Επικοινωνήστε μαζί μας

Η Ψυχαναλυτικη Ψυχοθεραπεια ως παραγοντας βελτιωσης της ποιοτητας ζωης

Η Ψυχαναλυτικη Ψυχοθεραπεια ως παραγοντας βελτιωσης της ποιοτητας ζωης
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 Λεπτά

Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία

παραγοντας βελτιωσης της ποιοτητας ζωης

Η Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία ως παραγοντας βελτιωσης της ποιοτητας ζωης: Ο πρώτος στόχος της ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης είναι η ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων καί η αποκατάσταση της ψυχικής ισορροπίας του ασθενούς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίτευξη αυτών των πρωταρχικών στόχων ξεκινά να επιτυγχάνεται με τις πρώτες αναδύσεις του ασυνείδητου υλικού. Καμμία επίσης αμφιβολία δεν υπάρχει  ότι η θεραπευτική διαδικασία σταθεροποιεί σταδιακά την ομοιοστασία της ψυχικής ενέργειας.

Το σημαντικότερο όμως ακόμα περισσότερο κι από την απάλυνση των συμπτωμάτων, εκείνο που κατέχει τελικά εξέχων ρόλο στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η απαρχή μίας καινούριας ανάγνωσης του εαυτού. Μίας ανάγνωσης η οποία είναι σημαντική για το σύνολο των λειτουργιών του ψυχικού μηχανισμού. Ο ίδιος ο ιδρυτής της ψυχανάλυσης αλλά καί οι μεταφρουδικοί ερευνητές κλινικοί συνάδελφοι, απέδωσαν σημαντικό μέρος της εργασίας τους στην αρχή της πραγματικότητας ενός εαυτού ο οποίος μπορεί να ειδωθεί όχι με διαφορετική ματιά αλλά με την ματιά των ενορμήσεων οι οποίες συνειδητοποιήθηκαν.

Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία

Η Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία ως παραγοντας βελτιωσης της ποιοτητας ζωης

YouTube video

Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία

Η Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία ως παραγοντας βελτιωσης της ποιοτητας ζωης

Η συνειδητοποίηση του απωθημένου υλικού εξακολουθεί να αποτελεί γοητευτική διαδικασία αλλά περισσότερο από αυτό, αποτελεί χρήσιμη διαδικασία. Απομυθοποιώντας τις εξιδανικεύσεις, το άτομο μπορεί να ακουμπήσει πια στην ώριμη βασική του ανάγκη για συντροφικότητα. Καί η συντροφικότητα από την στιγμή που έχει αναγνωριστεί ως σημαντική, δεν μπορεί παρά να αποτελεί ωφέλιμο τρόπο ζωής. Η ματαίωση που μπορεί να προκύπτει από τις σχέσεις είναι ψυχικά δύσκολη αλλά αντιμετωπίσιμη. Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την διαχείριση αυτής της διαδικασίας, μπορούμε να την μετατρέψουμε σε ωφέλιμη διαδικασία. Μας δίνεται η ευκαιρία πρώτον να αναγνωρίσουμε ότι ο σημαντικός άλλος έχει διαφορετικές ανάγκες από εμάς καί δεύτερον ότι μπορούμε να τροποποιήσουμε την σχέση μας μαζί του χωρίς να χάσουμε τον εαυτό μας. Άλλωστε η ματαίωση δεν έρχεται συγκυριακά αλλά αφορά πρόσωπα στα οποία έχουμε επενδύσει κάποιο ποσό ψυχικής ενέργειας.

Η ποιότητα της ζωής του ανθρώπου συνίσταται σε μεγάλο βαθμό στην αναγνώριση των αναγκών φροντίδας. Το να μπορεί κανείς δηλαδή να φροντίσει αλλά καί να φροντιστεί. Αυτό σημαίνει αυτονομία στην ψυχανάλυση. Η απόλυτη κυριαρχία της ανεξαρτησίας τελικά δεν αφορά στην αυτονομία αλλά απλώς μια άμυνα στην εξάρτηση. Όμως η εξάρτηση κάποτε ήταν απαραίτητη για την επιβίωση. Η βρεφική δηλαδή ζωή, μας το έχει αποδείξει. Σε όλους μας. Πρόκειται για πανανθρώπινο αγαθό. Η εξάρτηση από την ατελή φροντίδα της μητρικής φιγούρας έφερε την ανεξαρτησία καί ο υγιής ενήλικος μπορεί να αφήνεται στα χέρια της όσο ακριβώς καί στην προσφορά φροντίδας αλλά καί δημιουργίας.

Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία δίνει την δυνατότητα στο άτομο να αναγνωρίσει καί να σχετιστεί με αυτές τις πρώιμες ανάγκες οι οποίες ενοποιούνται σαν καλές καί κακές σε ένα σύνολο. Αυτό δηλώνει την ωριμότητα αλλά καί την ποιότητα στην ζωή του ανθρώπου.

Η Ψυχαναλυτικη Ψυχοθεραπεια ως παραγοντας βελτιωσης της ποιοτητας ζωης
Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία

*Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε επίσης: Καχυποψία

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University Of Indianapolis University of Middlesex
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Καρνεάδου 37 Κολωνάκι (Δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Τηλ: 211 71 51 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr

Η Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία ως παραγοντας βελτιωσης της ποιοτητας ζωης