Επικοινωνήστε μαζί μας

Κατανόηση των διαφορών μεταξύ των διαταραχών προσωπικότητας

Κατανόηση των διαφορών μεταξύ των διαταραχών προσωπικότητας
Χρόνος Ανάγνωσης: 8 Λεπτά

Κάθε διαταραχή προσωπικότητας παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις, οι οποίες αντικατοπτρίζονται στις διακριτές ομάδες Α, Β και Γ, αντανακλώντας πρότυπα συμπεριφοράς που αποκλίνουν από τις κοινωνικές προσδοκίες.

Καθώς θα εμβαθύνετε στα χαρακτηριστικά και τα συμπτώματα, θα ανακαλύψετε πώς η γενετική προδιάθεση και το προσωπικό ιστορικό μπορούν να επηρεάσουν αυτές τις καταστάσεις.

YouTube video

Ορισμός των διαταραχών προσωπικότητας

Η διαταραχή της προσωπικότητας είναι ένας τύπος κατάστασης ψυχικής υγείας όπου έχετε ένα άκαμπτο και ανθυγιεινό πρότυπο σκέψης, λειτουργίας και συμπεριφοράς. Αυτά τα μόνιμα πρότυπα αποκλίνουν από τις προσδοκίες του πολιτισμού σας και μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικό άγχος ή προβλήματα στην καθημερινή ζωή.

Από ψυχαναλυτική άποψη, οι διαταραχές προσωπικότητας θεωρούνται ως μόνιμα πρότυπα συμπεριφοράς, νόησης και εσωτερικής εμπειρίας που αποκλίνουν σημαντικά από τις προσδοκίες της κουλτούρας του ατόμου. Τα πρότυπα αυτά είναι βαθιά ριζωμένα στις εμπειρίες της πρώιμης ζωής, ιδίως σε εκείνες που αφορούν τις σχέσεις και την ανάπτυξη του ψυχισμού. Αυτά εμφανίζονται συνήθως στην εφηβεία ή στην πρώιμη ενήλικη ζωή και συχνά οδηγούν σε δυσφορία ή έκπτωση σε κοινωνικούς, επαγγελματικούς ή άλλους σημαντικούς τομείς της λειτουργικότητας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαταραχών προσωπικότητας, ο καθένας με τα δικά του καθοριστικά χαρακτηριστικά.

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας χρησιμοποιούν το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, (DSM-5) ως οδηγό για τη διάγνωση. Το DSM-5-TR περιγράφει δέκα συγκεκριμένους τύπους διαταραχών προσωπικότητας, καθένας από τους οποίους έχει μοναδικά χαρακτηριστικά, αλλά όλοι μοιράζονται το κοινό νήμα των επίμονων, δυσπροσαρμοστικών προτύπων.

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων και η αναζήτηση βοήθειας από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα για τους πάσχοντες.

Χαρακτηριστικά της ομάδας Α

Θα παρατηρήσετε ότι τα άτομα με διαταραχές προσωπικότητας της ομάδας Α παρουσιάζουν συχνά συμπεριφορές και μοτίβα σκέψης που φαίνονται περίεργα και αποσυνδεδεμένα από τις συνήθεις προσδοκίες. Αυτά τα ασυνήθιστα και εκκεντρικά χαρακτηριστικά μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση τόσο για τα άτομα που πάσχουν όσο και για τους γύρω τους που επιθυμούν να προσφέρουν υποστήριξη.

Κάποιος με παρανοϊκή διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να ερμηνεύσει αθώα σχόλια ή γεγονότα ως προσωπικές απειλές, βρίσκοντας κρυφές έννοιες εκεί που δεν υπάρχουν. Η βαθιά δυσπιστία τους μπορεί να οδηγήσει σε έναν περιφρουρητικό τρόπο ζωής, καθιστώντας δύσκολο για αυτούς να δεχτούν βοήθεια ή να οικοδομήσουν σχέσεις. Εάν στοχεύετε να υποστηρίξετε άτομα με αυτή τη διαταραχή, η υπομονή και η μη απειλητική προσέγγιση είναι το κλειδί.

