Επικοινωνήστε μαζί μας

Κλεπτομανία

Κλεπτομανία
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Είστε έτοιμοι να δώσετε προτεραιότητα στην ψυχική σας υγεία; H υπηρεσία μας προσφέρει την καθοδήγηση και την υποστήριξη που χρειάζεστε.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις υπηρεσίες μας ή να προγραμματίσετε μια διαβούλευση, επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα είτε μέσω τηλεφώνου στο 211 7151 801, είτε μέσω email πατώντας εδώ.

Η διαταραχή αυτή χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενη αποτυχία να αντισταθεί κανείς στην παρόρμηση της κλοπής αντικειμένων που δεν προορίζονται ούτε για προσωπική χρήση ούτε για οικονομικό όφελος. Αντιθετα, τα αντικείμενα αυτά μπορεί να απορρίπτονται, να δίνονται σε τρίτους ή να συσσωρεύονται χωρίς να χρησιμοποιούνται.

Οι ασθενείς αυτοί βιώνουν αυξανόμενο συναισθημα εσωτερικής τάσης πριν, και συναίσθημα ικανοποίησης κατα τη διάρκεια και ευθύς αμέσως μετά την πράξη. Μολονότι συνηθως καταβάλλουν κάποια προσπάθεια για απόκρυψη της πράξης τους, δεν επωφελούνται όλων των ευκαιριών, οι οποίες διατίθενται γι αυτό. Η κλοπή είναι κατ’ ιδίων πράξη, η οποία δεν εκτελείται με συνεργό. Το άτομο μπορεί να εκφράζει άγχος, αποθαρρυνση και ενοχή μεταξύ των επεισοδίων των κλοπών από καταστήματα (ή άλλους παρόμοιους χώρους), αλλα το φαινόμενο αυτό δεν συμβάλλει στην πρόληψη της επανάληψης της πράξης.

Συμπτώματα και διάγνωση

Ο εντοπισμός της κλεπτομανίας προϋποθέτει την αναγνώριση ενός διακριτού μοτίβου συμπτωμάτων, βασικό μεταξύ των οποίων είναι η επίμονη ανικανότητα να αντισταθεί στην παρόρμηση να κλέψει αντικείμενα που το άτομο δεν έχει καμία πρακτική ανάγκη. Η διαταραχή αυτή εκδηλώνεται μέσω μοναδικών μοτίβων συμπεριφοράς που δεν συνδέονται συνήθως με άλλους τύπους κλοπής, όπως η κλοπή για οικονομικό όφελος ή από ανάγκη. Τα άτομα με κλεπτομανία συχνά βιώνουν έλλειψη ελέγχου των παρορμήσεων, με αποτέλεσμα την επαναλαμβανόμενη κλοπή αντικειμένων ανεξάρτητα από την αξία τους.

Μια κρίσιμη πτυχή στη διάγνωση της κλεπτομανίας είναι η κατανόηση του ρόλου των συναισθηματικών ερεθισμάτων. Αυτά τα ερεθίσματα μπορούν να επιταχύνουν την παρορμητική συμπεριφορά, αφήνοντας συχνά το άτομο να αισθάνεται ένα μείγμα ανακούφισης και ενοχής μετά την κλοπή.

Η διάκριση της κλεπτομανίας από άλλες ψυχιατρικές διαταραχές προϋποθέτει ενδελεχή διαφορική διάγνωση. Η διαδικασία αυτή είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η κλεπτομανία μπορεί να συνυπάρχει ή να συγχέεται με άλλες διαταραχές ελέγχου των παρορμήσεων, γεγονός που απαιτεί προσεκτική εξέταση του ιστορικού, των συμπτωμάτων και της συμπεριφοράς του ατόμου. Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της διάγνωσης επιτρέπει στοχευμένες παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν τόσο τα συμπτώματα όσο και τα υποκείμενα συναισθηματικά ερεθίσματα, διευκολύνοντας την πορεία προς την ανάρρωση.

YouTube video

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Η κατανόηση της αιτιολογίας της κλεπτομανίας περιλαμβάνει την εξέταση μιας σύνθετης αλληλεπίδρασης ψυχολογικών, βιολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτής της διαταραχής ελέγχου των παρορμήσεων. Ψυχολογικά εναύσματα, όπως η συναισθηματική δυσφορία ή το αίσθημα ανεπάρκειας, μπορούν να ενεργοποιήσουν την παρόρμηση για κλοπή ως λανθασμένο μηχανισμό αντιμετώπισης. Τα άτομα μπορεί να στραφούν στην κλοπή ως έναν τρόπο για να ξεφύγουν στιγμιαία από τη συναισθηματική τους δυσφορία ή για να καλύψουν ένα αντιληπτό κενό στη ζωή τους.

Η γενετική προδιάθεση μπορεί επίσης να παίζει σημαντικό ρόλο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κλεπτομανία μπορεί να εμφανίζεται σε οικογένειες και να συνδέεται με άλλες διαταραχές της διάθεσης ή του εθισμού. Αυτό το βιολογικό υπόβαθρο υπογραμμίζει τη σημασία της εξέτασης του οικογενειακού ιστορικού ενός ατόμου κατά την αξιολόγηση των παραγόντων κινδύνου του.

Οι περιβαλλοντικές επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων των στρεσογόνων γεγονότων της ζωής ή της έκθεσης σε περιβάλλοντα που επιτρέπουν ή ενθαρρύνουν τη συμπεριφορά, περιπλέκουν περαιτέρω το τοπίο της κλεπτομανίας. Η ανάπτυξη υγιών στρατηγικών αντιμετώπισης είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο, καθώς αυτές μπορούν να παρέχουν εναλλακτικά μέσα για την αντιμετώπιση του στρες ή του συναισθηματικού πόνου.

