Η Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας (ΝΠΔ) είναι μια ευρέως παρεξηγημένη και εξαιρετικά στιγματισμένη πάθηση ψυχικής υγείας, που συχνά παραποιείται.
Ο όρος «ναρκισσιστής» έχει γίνει συνηθισμένος στην καθημερινή συζήτηση, που χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει άτομα που επιδεικνύουν υπερβολική προβολή στον εαυτό τους, ματαιοδοξία ή αλαζονεία. Ωστόσο, αυτή η καθομιλουμένη χρήση διαψεύδει την περίπλοκη φύση της ναρκισσιστικής διαταραχής ως ψυχιατρικής διαταραχής που εκτείνεται πολύ πέρα από τον απλό εγωκεντρισμό.
Είναι ζωτικής σημασίας για τους ερευνητές, τους κλινικούς ιατρούς και το ευρύ κοινό να αναπτύξουν μια ολοκληρωμένη άποψη της ναρκισσιστικής διαταραχής προκειμένου να καταλάβουν και να διευκολυνθούν αποτελεσματικές παρεμβάσεις για όσους επηρεάζονται από την πάθηση.
Στον πυρήνα του, χαρακτηρίζεται από διάχυτα πρότυπα μεγαλοπρέπειας, ανάγκη για θαυμασμό και απουσία ενσυναίσθησης. Όλα αυτά μειώνουν σημαντικά την ικανότητα ενός ατόμου να δημιουργεί ουσιαστικές σχέσεις με άλλους.
Τα τρέχοντα διαγνωστικά κριτήρια παραθέτουν εννέα συγκεκριμένα συμπτώματα που σχετίζονται με την ναρκισσιστική διαταραχή, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής σημασίας για τον εαυτό τους, την ενασχόληση με φαντασιώσεις επιτυχίας ή δύναμης, διαπροσωπική εκμετάλλευση, φθόνο, αλαζονεία και έλλειψη ενσυναίσθησης.
Ενώ κάποιος βαθμός ναρκισσισμού θεωρείται φυσιολογικός και ακόμη και υγιής στην ανθρώπινη ανάπτυξη, γίνεται παθολογικός όταν εκδηλώνεται ως χρόνια δυσλειτουργία σε διάφορους τομείς της ζωής.
Είναι σημαντικό όσοι επιδιώκουν να κατανοήσουν καλύτερα το ΝΠΔ να εμβαθύνουν στις αποχρώσεις που διακρίνουν την προσαρμοστική αυτοεκτίμηση από τον κακοήθη ναρκισσισμό.