Αντίθετα, ένα άτομο με σχιζοειδή διαταραχή προσωπικότητας εμφανίζεται συχνά αποκομμένο από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Συνήθως προτιμούν να είναι μόνοι τους και μπορεί να φαίνονται αδιάφοροι για τη δημιουργία στενών σχέσεων. Η κατανόηση και ο σεβασμός της ανάγκης τους για χώρο, ενθαρρύνοντας παράλληλα με ήπιο τρόπο την αλληλεπίδραση, μπορεί να βοηθήσει στην εξυπηρέτηση των αναγκών τους.

Τέλος, η σχιζοτυπική διαταραχή προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από πιο εμφανείς παραξενιές στη σκέψη, την αντίληψη και την επικοινωνία. Τα άτομα μπορεί να μιλούν με ασαφείς ή εφαπτόμενους τρόπους, να ντύνονται με αντισυμβατικό τρόπο ή να πιστεύουν ότι έχουν εξωπραγματικές ικανότητες. Η υποστήριξή τους περιλαμβάνει την αναγνώριση της μοναδικής τους οπτικής και την προώθηση ενός περιβάλλοντος όπου αισθάνονται ασφαλείς για να εκφραστούν.

Χαρακτηριστικά της ομάδας Β

Συχνά, τα άτομα με διαταραχές προσωπικότητας της ομάδας Β εμφανίζουν συμπεριφορές που είναι πιο ασταθείς και απρόβλεπτες από εκείνες της ομάδας Α, γεγονός που δυσκολεύει την κατανόηση των συναισθημάτων τους.

Τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας συχνά βιώνουν έντονες εναλλαγές της διάθεσης και φόβο εγκατάλειψης, που μπορεί να οδηγήσουν σε παρορμητικές ενέργειες και τεταμένες σχέσεις.

Τα άτομα με ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας αποζητούν την προσοχή και μπορεί να επιδίδονται σε δραματική συμπεριφορά για να την αποκτήσουν.

Η αντιμετώπιση της αντικοινωνικής διαταραχής προσωπικότητας μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς τα άτομα αυτά μπορεί να αδιαφορούν για το σωστό και το λάθος. Είναι σημαντικό να διατηρείτε τα όρια και να προστατεύετε τον εαυτό σας, αλλά να παραμένετε συμπονετικοί για να τους καθοδηγήσετε προς την αναγνώριση του αντίκτυπου των πράξεών τους.

Τέλος, τα άτομα με ναρκισσιστική προσωπικότητα μπορεί να παρουσιάζουν έντονη αίσθηση αυτοπεποίθησης.

Χαρακτηριστικά της ομάδας Γ

Οι διαταραχές προσωπικότητας της ομάδας Γ αν και λιγότερο φανταχτερές από τις αντίστοιχες της ομάδας B, εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικές προκλήσεις στη ζωή των ατόμων.

Τα άτομα με αποφευκτική διαταραχή προσωπικότητας ζουν συχνά με έναν βαθιά ριζωμένο φόβο απόρριψης. Αυτός ο φόβος τους οδηγεί στο να αποφεύγουν τις κοινωνικές καταστάσεις, παρά την επιθυμία τους για σύνδεση, επειδή η πιθανότητα κριτικής είναι πολύ συντριπτική. Θα διαπιστώσετε ότι η υποστήριξή σας μπορεί να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας γι’ αυτούς, βοηθώντας να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ απομόνωσης και κοινότητας.

Αντίθετα, κάποιος με διαταραχή της εξαρτημένης προσωπικότητας παρουσιάζει υπερβολική εξάρτηση από τους άλλους, η οποία πηγάζει από έλλειψη αυτοπεποίθησης. Μπορεί να δυσκολεύονται να πάρουν αποφάσεις χωρίς καθοδήγηση, στηριζόμενοι σε μεγάλο βαθμό σε αυτούς που εμπιστεύονται.

Τέλος, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή της προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από την εμμονή στην τελειομανία και τον έλεγχο. Τα άτομα αυτά έχουν συχνά αυστηρά πρότυπα και μπορεί να είναι άκαμπτα.

