Επικοινωνήστε μαζί μας

Σχιζοειδής Διαταραχή Προσωπικότητας

Το Προφίλ Της Σχιζοειδούς Προσωπικότητας

Η σχιζοειδής διαταραχή της προσωπικότητας διαγιγνώσκεται σε ασθενείς που παρουσιάζουν καθ´όλη την διάρκεια της ζωής τους ένα πρότυπο κοινωνικής απόσυρσης. Η έλλειψη άνεσης στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση, η ενδοστρέφειά τους και το επίπεδο περιορισμένο συναίσθημά τους ειναι αξιοσημείωτα. Οι ασθενείς με σχιζοειδή διαταραχή της προσωπικότητας συνήθως φαίνονται στους άλλους εκκεντρικοί, απομονωμένοι ή μοναχικοί. Φέρουν ένα διαχυτο πρότυπο απομάκρυνσης απο κοινωνικές σχέσεις με περιορισμένο εύρος έκφρασης συναισθημάτων στις διαπροσωπικές σχέσεις. Ο σχιζοειδής δεν επιθυμεί ούτε ευχαριστιέται τις κοινωνικές σχέσεις συμπεριλαμβανομένου του να είναι μέλος οικογένειας. Σχεδόν πάντα επιλέγει μοναχικές δραστηριότητες. Δείχνει μικρό ή καθόλου ενδιαφέρον για σεξουαλικές εμπειρίες με άλλο πρόσωπο. Βρίσκει ευχαρίστηση σε λίγες ή σε καμία δραστηριότητες. Στερείται στενών ή εμπίστων προσώπων πέρα από τους συγγενείς πρώτου βαθμού. Φαίνεται αδιάφορος για την κριτική ή τον έπαινο των άλλων, δείχνει συγκινησιακή ψυχρότητα, απομάκρυνση ή επίπεδη συναισθηματικότητα.

YouTube video
Σχιζοειδής Διαταραχή Προσωπικότητας

Η Σχιζοειδής θέση αποτελεί μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξης και είναι η βάση της σχιζοειδούς και σχιζοφρενικής νόσου. Ο όρος κατανοείται καλύτερα εάν εννοηθεί ότι καλύπτει τόσο τον διωκτικό φόβο όσο και τους σχιζοειδούς μηχανισμούς. Ενώ ακούγεται κάτι σπάνιο -μιας και σχετίζεται και με την σχιζοφρένεια, ωστόσο η σχιζοειδής θέση είναι ενα φυσιολογικό στάδιο για όλους τους ανθρώπους κατα την βρεφική ηλικία. Πρόκειται για το στάδιο εκείνο όπου εμφανίζονται διωκτικοί φόβοι. Όταν η ανάγκη δεν ικανοποιείται και η δυσφορία μεγαλώνει, αυτό βιώνεται ως επίθεση. Στην επίθεση αυτή απαντάμε με επίθεση π.χ δαγκώνοντας το στήθος της μητέρας.

*Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε επίσης: Η Δύναμη Της Αμφιβολίας

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Καρνεάδου 37 Κολωνάκι (Δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Τηλ: 211 71 51 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr