Επικοινωνήστε μαζί μας

Το Πρωτο Εξωτερικο Αντικειμενο Ψυχοθεραπεια Ψυχαναλυση

Το Πρωτο Εξωτερικο Αντικειμενο Ψυχοθεραπεια Ψυχαναλυση
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 Λεπτά

Το Πρωτο Εξωτερικο Αντικειμενο Ψυχοθεραπεια Ψυχαναλυση

Το πρώτο εξωτερικό αντικείμενο είναι η μητέρα και συγκεκριμένα ο μαστός της μητέρας λόγω της σπουδαιότητας την οποία έχει αφού τρέφει και δημιουργεί ευχαρίστηση σε ολόκληρο τον οργανισμό με την μορφή της πληρότητας. Ωστόσο ακόμα και το βρέφος έχει άγχος. Γιατί έχει άγχος; Έχει άγχος γιατί ο μαστός δεν είναι πάντα διαθέσιμος και η μη διαθεσιμότητα εκλαμβάνεται ως επίθεση. Γιατί εκλαμβάνεται ως επίθεση; Γιατί όταν τον έχει ανάγκη κι εκείνος δεν είναι εκεί, η αίσθηση πείνας στο εσωτερικό του οργανισμού δημιουργεί έντονη αίσθηση καψίματος ή δηλητηρίασης ή πόνου ή μεγάλης οργανικής δυσφορίας. Αυτά τα αισθήματα είναι απειλητικά αφού η τροφή και όσα γίνονται γύρω από την τροφή ((φροντίδα, χάδι, στοματική απόλαυση, αίσθηση πληρότητας, προβολή του εαυτού στο μαστό άρα απαρχή της αίσθησης του ανήκειν), είναι πάρα πολύ σημαντικά πράγματα για τον εαυτό. Οπότε το βρέφος έχει άγχος.

Η ζωτική ανάγκη αντιμετώπισης του άγχους αναγκάζει το πρώιμο εγω να αναπτύξει θεμελιακούς μηχανισμούς και άμυνες. Η καταστροφική ορμή προβάλλεται εν μέρει προς τα εξω (εκτροπή του ενστίκτου θανατου) και συνδέεται με το πρώτο εξωτερικό αντικείμενο, τον μαστό της μητέρας. Το υπόλοιπο τμήμα της καταστροφικής ορμής ειναι συνδεδεμένο σε καποιο βαθμό με τη λίμπιντο μεσα στον οργανισμό.

Με απλούστερα λόγια η αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά μέσα στον ψυχισμό, επηρεάζει τις σχέσεις τις οποίες αναπτύσσει το βρέφος με τον έξω κόσμο και με τον εαυτό του. Οπότε σε εκείνη την περίοδο είναι πολύ σημαντικό όλο αυτό το δυναμικό του μωρού να γίνεται δεκτό, να γίνεται ανεκτό από την μητρική φιγούρα. Να “εμπεριέχεται”, να μπορεί να βρεί τρόπο να απορροφηθεί από τη μητέρα. Ακόμα και οι επιθέσεις, τα δαγκώματα, η γκρίνια, η παρατεταμένη ανησυχία. Είναι σημαντικό γιατί όλα τα αισθήματα, είτε είναι επιθετικά είτε είναι φιλικά, ενσωματώνονται και έτσι πρώτον δεν μένει η αίσθηση ότι μπορεί να προκαλέσουν κακό στη μητέρα (τα επιθετικά) και δεύτερον αναπτύσσεται ευγνωμοσύνη (με τα καλά αισθήματα) η οποία θα βγεί περίπου στους οκτώ μήνες ζωής και είναι η αρχή της αίσθησης ενδιαφέροντος για τους άλλους, η αρχή της αγάπης. Εκεί εδράζεται η ικανότητα να αγαπήσεις.

 

YouTube video

 

 

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε επίσης: Αφανισμός Και Φόβος

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.psychotherapy.net.gr
www.mixalispaterakis.gr