Κοινά συμπτώματα

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι κάθε μία από τις δέκα ξεχωριστές διαταραχές προσωπικότητας παρουσιάζει το δικό της σύνολο συμπτωμάτων. Αυτά μπορούν να επηρεάσουν βαθιά τις σχέσεις και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις ενός ατόμου, δημιουργώντας συχνά εμπόδια στη σύνδεση με τους άλλους. Για παράδειγμα, τα άτομα με παρανοϊκή διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να δυσκολεύονται με την εμπιστοσύνη, τείνοντας να είναι καχύποπτα και να κρατούν κακίες. Αυτό μπορεί να καταστήσει τον σχηματισμό και τη διατήρηση σχέσεων αρκετά δύσκολη υπόθεση.

Στη σχιζοειδή διαταραχή προσωπικότητας, θα παρατηρήσετε μια αποστροφή προς την κοινωνική αλληλεπίδραση και ένα περιορισμένο εύρος συναισθηματικής έκφρασης. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να εμφανίζεται αποστασιοποιημένο ή αδιάφορο στους άλλους, γεγονός που μπορεί να παρερμηνευτεί και να επηρεάσει τους κοινωνικούς του δεσμούς. Ομοίως, η σχιζοτυπική διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία στις στενές σχέσεις λόγω ασυνήθιστων σκέψεων και συμπεριφορών.

Τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας συχνά βιώνουν έντονο φόβο εγκατάλειψης και μπορεί να έχουν ασταθείς, θυελλώδεις σχέσεις. Μπορεί επίσης να επιδίδονται σε παρορμητικές συμπεριφορές, οι οποίες μπορεί να περιπλέξουν περαιτέρω τις αλληλεπιδράσεις τους με τους άλλους. Και για τα άτομα με ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας, η ανάγκη για προσοχή και τα έντονα συναισθήματα οδηγούν συχνά σε δραματική συμπεριφορά, επηρεάζοντας τις σχέσεις τους με διάφορους τρόπους.

Πιθανές αιτίες των διαταραχών προσωπικότητας

Μπορεί να αναρωτιέστε τι οδηγεί στην ανάπτυξη των διαφόρων διαταραχών προσωπικότητας που συζητήσαμε, και ενώ οι ακριβείς αιτίες είναι πολύπλοκες, συνήθως προέρχονται από ένα μείγμα γενετικών προδιαθέσεων και περιβαλλοντικών επιδράσεων.

Γενετικοί παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο να αναπτύξει κάποιος διαταραχή προσωπικότητας, ειδικά αν μέλη της οικογένειας έχουν αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα. Για παράδειγμα, εάν ένας στενός συγγενής έχει διαταραχή προσωπικότητας, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει μια κληρονομική ευπάθεια στην ανάπτυξη της ίδιας κατάστασης. Ωστόσο, η γενετική δεν λειτουργεί μεμονωμένα- οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν συχνά σημαντικό ρόλο.

Εμπειρίες νωρίς στη ζωή, όπως τραύματα, ασταθής οικογενειακή δυναμική ή έλλειψη φροντίδας, μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση μιας διαταραχής της προσωπικότητας. Αυτές οι περιστάσεις μπορούν να μεταβάλουν τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αντιλαμβάνονται και αντιδρούν στον κόσμο γύρω τους, οδηγώντας ενδεχομένως στα παγιωμένα πρότυπα συμπεριφοράς και σκέψης που χαρακτηρίζουν αυτές τις διαταραχές.

YouTube video

Διαγνωστική διαδικασία

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας βασίζονται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5) για τον εντοπισμό και την ταξινόμηση των διαφόρων διαταραχών προσωπικότητας. Αυτό το εγχειρίδιο παρέχει τυποποιημένα κριτήρια για την ταξινόμηση των καταστάσεων ψυχικής υγείας, εξασφαλίζοντας μια συστηματική προσέγγιση της διάγνωσης.

Η διαδικασία ξεκινά με μια ενδελεχή αξιολόγηση, όπου ο ψυχολόγος θα παρατηρήσει τα συμπτώματα και τις συμπεριφορές του ατόμου. Εξετάζουν τις προσωπικές εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένων τυχόν τραυματικών γεγονότων ή στρεσογόνων παραγόντων, και το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, για να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη κατανόηση της κατάστασης του ατόμου. Επιπλέον, μπορεί να είναι απαραίτητη μια ιατρική εξέταση για να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα.

