Επικοινωνήστε μαζί μας

Ψυχοθεραπεια Διευκρινισεις Συμβουλευτικη

Ψυχοθεραπεια Διευκρινισεις Συμβουλευτικη
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 Λεπτά

Είστε έτοιμοι να δώσετε προτεραιότητα στην ψυχική σας υγεία; H υπηρεσία μας προσφέρει την καθοδήγηση και την υποστήριξη που χρειάζεστε.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις υπηρεσίες μας ή να προγραμματίσετε μια διαβούλευση, επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα.

Δομή και συχνότητα συνεδριών

Θα ήθελα να αναφέρω δυο βασικά πράγματα γύρω από το ευρύτερο πλαίσιο της ψυχοθεραπείας προκειμένου να πληροφορηθούν οι ενδιαφερόμενοι σχετικά με το είδος των υπηρεσιών στις οποίες μπορει να εχει πρόσβαση.

Ξεκινώντας να πω δυο διαδικαστικά. Πρώτον η συνήθης -εκτός εξαιρέσεων- συχνότητα μιας ψυχοθεραπείας είναι μία φορά την εβδομάδα και δεύτερον  η διάρκεια της κάθε συνεδρίας ειναι 45 λεπτά. Πάμε τώρα σε πιο ουσιώδη θέματα.

Πρώτον, ενισχύει τη θεραπευτική πρόοδο, επιτρέποντας επαρκή χρόνο μεταξύ των συνεδριών για προβληματισμό και εφαρμογή των γνώσεων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Δεύτερον, σηματοδοτεί τη δέσμευση του ασθενή, ένα ουσιαστικό συστατικό στο θεραπευτικό ταξίδι. Η συμμετοχή σε εβδομαδιαίες συνεδρίες δείχνει την ετοιμότητα να επενδύσει χρόνο και προσπάθεια στην προσωπική ανάπτυξη και ανάρρωση.

Η υποστήριξη του θεραπευτή είναι ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας που διευκολύνεται από τον συνεπή προγραμματισμό των συνεδριών. Οι τακτικές αλληλεπιδράσεις με έναν θεραπευτή παρέχουν στα άτομα έναν ασφαλή χώρο για να εξερευνήσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές τους χωρίς κριτική.

Επιπλέον, η συνέπεια της θεραπείας είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση μιας θεραπευτικής σχέσης βασισμένης στην εμπιστοσύνη και την κατανόηση. Η συνέπεια βοηθά στη δημιουργία μιας ρουτίνας που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη σταθεροποίηση της ψυχικής υγείας του ασθενή. Εξασφαλίζει ότι η θεραπευτική διαδικασία παραμένει προτεραιότητα, επιτρέποντας βαθύτερη διερεύνηση των θεμάτων και πιο ουσιαστικές θεραπευτικές παρεμβάσεις.

 

YouTube video

 

Η ουσία της πραγματικής ψυχοθεραπείας

Η πραγματική ψυχοθεραπεία είναι βιωματική. Δεν έχει σχέση με συμβουλές, ούτε με αλλαγές στον τρόπο που σκέφτεστε, ούτε με τεχνικές που υποτίθεται οτι θα εφαρμόσετε και θα λύσετε τα προβλήματά σας. Αν ο θεραπευτής είναι εκπαιδευμένος, θα αναπτύξετε προοδευτικά προς αυτόν συναισθήματα που είχατε προς τα πρόσωπα που σας φρόντιζαν όταν ήσασταν μικροί και θα αρχίσετε να τα ξαναζείτε στο θεραπευτικό πλαίσιο μαζί του και εκείνος θα ξέρει πως να σταθεί απέναντι σε αυτή την κατάσταση.

Το νόημα της θεραπείας είναι να έχετε σταδιακά “συναισθηματικές επανορθωτικές εμπειρίες” όπως ονομάζονται, αφού ο θεραπευτής δεν είναι εκεί για να επαναλάβει αυτό που περιμένετε ότι θα επαναληφθεί ή αυτό που τον πιέζετε να επαναλάβει αλλα για να χτίσει μαζί σας και για εσάς μία νέα εμπειρία ικανοποιητική για εσάς την οποία θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε στην θέση των τραυματικών ή των όχι προς το όφελός σας μέχρι σήμερα κεκτημένων εμπειριών. Με αυτό τον τρόπο θα είστε προοδευτικά πραγματικά θεραπευμένοι.

