Επικοινωνήστε μαζί μας

Η Ατελεια Των Μηχανισμων Αμυνας Ψυχοθεραπεια Ψυχαναλυση

Η Ατελεια Των Μηχανισμων Αμυνας Ψυχοθεραπεια Ψυχαναλυση
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 Λεπτά

Η Ατελεια Των Μηχανισμων Αμυνας Ψυχοθεραπεια Ψυχαναλυση: Ο ψυχισμός του ανθρώπου λειτουργεί με κάποιους κανόνες αρκετά πολύπλοκους. Ένα απλό σχήμα το οποίο μπορώ να σας δώσω εδώ για να κάνω πιο κατανοητό το θέμα της λειτουργίας του είναι ότι υπάρχουν αισθήματα της παιδικής ηλικίας που καταπιέζονται επειδή μπορεί να προκαλούν φόβο ή δυσαρέσκεια. Τα καταπιεζόμενα αυτά αισθήματα σπρώχνονται σε ένα μέρος που η συνείδηση δεν έχει πρόσβαση και εκεί μένουν ενεργά.

Η Ατελεια Των Μηχανισμων Αμυνας Ψυχοθεραπεια Ψυχαναλυση
Η Ατελεια Των Μηχανισμων Αμυνας Ψυχοθεραπεια Ψυχαναλυση

Η ενέργεια την οποία έχουν έχει ένταση και θέλει να επενδυθεί κάπου αλλά αυτή η επένδυση δεν μπορεί να γίνει όσο μένουν στον ασυνείδητο χώρο. Τα ασυνείδητα αυτά αισθήματα επειδή είναι απειλητικά, όταν προσπαθούν να έρθουν στην επιφάνεια, υφίστανται την αντίσταση του ψυχισμού που δεν θέλει να τα αφήσει να συνειδητοποιηθούν. Η αντίσταση αυτή λέγεται αλλιώς “άμυνα”. Οι άμυνες (ή αλλιώς οι αντιστάσεις) άλλοτε πετυχαίνουν τον σκοπό τους και άλλοτε όχι ή άλλοτε πετυχαίνουν τον σκοπό τους μερικώς. Ουσιαστικά: “Καμμία απο τις διαδικασίες αντιμετωπισης του άγχους που διενεργεί ο άνθρωπος δεν εκπληρώνει εντελώς το σκοπό της και επομένως το άγχος καταστροφής παραμένει ενεργό. ” Σε σχεση με την έλλειψη συνεκτικότητας και υπο την πίεση αυτής της απειλής, το εγώ τείνει να γίνει κομμάτια. Στους σχιζοφρενείς αυτό το κομμάτιασμα φαίνεται να βρίσκεται πίσω απο καταστάσεις αποαπαρτίωσης.

 

YouTube video

Όμως οι άμυνες δεν αφορούν μόνο τους σχιζοφρενείς. Άμυνες έχουμε όλοι μας. Τις χρησιμοποιούμε για να μειώσουμε το άγχος και στην αρχή μπορεί να εκπληρώνουν τον στόχο τους σε μεγάλο βαθμό. Δεν μπορούμε όμως να ζούμε για πάντα με το ίδιο επίπεδο αμυνών γιατί θα κάνουμε συμπτώματα. Το σύμπτωμα ουσιαστικά προέρχεται από την καταπίεση των αισθημάτων αλλά εντείνεται αν επιμένουμε να χρησιμοποιούμε έναν μηχανισμό άμυνας. Στην ψυχοθεραπεία κάμπτουμε σταδιακά τις άμυνες για να διευκολύνουμε το αίσθημα το οποίο κρύβεται από πίσω. Εκείνο που έχει καταπιεσθεί από την παιδική ηλικία. Όταν το σύμπτωμα αρχίσει να βιώνεται και δεν καταπιέζεται πλέον, τότε ο ψυχισμός ισορροπεί χωρίς να χρειάζεται πάντα τους μηχανισμούς άμυνας. Οι μηχανισμοί άμυνας είναι βοηθητικοί σε δύσκολες στιγμές. Όταν είναι απαραίτητοι επιστρατεύονται για να προστατέψουν τον εαυτό από την απότομη εισροή απειλητικών ερεθισμάτων. Όσο μαθαίνει κανείς τον εαυτό του και βιώνει τα απωθημένα αισθήματα που έχει μέσα του, τόσο λιγότερο χρειάζεται να τους επιστρατεύσει πόσο μάλλον να τους έχει συνεχώς ενεργοποιημένους.

 

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε επίσης: Το Πρώτο Εξωτερικό Αντικείμενο

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.psychotherapy.net.gr
www.mixalispaterakis.gr