Επικοινωνήστε μαζί μας

Ενορμηση Αυτοσυντηρησης Ψυχαναλυση

Χρόνος Ανάγνωσης: 2 Λεπτά

Ενορμηση Αυτοσυντηρησης Ψυχαναλυση

Ενορμηση Αυτοσυντηρησης Ψυχαναλυση: Πρόκειται για φροϋδικό όρο σύμφωνα με τον οποίο ορίζεται το σύνολο των αναγκών που ειναι συνδεδεμένες με τις σωματικές λειτουργίες, τις απαραίτητες για τη διατήρηση της ζωης του ατόμου. Η πείνα αποτελεί το πρότυπο τους. Οι ενορμήσεις αυτοσυντήρησης είναι τόσες όσες και ο αριθμός των βασικών οργανικών λειτουργιών (διατροφή, αφόδευση, ούρηση, μυική δραστηριότητα, λειτουργία των διαφόρων σπλάχνων, κτλ)

Ενορμηση Αυτοσυντηρησης Ψυχαναλυση – Ενορμηση Αυτοσυντηρησης Ψυχαναλυση

YouTube video

Ενορμηση Αυτοσυντηρησης Ψυχαναλυση – Ενορμηση Αυτοσυντηρησης Ψυχαναλυση

Ο άνθρωπος έχει σαν πρώτο μέλημα να συνεχίσει να υπάρχει. Οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτή την ανάγκη, έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Είναι ο ναρκισσισμός δηλαδή που δεν θέλει να υποστεί αυτό το τελειωτικό πλήγμα του θανάτου. Εκεί επικεντρώνεται όλη η ισχύς του ψυχισμού σε καταστάσεις όπου υπάρχει κίνδυνος: να προστατευτεί ο εαυτός, το περίβλημα και η ενέργεια την οποία εμπεριέχει προκειμένου να μπορεί να κινείται και να καλύπτει τις ανάγκες του. Σε σωματικό επίπεδο οι ενορμήσεις αυτοσυντήρησης είναι ανάλογες των σωματικών λειτουργιών. Πρέπει δηλαδή να συντηρηθεί η το μυικό σύστημα για να μπορεί κανείς να κινηθεί, πρέπει να συντηρηθεί η λειτουργία της αφόδευσης για να μην δημιουργηθούν μολύνσεις, πρέπει να συντηρηθεί η λειτουργία του συκωτιού, των νεφρών, των πνευμόνων κτλ προκειμένου να διατηρηθεί η ζωή. Οπότε οι ενορμήσεις αυτοσυντήρησης είναι απολύτως απαραίτητες προκειμένου να συνεχιστεί η ύπαρξη. Αυτές οι σωματικές ανάγκες και οι ενορμήσεις οι οποίες τις περιβάλλουν, έχουν το ψυχολογικό τους ανάλογο στον άνθρωπο. Δηλαδή με πιο απλά λόγια, ο φόβος που δημιουργείται από την υπολειτουργία ή την δυσλειτουργία ενός οργάνου, εκφράζεται με τρόπο ψυχολογικό αλλά στη βάση του είναι σωματικός. Γι’ αυτό και το σωματικό χάδι είναι τόσο σημαντικό στην επιφάνεια της συνείδησης και γιαυτό θεωρείται πολύ σημαντικό στην έκφραση της αγάπης. Σήμερα ξέρουμε ότι το χάδι στην βρεφική ηλικία είναι τόσο σημαντικό και για να απαλυνθεί ο σωματικός πόνος αλλά και έχει και μια άλλη χρησιμότητα: δίνει την αίσθηση των ορίων, δηλαδή αρχίζει να γίνεται η διάκριση μεταξύ του σώματός μου και του σώματος του άλλου ή αλλιώς: “ξέρω ότι αρχίζω από εδώ και τελειώνω εκεί”. Οπότε η διαδικασία της ψυχοσωματικής ανάπτυξης περνάει από την μητρική φροντίδα και με αυτό τον τρόπο η αυτοσυντήρηση γίνεται ανεκτή και τελικά ο φόβος για την απώλειά της μπορεί να περάσει στη λήθη ή σε μια ημι-συνειδητή κατάσταση προκειμένου να μπορούν να έλθουν στην επιφάνεια οι στιγμές της ευχαρίστησης.

Ενορμηση Αυτοσυντηρησης Ψυχαναλυση

Ενορμηση Αυτοσυντηρησης Ψυχαναλυση
Ενορμηση Αυτοσυντηρησης Ψυχαναλυση

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε επίσης: Αγοραφοβία

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.psychotherapy.net.gr
www.mixalispaterakis.gr