Οι συναισθηματικές επανορθωτικές εμπειρίες για να συμβούν χρειάζονται καιρό και πολλές επαναλήψεις. Αυτός είναι και ο λόγος που η ψυχοθεραπεια είναι μακροχρόνια διαδικασία. Αυτός είναι και ο λόγος που λέμε ότι η πραγματική ψυχοθεραπεία συμβαίνει μέσα στην θεραπευτική σχέση και όχι όπως οι περισσότεροι νομίζουν μέσα από τεχνικές, συμβουλές και αλλαγές στον τρόπο σκέψης.

Συναισθηματικές επανορθωτικές εμπειρίες

Βασιζόμενοι στα θεμέλια της θεραπευτικής σχέσης, οι συναισθηματικές εμπειρίες αποκατάστασης είναι κεντρικής σημασίας για τη διαδικασία της θεραπείας στην ψυχοθεραπεία. Αυτές οι βαθιές συναντήσεις καταλύουν τη θεραπευτική διαδικασία, διευκολύνοντας τη συναισθηματική θεραπεία και προωθώντας μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού μας. Η θεραπευτική σχέση λειτουργεί ως ένας ασφαλής χώρος όπου τα άτομα μπορούν να εξερευνήσουν τις ευπάθειές τους και να επεξεργαστούν τη συναισθηματική δυσφορία, οδηγώντας σε σημαντική προσωπική ανάπτυξη και ψυχολογικό μετασχηματισμό.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο θεραπευτής και ο πελάτης συνεργάζονται σε ένα ταξίδι προς την κατανόηση και την επίλυση παρελθοντικών τραυμάτων και συναισθηματικών πληγών. Η έμφαση στις εμπειρίες συναισθηματικής αποκατάστασης υπογραμμίζει τη σημασία της βίωσης και επεξεργασίας των συναισθημάτων στο θεραπευτικό πλαίσιο, αντί να στηρίζεται αποκλειστικά σε γνωστικές στρατηγικές ή συμβουλές.

Η προσέγγιση αυτή αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων συναισθημάτων και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν στη συνολική μας ευημερία. Με την αντιμετώπιση του συναισθηματικού πόνου και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, η ψυχοθεραπεία συμβάλλει σε μια βαθιά μεταμόρφωση που εκτείνεται πέρα από την ανακούφιση των συμπτωμάτων, ανοίγοντας το δρόμο για μόνιμη αλλαγή και προσωπική ανάπτυξη. Έτσι, οι εμπειρίες συναισθηματικής αποκατάστασης υπογραμμίζουν το μετασχηματιστικό δυναμικό της ψυχοθεραπείας, δίνοντας έμφαση στην ικανότητά της να θεραπεύει, να ενδυναμώνει και να αναζωογονεί τα άτομα στην πορεία τους προς την ψυχολογική ευημερία.

Παρανοήσεις στην Ελλάδα

Πάμε τωρα στις ιδιαιτερότητες του τόπου. Δυστυχώς στην Ελλάδα οι περισσότεροι που δηλώνουν ψυχοθεραπευτές δεν έχουν ιδέα από ψυχοθεραπεία. Η ψυχοθεραπεία είναι επιστήμη. Για να γίνεις θεραπευτής πρέπει να εκπαιδευτείς σε ειδικό πλαίσιο τουλάχιστον για τρία με πέντε χρόνια μετά το πανεπιστήμιο. Η εκπαίδευση περιέχει προσωπική θεραπεία, ανάληψη περιστατικών υπο εποπτεία, κλινικοθεωρητικές εργασίες, ειδικά θεωρητικά σεμινάρια και κλινική εμπειρία σε ψυχιατρικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Και να διευκρινίσω κάτι: κανένας ψυχίατρος και κανένας ψυχολόγος δεν είναι ειδικευμένος απο το πανεπιστήμιο ή απο την ειδικότητα της ψυχιατρικής για να κάνει ψυχοθεραπεία. Οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι εκπαιδεύονται επιπλέον των ακαδημαϊκών σπουδών τους για να γίνουν ψυχοθεραπευτές.

Εδώ όμως όλοι δηλώνουν ψυχοθεραπευτές πράγμα το οποίο είναι απαράδεκτο και δείχνει και το επίπεδο που έχουμε ως λαός είτε δηλώνοντας κάτι που δεν είμαστε είτε πιστεύοντας κάτι που δεν έχουμε ψάξει. Επισης δυστυχώς υπάρχουν σχολές που ονομάζονται ψυχοθεραπευτικές, οι οποίες όμως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να λέγονται ψυχοθεραπευτικές ή για να ασκούν τέτοιο έργο. Με λίγα λόγια είναι δύσκολο για έναν ο οποίος θέλει να κάνει ψυχοθεραπεία να βρεί το κατάλληλο πλαίσιο. Ωστόσο δεν λείπουν οι κατάλληλοι θεραπευτές οι οποίοι ασκούν με ευθύνη το επάγγελμα και μπορούν να δώσουν πραγματική βοήθεια. Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ότι όλοι οι εκπαιδευμένοι θεραπευτές αμείβονται για την δουλεια τους.