Η σημασία της ψυχοθεραπείας στις διαταραχές προσωπικότητας

Ενώ μπορεί να παλεύετε με τις πολυπλοκότητες μιας διαταραχής προσωπικότητας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.

Πέρα από την ατομική θεραπεία, οι ομαδικές συνεδρίες προσφέρουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για την ανταλλαγή εμπειριών και στρατηγικών. Αν και τα φάρμακα δεν αποτελούν άμεση θεραπεία για τις διαταραχές προσωπικότητας, μπορούν να ανακουφίσουν ορισμένα συμπτώματα, μειώνοντας τη λειτουργική έκπτωση που προκαλούν.

Η ψυχοθεραπεία, ή συμβουλευτική είναι μια πρωταρχική και αποτελεσματική προσέγγιση στη θεραπεία των διαταραχών προσωπικότητας. Ενώ οι διαταραχές της προσωπικότητας περιλαμβάνουν μόνιμα πρότυπα συμπεριφοράς, νόησης και εσωτερικής εμπειρίας που αποκλίνουν σημαντικά από τις προσδοκίες της κουλτούρας του ατόμου, η ψυχοθεραπεία μπορεί να συμβάλει στη διαχείριση των συμπτωμάτων, στη βελτίωση της λειτουργικότητας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αυτές τις διαταραχές. Ακολουθούν τρόποι με τους οποίους η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι ευεργετική για τις διαταραχές προσωπικότητας:

Η ψυχοθεραπεία, ιδίως οι ψυχοδυναμικές προσεγγίσεις, αποσκοπεί στην συνειδητοποίηση των υποκείμενων αιτιών των δυσπροσαρμοστικών προτύπων συμπεριφοράς και σκέψης. Η κατανόηση της προέλευσης αυτών των μοτίβων μπορεί να αποτελέσει ένα κρίσιμο βήμα προς την αλλαγή.

Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία  και η διαλεκτική θεραπεία συμπεριφοράς  χρησιμοποιούνται συνήθως για τις διαταραχές προσωπικότητας. Αυτές οι θεραπευτικές προσεγγίσεις επικεντρώνονται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, βοηθώντας τα άτομα να αναπτύξουν υγιέστερους μηχανισμούς αντιμετώπισης, να βελτιώσουν τις διαπροσωπικές δεξιότητες και να διαχειριστούν τα οδυνηρά συναισθήματα.

Πολλές διαταραχές προσωπικότητας συνεπάγονται προκλήσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις. Η ψυχοθεραπεία παρέχει έναν ασφαλή χώρο για τη διερεύνηση και την εξάσκηση υγιέστερων τρόπων σχέσης με τους άλλους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη βελτίωση της επικοινωνίας, τον καθορισμό ορίων και την ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων.

Τα άτομα με διαταραχές προσωπικότητας συχνά παλεύουν με έντονα και δυσρυθμισμένα συναισθήματα. Η διαλεκτική θεραπεία συμπεριφοράς στοχεύει ειδικά στη ρύθμιση των συναισθημάτων, διδάσκοντας στα άτομα πώς να αναγνωρίζουν, να κατανοούν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους πιο αποτελεσματικά.

Οι ψυχοδυναμικές και γνωσιακές-συμπεριφορικές προσεγγίσεις επικεντρώνονται στον εντοπισμό και την αμφισβήτηση των δυσπροσαρμοστικών μοτίβων σκέψης και συμπεριφορών. Μέσω μιας θεραπευτικής σχέσης, τα άτομα μπορούν να εργαστούν για την αντικατάσταση των αυτοξαταστροφικών συνηθειών με πιο προσαρμοστικές αντιδράσεις σε διάφορες καταστάσεις.

Η θεραπευτική  σχέση μεταξύ του θεραπευτή και του ατόμου είναι ζωτικής σημασίας σε όλες τις μορφές ψυχοθεραπείας. Για τις διαταραχές προσωπικότητας, η εδραίωση εμπιστοσύνης και θετικής θεραπευτικής σχέσης είναι απαραίτητη για τα άτομα που μπορεί να έχουν δυσκολία με την εμπιστοσύνη και τη σύνδεση στην καθημερινή τους ζωή.