Τέλος, ο αντίκτυπος στις σχέσεις δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Η μυστικοπαθής φύση της διαταραχής μπορεί να οδηγήσει σε δυσπιστία και απομόνωση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που ενθαρρύνει την ανοιχτή επικοινωνία και την κατανόηση.

Επιλογές θεραπείας

Η επιτυχής θεραπεία της κλεπτομανίας περιλαμβάνει μια πολύπλευρη προσέγγιση, που συνδυάζει ψυχοθεραπεία με φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση τόσο των ψυχολογικών όσο και των βιολογικών πτυχών της διαταραχής. Η γνωστική θεραπεία είναι κομβικής σημασίας, με στόχο την τροποποίηση των διαστρεβλωμένων σκέψεων και πεποιθήσεων που πυροδοτούν τα επεισόδια κλεπτομανίας, ενισχύοντας την αυτογνωσία και τον έλεγχο των παρορμήσεων.

Οι ομάδες υποστήριξης διαδραματίζουν καίριο ρόλο, προσφέροντας μια πλατφόρμα στα άτομα να μοιραστούν εμπειρίες και στρατηγικές αντιμετώπισης, καλλιεργώντας την αίσθηση της κοινότητας και της κατανόησης. Οι συμπεριφορικές τεχνικές, όπως η έκθεση και η πρόληψη της αντίδρασης, μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να αντισταθούν στις παρορμήσεις για κλοπή, μειώνοντας σταδιακά τον καταναγκασμό. Επιπλέον, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής -που περιλαμβάνουν πρακτικές μείωσης του άγχους, όπως ο διαλογισμός, η τακτική άσκηση και ο επαρκής ύπνος- μπορούν να μετριάσουν σημαντικά τα εναύσματα της κλεπτομανίας.

Συλλογικά, αυτές οι θεραπευτικές μέθοδοι στοχεύουν να ενδυναμώσουν τα άτομα με κλεπτομανία ώστε να ανακτήσουν τον έλεγχο των παρορμήσεών τους, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και να καλλιεργήσουν υγιέστερες σχέσεις με τον εαυτό τους και τους άλλους. Είναι επιτακτική ανάγκη τα θεραπευτικά σχέδια να είναι εξατομικευμένα, λαμβάνοντας υπόψη τις μοναδικές συνθήκες και ανάγκες του κάθε ατόμου, για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων.

Ζωή με την κλεπτομανία

Η ζωή με την κλεπτομανία παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις που απαιτούν συνεχή διαχείριση και στρατηγικές αντιμετώπισης για την αποτελεσματική πλοήγηση στην καθημερινή ζωή. Τα άτομα που παλεύουν με αυτή τη διαταραχή αντιμετωπίζουν συχνά καθημερινές προκλήσεις που εκτείνονται πέρα από τον καταναγκασμό να κλέψουν. Οι προκλήσεις αυτές μπορεί να διαπερνούν διάφορες πτυχές της ζωής, επηρεάζοντας τις προσωπικές σχέσεις, την ασφάλεια της εργασίας και τη συνολική ψυχική υγεία. Η ανάπτυξη στιβαρών στρατηγικών αντιμετώπισης καθίσταται υψίστης σημασίας για τον μετριασμό αυτών των επιπτώσεων και την προώθηση υγιέστερων προτύπων συμπεριφοράς.

Η συνειδητοποίηση του στίγματος είναι ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο για τη ζωή με την κλεπτομανία. Η εκπαίδευση του εαυτού σας και των άλλων σχετικά με τη διαταραχή μπορεί να μειώσει τις παρανοήσεις και να προωθήσει ένα πιο υποστηρικτικό περιβάλλον. Αυτή η ευαισθητοποίηση μπορεί επίσης να ενδυναμώσει τα άτομα να αναζητήσουν βοήθεια χωρίς το φόβο της κρίσης.

Η ενσωμάτωση πρακτικών αυτοφροντίδας στη ρουτίνα του ατόμου μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Οι δραστηριότητες που προάγουν τη σωματική ευεξία, τη διανοητική διαύγεια και τη συναισθηματική σταθερότητα είναι ευεργετικές. Τέτοιες πρακτικές μπορεί να περιλαμβάνουν ασκήσεις ενσυνειδητότητας, τακτική σωματική δραστηριότητα και ενασχόληση με χόμπι που φέρνουν χαρά και ικανοποίηση. Συλλογικά, αυτές οι στρατηγικές και οι υποστηρίξεις μπορούν να επιτρέψουν στα άτομα με κλεπτομανία να έχουν πιο ισορροπημένη και ικανοποιητική ζωή.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, η κλεπτομανία αποτελεί μια σημαντική ψυχολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μια ανεξέλεγκτη παρόρμηση για κλοπή. Η κατάσταση αυτή, που διακρίνεται από την τυπική κλοπή λόγω των συναισθηματικών της κινητήριων δυνάμεων και όχι των υλικών επιθυμιών, θέτει βαθιές προκλήσεις για τους πάσχοντες.

Η κατανόηση των συμπτωμάτων, των υποκείμενων αιτιών και των πιθανών θεραπειών είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική διαχείριση. Η αντιμετώπιση της κλεπτομανίας απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει ψυχολογική θεραπεία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, φαρμακευτική αγωγή.

Η αυξημένη ευαισθητοποίηση και η ενσυναίσθηση προς τα άτομα που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή είναι καθοριστικής σημασίας για τη διευκόλυνση του ταξιδιού τους προς την ανάρρωση.

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.psychotherapy.net.gr
www.mixalispaterakis.gr