Επικοινωνήστε μαζί μας

Κατάχρηση Ουσιών - Εξαρτήσεις

Ναρκωτικά Εξαρτήσεις – Το καταφύγιο της αυτοκαταστροφικότητας

Όταν ένα άτομο καταφεύγει σε ναρκωτικές ουσίες ή/καί αλκοόλ ή και σε άλλων ειδων εξαρτησεις, δείχνει ότι δεν έχει άλλο καταφύγιο. Το τελευταίο του καταφύγιο είναι η αυτοκαταστροφικότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα άτομα δεν αναγνωρίζουν ουσιαστικά ότι αυτοκαταστρέφονται. τα ναρκωτικά «γεμιζουν» το  ψυχικό κενό το οποιο βιώνει το άτομο. Το κενό αυτο εχει πρωτόγονη προελευση με έδρα στα βρεφικά χρονια ζωης όπου ο δεσμός με την μητρική φιγούρα χαρακτηριζεται άλλοτε απο αδιαφορια, άλλοτε απο μεγαλη έλλειψη φροντίδας, αλλοτε απο μη αναγνωριση των αναγκών και σε πολλές περιπτωσεις και απο τα τρία παραπανω.

Ψυχοθεραπευτική παρέμβαση – Ναρκωτικά Εξαρτίσεις

Ο πρώτος από τους στόχους της ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης είναι η προσπάθεια αναγνώρισης της κατάστασης. Η λήψη ουσιών αποτελεί την ύστατη κραυγή. Το άτομο προσπαθεί να αναπληρώσει πολύ πρώιμες ανάγκες τις οποίες δεν μπορεί να καλύψει μέσα από συντροφικές σχέσεις ή μέσα από άλλους τρόπους. Συνήθως πρόκειται για άτομα τα οποία εξαρτώνται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από την θέληση τρίτων. Η εξάρτηση μπορεί να αφορά επίσης τυχερά παιχνίδια, σπατάλη χρημάτων, ιππόδρομο, κτλ. Τα ίδια ισχύουν καί γι’ αυτές τις καταστάσεις.

Ναρκωτικά Εξαρτήσεις – Βασικός θεραπευτικός άξονας

Αρχικά οι ειδικές ψυχολογικές εξετάσεις και κατόπιν η δημιουργια θεραπευτικής επαφής, μαζί με την λήψη της κατάλληλης εξατομικευμένης φαρμακευτικής αγωγής αποτελούν τις πρώτες ενέργειες για την δημιουργια του βασικού θεραπευτικού άξονα.

YouTube video

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε επίσης: Διαχείριση Θυμού

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.psychotherapy.net.gr
www.mixalispaterakis.gr