Επικοινωνήστε μαζί μας

Τι είναι οι Διαταραχές Προσωπικότητας;

Τι είναι οι Διαταραχές Προσωπικότητας;

Οι Διαταραχές Προσωπικότητας είναι σύνθετες καταστάσεις ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζονται από μόνιμα πρότυπα συμπεριφοράς, αντίληψης και εσωτερικής εμπειρίας που αποκλίνουν σημαντικά από τις προσδοκίες της κουλτούρας του ατόμου.

Συχνά εκδηλώνονται σε δύο ή περισσότερους από τους ακόλουθους τομείς: ο τρόπος που σκέφτεστε για τον εαυτό σας και τους άλλους, οι συναισθηματικές αντιδράσεις, η διαπροσωπική λειτουργία και ο έλεγχος των παρορμήσεων.

Ορισμός των διαταραχών προσωπικότητας

Η διαταραχή της προσωπικότητας είναι ένας τύπος κατάστασης ψυχικής υγείας όπου έχετε ένα άκαμπτο και ανθυγιεινό πρότυπο σκέψης, λειτουργίας και συμπεριφοράς. Αυτά τα μόνιμα πρότυπα αποκλίνουν από τις προσδοκίες του πολιτισμού σας και μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικό άγχος ή προβλήματα στην καθημερινή ζωή.

Από ψυχαναλυτική άποψη, οι διαταραχές προσωπικότητας θεωρούνται ως μόνιμα πρότυπα συμπεριφοράς, νόησης και εσωτερικής εμπειρίας που αποκλίνουν σημαντικά από τις προσδοκίες της κουλτούρας του ατόμου. Τα πρότυπα αυτά είναι βαθιά ριζωμένα στις εμπειρίες της πρώιμης ζωής, ιδίως σε εκείνες που αφορούν τις σχέσεις και την ανάπτυξη του ψυχισμού. Αυτά εμφανίζονται συνήθως στην εφηβεία ή στην πρώιμη ενήλικη ζωή και συχνά οδηγούν σε δυσφορία ή έκπτωση σε κοινωνικούς, επαγγελματικούς ή άλλους σημαντικούς τομείς της λειτουργικότητας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαταραχών προσωπικότητας, ο καθένας με τα δικά του καθοριστικά χαρακτηριστικά.

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας χρησιμοποιούν το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, (DSM-5) ως οδηγό για τη διάγνωση. Το DSM-5-TR περιγράφει δέκα συγκεκριμένους τύπους διαταραχών προσωπικότητας, καθένας από τους οποίους έχει μοναδικά χαρακτηριστικά, αλλά όλοι μοιράζονται το κοινό νήμα των επίμονων, δυσπροσαρμοστικών προτύπων.

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων και η αναζήτηση βοήθειας από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα για τους πάσχοντες.

Επικράτηση και δημογραφικά στοιχεία

Μπορεί να σας εκπλήσσει το γεγονός ότι περίπου το 10% – 20% του γενικού πληθυσμού πάσχουν από διαταραχές προσωπικότητας, γεγονός που αντανακλά μια σημαντική ανησυχία σε διάφορες δημογραφικές ομάδες.

Όταν σκέφτεστε πώς να βοηθήσετε όσους έχουν ανάγκη, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι οι διαταραχές προσωπικότητας δεν κάνουν διακρίσεις- διαγιγνώσκονται σε άτομα όλων των φύλων, κοινωνικοοικονομικών τάξεων και φυλών.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ενώ στον γενικό πληθυσμό ο επιπολασμός είναι περίπου 9%, το ποσοστό αυτό αυξάνεται δραματικά μεταξύ των ψυχιατρικών ασθενών, όπου μέχρι και οι μισοί μπορεί να διαγνωστούν με διαταραχές προσωπικότητας.

Χαρακτηριστικά της ομάδας Α

Σύμφωνα με τα κριτήρια DSM-5 οι διαταραχές προσωπικότητας κατηγοριοποιούνται σε τρεις ομάδες Α, Β, και Γ.

