Επικοινωνήστε μαζί μας

Αφανισμoς Και Φoβος Ψυχοθεραπεια Ψυχαναλυση

Αφανισμoς Και Φoβος Ψυχοθεραπεια Ψυχαναλυση
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 Λεπτά

Αφανισμoς Και Φoβος Ψυχοθεραπεια Ψυχαναλυση:

Στο ξεκίνημα υπάρχουν κάποιες απο τις λειτουργίες του όψιμου εγώ. Χαρακτηριστική μεταξύ αυτών είναι η λειτουργία αντιμετώπισης του άγχους. Το άγχος αυτό προκύπτει απο τη λειτουργία του ενστίκτου θανατου μεσα στον οργανισμό, γίνεται αισθητό ως φόβος αφανισμού (θάνατος) και παίρνει τη μορφή του φόβου δίωξης.

Ο φόβος του αφανισμού είναι ταυτόχρονα και φόβος δίωξης. Οπότε εκεί γίνεται κανείς παρανοικός. Ωστόσο για να λυθεί αυτή η παρανοικότητα πρέπει να αντέξει η μητέρα. Πρέπει να αντέξει το φόβο θανάτου του μωρού και να τον αντιμετωπίσει εκεί μαζί του. Να αφήσεις το μωρό να κάνει επίθεση για να σε σκοτώσει, να δεχτείς την ή τις επιθέσεις του συνέχεια ξανά και ξανά. Μετά θα καταλάβει ότι το αγαπάς αφού το δέχεσαι και μαζί και ότι επίθεση μπορεί να κάνει. Θα πάθει φόβο μη σε χάσει, θα κάνει κατάθλιψη που σου έκανε τις επιθέσεις δηλαδή θα πάθει ενοχές, και αυτές θα τις δεχτείς και θα τις ζήσεις μαζί. Αυτή είναι μία σχετικά καλή μαμά. Που μπορεί να δέχεται τις επιθέσεις, την κατάθλιψη, την γκρίνια, την ανία. Δεν υπάρχει όμως τέλεια μαμά. Αν όμως μπορείς να δεχτείς κάποια πράγματα σε ένα βαθμό, θα κάνεις καλό στο μωρό. Θα είναι ισορροπημένο. Δεν θα έχει μεγάλους φόβους. Ουσιαστικά η παρηγοριά είναι το αντίδοτο του φόβου θανάτου – δίωξης. Η παρηγοριά είναι μέρος της φροντίδας και η φροντίδα μέρος της παρηγοριάς. Όταν σε χαιδεύω, σε αγγίζω, σε κοιτάω, σου μιλάω, είμαι μαζί σου πάρα πολύ συχνά, σε παρηγορώ. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Ο θάνατος είναι αναπόφευκτος και αναπόφευκτη θα έπρεπε να ήταν και η φροντίδα. Η φροντίδα σημαίνει ότι δέχομαι και τις παραξενιές σου και μπορούμε να ζούμε καλά ακόμα και μ’ αυτές. Δεν είναι εύκολο. Η μητρική δουλειά είναι η πιο δύσκολη δουλειά.

Αφανισμoς Και Φoβος Ψυχοθεραπεια Ψυχαναλυση – Αφανισμoς Και Φoβος Ψυχοθεραπεια Ψυχαναλυση

YouTube video

Αφανισμoς Και Φoβος Ψυχοθεραπεια Ψυχαναλυση – Αφανισμoς Και Φoβος Ψυχοθεραπεια Ψυχαναλυση

 

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε επίσης: Το ωκεάνιο αίσθημα

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.psychotherapy.net.gr
www.mixalispaterakis.gr

Αφανισμoς Και Φoβος Ψυχοθεραπεια Ψυχαναλυση