Τα άτομα  μπορεί να παλεύουν με μια  ασταθή αίσθηση του εαυτού τους. Η ψυχοθεραπεία παρέχει ένα δομημένο περιβάλλον για τη διερεύνηση και την ανάπτυξη μιας πιο συνεκτικής και θετικής ταυτότητας.

Οι διαταραχές προσωπικότητας συχνά απαιτούν μακροχρόνια θεραπεία και η ψυχοθεραπεία παρέχει συνεχή υποστήριξη και παρέμβαση. Οι τακτικές συνεδρίες για μια παρατεταμένη περίοδο επιτρέπουν τη σταδιακή και βιώσιμη ανάπτυξη δεξιοτήτων αντιμετώπισης και θετικών αλλαγών συμπεριφοράς.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος τύπος ψυχοθεραπείας που επιλέγεται μπορεί να εξαρτάται από τη φύση και τη σοβαρότητα της διαταραχής προσωπικότητας. Τα θεραπευτικά σχέδια συχνά εξατομικεύονται ώστε να αντιμετωπίζονται οι μοναδικές ανάγκες και προκλήσεις του κάθε ατόμου. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστάται συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής για ολοκληρωμένη φροντίδα. Συνολικά, η ψυχοθεραπεία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο να βοηθηθούν τα άτομα με διαταραχές προσωπικότητας να ζήσουν μια πιο ικανοποιητική και προσαρμοστική ζωή.

Αντιμετώπιση και διαχείριση μιας διαταραχής προσωπικότητας

Η αποτελεσματική διαχείριση μιας διαταραχής προσωπικότητας απαιτεί τη δέσμευσή σας σε ένα προσαρμοσμένο σχέδιο θεραπείας και συχνά περιλαμβάνει συνδυασμό ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής. Οι στρατηγικές αντιμετώπισης και διαχείρισης είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία σας. Η ενθάρρυνση των ατόμων να αναζητήσουν έγκαιρα θεραπεία μπορεί να μετριάσει τον αντίκτυπο της διαταραχής στη ζωή τους.

Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαταραχές προσωπικότητας παρέχοντάς τους εργαλεία για τη διαχείριση των συναισθημάτων τους και την κατανόηση των συμπεριφορών τους. Αυτή η μορφή θεραπείας είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική επειδή προσφέρει έναν ασφαλή χώρο για εξερεύνηση και μάθηση. Πρόκειται για την καθοδήγησή τους προς την αναγνώριση των μοτίβων τους και την επεξεργασία τρόπων εποικοδομητικής αλλαγής τους.

Επικοινωνία με τον ψυχολόγο ψυχοθεραπευτή

Ένας ψυχοθεραπευτής χρησιμεύει ως σύμμαχος, προσφέροντας έναν χώρο χωρίς κριτική διάθεση για να εξερευνήσετε εις βάθος τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες σας. Σε αυτό το ταξίδι, μπορείτε να αποκτήσετε γνώσεις σχετικά με τα πρότυπα συμπεριφοράς, να αναπτύξετε στρατηγικές αντιμετώπισης και να προωθήσετε την προσωπική σας ανάπτυξη.

Είτε αντιμετωπίζετε συγκεκριμένα ζητήματα,  είτε απλώς αναζητάτε μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού σας, ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας προσφέρει ανεκτίμητη υποστήριξη.

Η ψυχική σας υγεία έχει σημασία και με την καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου επαγγελματία, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις, να οικοδομήσετε ανθεκτικότητα και να δημιουργήσετε μια πιο ουσιαστική και ισορροπημένη ζωή. Η συνεργασία με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει στην προσαρμογή της προσέγγισης στις ατομικές ανάγκες και περιστάσεις. Είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στην ψυχική σας υγεία, να επενδύσετε στην ανθεκτικότητά σας και κάνετε το πρώτο βήμα προς μια πιο ικανοποιητική και ισορροπημένη ζωή.

 

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι (δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.psychotherapy.net.gr
www.mixalispaterakis.gr