Αν είστε περίεργοι για τις διαταραχές προσωπικότητας της ομάδας Α, είναι γνωστές για το διάχυτο μοτίβο κοινωνικής αποστασιοποίησης και τις περίεργες συμπεριφορές που ξεχωρίζουν από τον κανόνα. Τα άτομα που έχουν αυτές τις διαταραχές προσωπικότητας συχνά δυσκολεύονται να κατανοήσουν και να σχετιστούν με τους άλλους, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για όσους επιθυμούν να προσφέρουν υποστήριξη και συμπόνια.

Τα άτομα με παρανοϊκή διαταραχή προσωπικότητας συχνά βλέπουν τον κόσμο με καχυποψία και αμφιβολία, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τους άλλους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση απομόνωσης και σε απροθυμία να εμπιστευτούν κάποιον, ακόμη και αυτούς που προσπαθούν να βοηθήσουν. Η υπομονή σας και η συνεπής διαβεβαίωσή σας είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου μπορούν να αισθάνονται πιο ασφαλείς.

Αντίθετα, τα άτομα με σχιζοειδή διαταραχή προσωπικότητας συνήθως δείχνουν έλλειψη ενδιαφέροντος για τη δημιουργία προσωπικών σχέσεων. Μπορεί να φαίνονται απόμακροι και συναισθηματικά ψυχροί. Η κατανόηση της ανάγκης τους για χώρο και η ταυτόχρονη ήπια ενθάρρυνση της αλληλεπίδρασης μπορεί να είναι μια λεπτή ισορροπία.

Τέλος, τα άτομα με σχιζοτυπική διαταραχή προσωπικότητας παρουσιάζουν εκκεντρικές συμπεριφορές και έχουν διαστρεβλωμένες εσωτερικές εμπειρίες. Οι ασυνήθιστες σκέψεις και τα μοτίβα ομιλίας τους μπορεί να προκαλούν αμηχανία. Όταν τους βοηθάτε, είναι σημαντικό να σέβεστε τις μοναδικές τους προοπτικές, ενώ παράλληλα να τους καθοδηγείτε προς πιο συμβατικούς τρόπους να σχετίζονται με τον κόσμο γύρω τους.

Χαρακτηριστικά της ομάδας Β

Εξερευνώντας τις διαταραχές προσωπικότητας της ομάδας Β, θα ανακαλύψετε πρότυπα που χαρακτηρίζονται από δραματική, συναισθηματική ή απρόβλεπτη σκέψη και συμπεριφορά. Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις κοινωνικές σχέσεις, δημιουργώντας συχνά προκλήσεις για όσους στοχεύουν να υποστηρίξουν και να κατανοήσουν τα άτομα που επηρεάζονται από αυτές.

Αν βοηθάτε κάποιον με αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας, μπορεί να παρατηρήσετε την αδιαφορία του για τους κοινωνικούς κανόνες και τα δικαιώματα των άλλων. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως εξαπάτηση ή χειραγώγηση, καθιστώντας την εμπιστοσύνη σημαντικό ζήτημα για τη δημιουργία μιας σταθερής σχέσης.

Με την οριακή διαταραχή προσωπικότητας, το άτομο μπορεί να βιώνει έντονα συναισθήματα και αστάθεια στις σχέσεις του, στην εικόνα του εαυτού του και στη συμπεριφορά του, ενώ συχνά νιώθει βαθύ φόβο εγκατάλειψης.

Η εργασία με κάποιον που πάσχει από ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας σημαίνει να ασχοληθείς με την υπερβολική συναισθηματικότητα και τις συμπεριφορές που αναζητούν την προσοχή. Μπορεί να φαίνονται θεατρικοί ή να ασχολούνται υπερβολικά με την εμφάνισή τους, αποζητώντας επικύρωση και επιβεβαίωση.

Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από την ανάγκη για θαυμασμό σε συνδυασμό με την έλλειψη ενσυναίσθησης. Η υποστήριξη των ατόμων με αυτή τη διαταραχή μπορεί να είναι δύσκολη λόγω της διογκωμένης αίσθησης της αυτοπεποίθησης και του δικαιώματός τους.

Η κατανόηση αυτών των χαρακτηριστικών μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της ενσυναίσθησης και της υπομονής, βασικών συστατικών για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την καθοδήγηση των ατόμων με διαταραχές της ομάδας Β προς υγιέστερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και προσωπική ανάπτυξη.

Χαρακτηριστικά της ομάδας Γ

Οι διαταραχές προσωπικότητας της ομάδας Γ, οι οποίες περιλαμβάνουν τρεις συγκεκριμένες καταστάσεις, συχνά περιστρέφονται γύρω από το διάχυτο άγχος και το φόβο στην καθημερινή σας ζωή.

Η αποφευκτική διαταραχή προσωπικότητας εκδηλώνεται ως ακραία συστολή σε συνδυασμό με έναν εξουθενωτικό φόβο της κριτικής. Μπορεί να παρατηρήσετε άτομα με αυτή τη διαταραχή να αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές για να αποφύγουν την πιθανή απόρριψη.

Στη συνέχεια, υπάρχει η διαταραχή της εξαρτημένης προσωπικότητας, όπου θα δείτε ένα μοτίβο συμπεριφορών που σηματοδοτούν μια υπερβολική ανάγκη για φροντίδα. Τα άτομα με αυτή την κατάσταση παρουσιάζουν συνήθως υποτακτική συμπεριφορά, στηριζόμενα σε μεγάλο βαθμό σε άλλους για να πάρουν αποφάσεις για λογαριασμό τους. Ο φόβος της εγκατάλειψης μπορεί να τους αναγκάσει να προσκολλώνται σε σχέσεις, ακόμη και όταν αυτό δεν είναι προς το συμφέρον τους.

Τέλος, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από μια εμμονή με την τάξη και τον έλεγχο. Σε αντίθεση με την πιο γνωστή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η οποία περιλαμβάνει ανεξέλεγκτες σκέψεις και τελετουργίες, αυτή η διαταραχή προσωπικότητας περιστρέφεται γύρω από την αυστηρή τήρηση κανόνων και τη συντριπτική επιθυμία για τελειότητα.

Αιτιολογία και παράγοντες κινδύνου

Θα συναντήσετε διάφορους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη διαταραχών προσωπικότητας, όπως γενετικές προδιαθέσεις, νευροβιολογικές αλλαγές και περιβαλλοντικές επιδράσεις. Τα αίτια των διαταραχών προσωπικότητας είναι συχνά πολύπλοκα και πολύπλευρα.

Για παράδειγμα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα μέλη της οικογένειας με ιστορικό τέτοιων διαταραχών μπορούν να μεταβιβάσουν γενετικά χαρακτηριστικά που προδιαθέτουν τα άτομα σε παρόμοιες προκλήσεις. Νευροβιολογικές αλλαγές, όπως αυτές που αφορούν την αμυγδαλή, μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, μια τραυματική εγκεφαλική βλάβη μπορεί να μεταβάλει τη λειτουργία του εγκεφάλου με τρόπους που επηρεάζουν την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά. Έχει επίσης σημειωθεί ότι η πρώιμη εμφάνιση διαταραχών προσωπικότητας μπορεί να συνδέεται με παιδικά τραύματα, συμπεριλαμβανομένης της κακοποίησης ή της παραμέλησης.

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες δεν μπορούν να αγνοηθούν, καθώς διαμορφώνουν την ανάπτυξη και τους μηχανισμούς αντιμετώπισης ενός ατόμου. Η χρήση ουσιών, για παράδειγμα, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα ή ακόμη και να συμβάλει στην εμφάνιση μιας διαταραχής προσωπικότητας.

