Επικοινωνήστε μαζί μας

Πηγες αγχους Ψυχοθεραπεια Ψυχαναλυση

Πηγες αγχους Ψυχοθεραπεια Ψυχαναλυση

Πηγες αγχους Ψυχοθεραπεια Ψυχαναλυση: το άγχος προέρχεται από αισθήματα που έχουμε μέσα μας, τα φοβόμαστε, δεν τα νιώθουμε, τα καταπιέσαμε κάποτε στην παιδική μας ζωή με αποτέλεσμα να υποστούν μέσω του μηχανισμού της απώθησης, έναν εγκλωβισμό στο ασυνείδητο κομμάτι του εαυτού μας. Αυτά τα αισθήματα είναι σημαντικά γιατί συνδέονται με διάφορα στοιχεία του εαυτού μας τα οποία είναι είτε επιθετικής είτε σεξουαλικής φύσης και θέλουν να επενδυθούν. Όσο βρίσκονται σαν επιθυμίες ανεξέλεγκτες μέσα στο ασυνείδητο πεδίο του εαυτού μας, τόσο δρούν αυτόνομα, επαναλαβάνουν τις προθέσεις τους και δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά σαν στοιχεία του εαυτού αλλά σαν ξένα σώματα. Οι εκκλήσεις των ασθενών: “μπορείτε να με απαλλάξετε από αυτό το δυσάρεστο αίσθημα;” ομολογούν ότι πρόκειται για μία τελείώς ασυνείδητη διεργασία που γίνεται αντιληπτή σαν κάτι που δεν ανήκει στα στοιχεία της προσωπικότητας. Όμως στην πραγματικότητα όλα τα αισθήματα που νιώθουμε είναι μέρη του εαυτού μας ακόμα και όταν τα βιώνουμε ως απαράδεκτα, ως αντίθετα στον πολιτισμό, ως υπερβολικά και καταστροφικά, ως σεξουαλικά ή ως συγκρουσιακά. Τίποτα απ’ όσα νιώθει ένας άνθρωπος δεν ανήκει κάπου έξω από τον εαυτό και γιαυτό οι άνθρωποι δεν μπορούν να παραδεχτούν ότι στην ουσία ζουν σε διαφορετικές πραγματικότητες μέσα τους. Ακόμα και οι καταστροφικές λοιπόν ορμές είναι μέρη του εαυτού μας που σχηματίστηκαν από την εμβρυική ζωή ακόμα και μετεξελίχθηκαν με διάφορους τρόπους ανάλογα με τις επιδράσεις του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με το βιολογικό υπόστρωμα.

 


Πηγες αγχους Ψυχοθεραπεια Ψυχαναλυση – Πηγες αγχους Ψυχοθεραπεια Ψυχαναλυση

Πηγες αγχους Ψυχοθεραπεια Ψυχαναλυση – Πηγες αγχους Ψυχοθεραπεια Ψυχαναλυση

Ο φόβος της καταστροφικής ορμής φαίνεται πως αμέσως συνδέεται με ενα αντικείμενο ή μάλλον βιώνεται ως φόβος ενος ανεξέλεγκτου ακαταμάχητου αντικειμενου. Άλλες επισης σημαντικές πηγές πρωταρχικού άγχους ειναι το τραύμα της γέννησης (άγχος αποχωρισμού) και η ματαίωση των σωματικών αναγκών. Επισης αυτα τα βιώματα γίνονται εξαρχής αισθητά ως προκαλουμενα απο αντικείμενα.
Αυτή η αίσθηση ότι τα βιώματα προέρχονται από έξω, είναι μία κατάσταση μέσω της οποίας αρνούμαστε ότι τα αισθήματα που προκαλούνται από διάφορες συναντήσεις με το περιβάλλον, ότι είναι δικά μας. Ωστόσο τα νιώθουμε. Εκείνο που μπερδεύει τον άνθρωπο όταν είναι μωρό, είναι το γεγονός ότι ο εαυτός του είναι συγχωνευμένος με τη φιγούρα που το φροντίζει. Οπότε και ο κρύος αέρας και η πείνα θεωρούνται ότι προέρχονται από το ίδιο σημείο. Από τον συγχωνευμένο εαυτό. Σιγά σιγά με τον καιρό γίνεται αντιληπτό ότι είναι άλλο το μέσα και άλλο το έξω. Η αίσθηση ότι τα πράγματα προέρχονται απ’έξω είναι αποτέλεσμα της προβολής. Νιώθω π.χ λύπη και λέω στον άλλο: “μου φαίνεσαι λυπημένος”. Ο ψυχισμός είναι πολύπλοκος αλλά στην ψυχοθεραπευτική σχέση μπορούμε να δούμε τί έχει συμβεί και να κάνουμε τις απαραίτητες επανορθώσεις.

Πηγες αγχους Ψυχοθεραπεια Ψυχαναλυση

Πηγες αγχους Ψυχοθεραπεια Ψυχαναλυση
Πηγες αγχους Ψυχοθεραπεια Ψυχαναλυση

*Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε επίσης: Καχυποψία

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University Of Indianapolis University of Middlesex
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Καρνεάδου 37 Κολωνάκι (Δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Τηλ: 211 71 51 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr

Πηγες αγχους Ψυχοθεραπεια Ψυχαναλυση