Η κυρίως θεραπεία για τον πανικό είναι η ψυχοθεραπεία. Η ψυχαναλυτικού τύπου θεραπεία πιο συγκεκριμένα είναι η καταλληλότερη μέθοδος. Ο λόγος είναι ότι αυτού του είδους η θεραπεία φτάνει μέχρι την ρίζα η οποία ουσιαστικά γέννησε το πρόβλημα. Με αλλα λόγια μέσω αυτης της θεραπείας το άτομο φτανει να συνειδητοποιήσει τις αιτίες και τα συναισθήματα τα οποία οδήγησαν στο να δημιουργούν πανικό.
Ο πανικός είναι συνώνυμος του αφανισμού. Προέρχεται από την αίσθηση εκείνη η οποία μας κατακλύζει όταν είμαστε ανήμποροι να αντιδράσουμε. Και αυτό συμβαίνει όταν θέλουμε να διατηρήσουμε τη ζωή. Αυτή η δυνατότητα δεν είναι ποτέ αυτονόητη κι ας ζούμε χωρίς να την έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας. Αν είχαμε συνέχεια στο μυαλό μας ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί κάτι τραγικό στην ακεραιότητά μας, δεν θα είμασταν και σε θέση να ζούμε με κάποια ανεκτικότητα και αντοχή τη ζωή μας. Οι άνθρωποι όμως που υπέστησαν σοβαρά πλήγματα στην αρχή της ζωής τους, είναι συνεχώς σε επαφή με αυτό το κομμάτι. Αντιλαμβάνονται ευκολότερα και με μεγαλύτερη διαύγεια τους εσωτερικούς τους φόβους και μπορούν να δουν αυτούς τους φόβους και στους άλλους. Αλλά αυτό είναι βέβαια ένα μαρτύριο.
Η διατήρηση της ζωής είναι η πρώτη αναγκαιότητα. Δεν την έχουμε στο μυαλό μας και θεωρούμε ότι όταν ζούμε είμαστε παντοδύναμοι. Με την αύξηση της χρονολογικής ηλικίας και με την συνειδητότητα του θανάτου άλλων ανθρώπων με τους οποίους μεγαλώσαμε μαζί ή γνωρίσαμε στην διάρκεια της ζωής μας, καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την προδιαγεγραμμένη τροχιά. Ωστόσο ουδείς σε αυτό τον κόσμο πίστεψε ποτέ ότι θα πεθάνει πραγματικά. Μπαίνει η παντοδυναμία και οι δυνάμεις τις οποίες χρησιμοποιήσαμε κατά καιρούς για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στη ζωή μας στη μέση και μας βοηθούν να φτιάξουμε την ψευδαίσθηση ότι θα καταφέρουμε να λύνουμε για πάντα κάθε πρόβλημα που προκύπτει. Το να δεχτεί κανείς το θάνατο δεν είναι επιλογή για τον μέσο άνθρωπο.