Αναγνώριση των συμπτωμάτων

Οι διαταραχές προσωπικότητας συχνά εκδηλώνονται ως άκαμπτες και διάχυτες συμπεριφορές που επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις.

Για να διαγνωστεί κάποιος, τα συμπτώματα αυτά πρέπει να είναι συνεπή σε διάφορα πλαίσια και να προκαλούν σημαντική δυσφορία ή βλάβη. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ένα άτομο δυσκολεύεται να συνδεθεί με τους άλλους ή συμπεριφέρεται με τρόπους που φαίνονται ακανόνιστοι ή ακατάλληλοι για την κατάσταση. Αυτά είναι σημάδια που θα μπορούσαν να παραπέμψουν σε διαταραχή προσωπικότητας.

Αν υποψιάζεστε ότι κάποιος μπορεί να έχει διαταραχή προσωπικότητας, ενθαρρύνετέ τον να αναζητήσει επαγγελματική αξιολόγηση. Μόνο ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να διαγνώσει αυτήν την πάθηση μετά από ενδελεχή αξιολόγηση.

Διαγνωστικά κριτήρια

Το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, ή DSM-IV, περιγράφει συγκεκριμένα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για μια διάγνωση. Για να διαπιστώσετε αν υπάρχει μια συγκεκριμένη διαταραχή προσωπικότητας, πρέπει να παρατηρήσετε τη μακροχρόνια συμπεριφορά και τις εσωτερικές εμπειρίες ενός ατόμου.

Πρώτον, το εν λόγω πρότυπο συμπεριφοράς πρέπει να αποκλίνει σημαντικά από τα πολιτισμικά πρότυπα. Αυτό περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αντιλαμβάνονται και ερμηνεύουν τον εαυτό τους, τους άλλους και τα γεγονότα, τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις, τις σχέσεις τους με τους άλλους και τον έλεγχο των παρορμήσεών τους. Δεν πρόκειται απλώς για ιδιόρρυθμη ή περίεργη συμπεριφορά – το μοτίβο πρέπει να είναι βαθιά ριζωμένο και να εκδηλώνεται σε ένα ευρύ φάσμα πλαισίων.

Η διαταραχή προσωπικότητας προϋποθέτει ότι οι συμπεριφορές αυτές είναι άκαμπτες και οδηγούν σε δυσφορία ή έκπτωση σε κοινωνικούς, επαγγελματικούς ή άλλους σημαντικούς τομείς της λειτουργικότητας. Είναι επίσης σημαντικό αυτά τα πρότυπα να είναι σταθερά με την πάροδο του χρόνου, με τα σημάδια να αρχίζουν το αργότερο στην πρώιμη ενήλικη ζωή. Θυμηθείτε, οι διαταραχές προσωπικότητας δεν μπορούν να διαγνωστούν πριν από την ηλικία των 18 ετών, με εξαίρεση την αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας.

Η σημασία της ψυχοθεραπείας στις διαταραχές προσωπικότητας

Ενώ μπορεί να παλεύετε με τις πολυπλοκότητες μιας διαταραχής προσωπικότητας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.

Πέρα από την ατομική θεραπεία, οι ομαδικές συνεδρίες προσφέρουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για την ανταλλαγή εμπειριών και στρατηγικών. Αν και τα φάρμακα δεν αποτελούν άμεση θεραπεία για τις διαταραχές προσωπικότητας, μπορούν να ανακουφίσουν ορισμένα συμπτώματα, μειώνοντας τη λειτουργική έκπτωση που προκαλούν.