Η πλάνη της δωρεάν ψυχοθεραπείας

Η έννοια της ελεύθερης ψυχοθεραπείας, ενώ είναι ελκυστική για πολλούς, παραγνωρίζει θεμελιωδώς την εγγενή αξία και την αναγκαία επένδυση στη θεραπευτική διαδικασία. Όσοι έλκονται από τον τομέα της ψυχοθεραπείας με την πρόθεση να υπηρετήσουν άλλους πρέπει να αναγνωρίσουν ότι το κόστος της θεραπείας δεν είναι απλώς οικονομικό, αλλά περιλαμβάνει επίσης τη συναισθηματική και πνευματική εργασία του θεραπευτή.

Τσάμπα ψυχοθεραπεία δεν υφίσταται ούτε σαν έννοια, ούτε σαν πραγματικότητα αφού αψηφά ένα θεμελιώδη νόμο της ίδιας της ψυχικής ζωής: “ότι είναι αναγκαίο να δαπανηθεί μία ποσότητα ενέργειας προκειμένου να κινητοποιηθεί ο οργανισμός”. Αυτός ο βασικός κανόνας δίνει την αξία στα πράγματα. Όπου ακούσετε δωρεάν ψυχοθεραπεια, να τρέχετε μακριά.

Στα σοβαρά δημόσια ψυχιατρικά ιδρύματα στο εξωτερικό που χρειάζεται οι ασθενείς να μπουν σε ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο, μπορείτε να φανταστείτε πως πληρώνουν οι ίδιοι οι ασθενείς; Προσφέροντας έργασία στην κοινότητα του ψυχιατρείου. Δουλεύοντας για την κοινότητα. Πραγματα που εδώ δεν θα συμβούν ούτε σε εκατό χρόνια.

Ψυχοθεραπεία και πολιτισμική δυστυχία

Η εμβάθυνση στα βάθη της ψυχοθεραπείας αποκαλύπτει τον κομβικό της ρόλο στην αντιμετώπιση της διάχυτης αίσθησης δυστυχίας που έχει τις ρίζες της στον πολιτισμό.
Ο πολιτισμός είναι πηγή δυστυχίας όπως έλεγε ο Φρόυντ αλλά αυτό συμβαίνει όπως ο ίδιος έλεγε, οσο δεν μπορούμε να εξερευνήσουμε τις σεξουαλικές και επιθετικές μας ορμές. Αν το κάνουμε αυτό, θα ζήσουμε ομαλά στον πολιτισμό. Αυτή την δουλειά έχει αναλάβει η ψυχοθεραπεία με την βοήθεια της θεωρίας της ψυχανάλυσης.

Το ταξίδι μέσω της ψυχοθεραπείας δεν είναι μοναχικό- είναι βαθιά συνυφασμένο με τον ιστό της κοινωνίας, αντανακλώντας και ανταποκρινόμενο στις προκλήσεις της. Καθώς τα άτομα περιηγούνται στο εσωτερικό τους τοπίο, συχνά συναντούν κοινωνικές προκλήσεις που επιδεινώνουν την αίσθηση της αποσύνδεσης και της δυστυχίας τους. Ο πολιτιστικός αντίκτυπος στη συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου δεν μπορεί να υποτιμηθεί- διαμορφώνει τις αντιλήψεις, επηρεάζει τις σχέσεις και διαμορφώνει την ταυτότητα του ατόμου.

Εν κατακλείδι, η διερεύνηση της ψυχοθεραπείας μέσα από το πρίσμα ενός επαγγελματία ψυχολόγου αποκαλύπτει την πολυπλοκότητα και το βάθος της, αμφισβητώντας τις συνήθεις παρανοήσεις και αναδεικνύοντας τη σημασία της θεραπευτικής συμμαχίας.

Η δέσμευση για την κατανόηση της αυστηρής κατάρτισης και των δεοντολογικών προτύπων που απαιτούνται για τους ικανούς ψυχοθεραπευτές υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της επαγγελματικής δέσμευσης για τη συναισθηματική θεραπεία.

 

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε επίσης: Το Ασυνείδητο Υλικό Στην Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.psychotherapy.net.gr
www.mixalispaterakis.gr