Η ψυχοθεραπεία, ή συμβουλευτική είναι μια πρωταρχική και αποτελεσματική προσέγγιση στη θεραπεία των διαταραχών προσωπικότητας. Ενώ οι διαταραχές της προσωπικότητας περιλαμβάνουν μόνιμα πρότυπα συμπεριφοράς, νόησης και εσωτερικής εμπειρίας που αποκλίνουν σημαντικά από τις προσδοκίες της κουλτούρας του ατόμου, η ψυχοθεραπεία μπορεί να συμβάλει στη διαχείριση των συμπτωμάτων, στη βελτίωση της λειτουργικότητας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αυτές τις διαταραχές. Ακολουθούν τρόποι με τους οποίους η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι ευεργετική για τις διαταραχές προσωπικότητας:

Η ψυχοθεραπεία, ιδίως οι ψυχοδυναμικές προσεγγίσεις, αποσκοπεί στην συνειδητοποίηση των υποκείμενων αιτιών των δυσπροσαρμοστικών προτύπων συμπεριφοράς και σκέψης. Η κατανόηση της προέλευσης αυτών των μοτίβων μπορεί να αποτελέσει ένα κρίσιμο βήμα προς την αλλαγή.

Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία  και η διαλεκτική θεραπεία συμπεριφοράς  χρησιμοποιούνται συνήθως για τις διαταραχές προσωπικότητας. Αυτές οι θεραπευτικές προσεγγίσεις επικεντρώνονται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, βοηθώντας τα άτομα να αναπτύξουν υγιέστερους μηχανισμούς αντιμετώπισης, να βελτιώσουν τις διαπροσωπικές δεξιότητες και να διαχειριστούν τα οδυνηρά συναισθήματα.

Πολλές διαταραχές προσωπικότητας συνεπάγονται προκλήσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις. Η ψυχοθεραπεία παρέχει έναν ασφαλή χώρο για τη διερεύνηση και την εξάσκηση υγιέστερων τρόπων σχέσης με τους άλλους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη βελτίωση της επικοινωνίας, τον καθορισμό ορίων και την ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων.

Τα άτομα με διαταραχές προσωπικότητας συχνά παλεύουν με έντονα και δυσρυθμισμένα συναισθήματα. Η διαλεκτική θεραπεία συμπεριφοράς στοχεύει ειδικά στη ρύθμιση των συναισθημάτων, διδάσκοντας στα άτομα πώς να αναγνωρίζουν, να κατανοούν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους πιο αποτελεσματικά.

Οι ψυχοδυναμικές και γνωσιακές-συμπεριφορικές προσεγγίσεις επικεντρώνονται στον εντοπισμό και την αμφισβήτηση των δυσπροσαρμοστικών μοτίβων σκέψης και συμπεριφορών. Μέσω μιας θεραπευτικής σχέσης, τα άτομα μπορούν να εργαστούν για την αντικατάσταση των αυτοξαταστροφικών συνηθειών με πιο προσαρμοστικές αντιδράσεις σε διάφορες καταστάσεις.

Η θεραπευτική  σχέση μεταξύ του θεραπευτή και του ατόμου είναι ζωτικής σημασίας σε όλες τις μορφές ψυχοθεραπείας. Για τις διαταραχές προσωπικότητας, η εδραίωση εμπιστοσύνης και θετικής θεραπευτικής σχέσης είναι απαραίτητη για τα άτομα που μπορεί να έχουν δυσκολία με την εμπιστοσύνη και τη σύνδεση στην καθημερινή τους ζωή.

Τα άτομα  μπορεί να παλεύουν με μια  ασταθή αίσθηση του εαυτού τους. Η ψυχοθεραπεία παρέχει ένα δομημένο περιβάλλον για τη διερεύνηση και την ανάπτυξη μιας πιο συνεκτικής και θετικής ταυτότητας.

Οι διαταραχές προσωπικότητας συχνά απαιτούν μακροχρόνια θεραπεία και η ψυχοθεραπεία παρέχει συνεχή υποστήριξη και παρέμβαση. Οι τακτικές συνεδρίες για μια παρατεταμένη περίοδο επιτρέπουν τη σταδιακή και βιώσιμη ανάπτυξη δεξιοτήτων αντιμετώπισης και θετικών αλλαγών συμπεριφοράς.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος τύπος ψυχοθεραπείας που επιλέγεται μπορεί να εξαρτάται από τη φύση και τη σοβαρότητα της διαταραχής προσωπικότητας. Τα θεραπευτικά σχέδια συχνά εξατομικεύονται ώστε να αντιμετωπίζονται οι μοναδικές ανάγκες και προκλήσεις του κάθε ατόμου. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστάται συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής για ολοκληρωμένη φροντίδα. Συνολικά, η ψυχοθεραπεία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο να βοηθηθούν τα άτομα με διαταραχές προσωπικότητας να ζήσουν μια πιο ικανοποιητική και προσαρμοστική ζωή.

Πρόγνωση και αποτελέσματα της διαταραχής προσωπικότητας

Η πρόγνωση για μια διαταραχή προσωπικότητας ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, καθώς επηρεάζεται από τον συγκεκριμένο τύπο διαταραχής που έχετε, καθώς και από την πρόσβασή σας στη θεραπεία και την προσωπική σας ανθεκτικότητα. Κατά την αντιμετώπιση των διαταραχών προσωπικότητας, είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε ότι η πορεία κάθε ατόμου είναι μοναδική.

Ορισμένοι τύποι διαταραχών προσωπικότητας, όπως οι αντικοινωνικές και οι οριακές, μπορεί να παρουσιάσουν βελτίωση ή ακόμη και να υποχωρήσουν καθώς μεγαλώνετε.

Από την άλλη πλευρά, διαταραχές όπως οι ιδεοψυχαναγκαστικές και οι σχιζοτυπικές διαταραχές προσωπικότητας τείνουν να επιμένουν με την πάροδο του χρόνου, παρουσιάζοντας συνεχείς προκλήσεις. Παρ’ όλα αυτά, η πρόγνωση και τα αποτελέσματά σας μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά με ολοκληρωμένη θεραπεία και δίκτυα υποστήριξης.

Κλείνοντας να θυμάστε ότι οι καταστάσεις αυτές είναι διαδεδομένες και διαφέρουν, επηρεάζοντας πολλούς γύρω μας.

Είτε οι συμπεριφορές είναι ακανόνιστες, ανήσυχες ή παράξενες, η κατανόηση και η υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας. Οι θεραπείες και η ανθεκτικότητα μπορούν να διαμορφώσουν καλύτερα αποτελέσματα μελλοντικά.

Επικοινωνία με τον ψυχολόγο ψυχοθεραπευτή

Ένας ψυχοθεραπευτής χρησιμεύει ως σύμμαχος, προσφέροντας έναν χώρο χωρίς κριτική διάθεση για να εξερευνήσετε εις βάθος τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες σας. Σε αυτό το ταξίδι, μπορείτε να αποκτήσετε γνώσεις σχετικά με τα πρότυπα συμπεριφοράς, να αναπτύξετε στρατηγικές αντιμετώπισης και να προωθήσετε την προσωπική σας ανάπτυξη.

Είτε αντιμετωπίζετε συγκεκριμένα ζητήματα,  είτε απλώς αναζητάτε μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού σας, ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας προσφέρει ανεκτίμητη υποστήριξη.

Η ψυχική σας υγεία έχει σημασία και με την καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου επαγγελματία, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις, να οικοδομήσετε ανθεκτικότητα και να δημιουργήσετε μια πιο ουσιαστική και ισορροπημένη ζωή. Η συνεργασία με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει στην προσαρμογή της προσέγγισης στις ατομικές ανάγκες και περιστάσεις. Είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στην ψυχική σας υγεία, να επενδύσετε στην ανθεκτικότητά σας και κάνετε το πρώτο βήμα προς μια πιο ικανοποιητική και ισορροπημένη ζωή.

 

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι (δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.psychotherapy.net.gr
www.mixalispaterakis.gr