Επικοινωνήστε μαζί μας
211 715 1801

Διπολική Διαταραχή | Συμπτώματα διπολικής συναισθηματικής διαταραχής

Διπολική Διαταραχή: Η διαταραχή αυτή χαρακτηρίζεται απο επανειλημμένα (τουλάχιστον δυο) επεισόδια, κατα τη διάρκεια των οποίων η διάθεση και τα επίπεδα δραστηριότητας του ασθενούς διαταράσσονται σημαντικά. Η διαταραχή αυτή συνίσταται σε πολλές περιπτώσεις σε υπερθυμία και αυξημένη ενεργητικότητα και δραστηριότητα (μανία ή υπομανια) και σε άλλες περιπτώσεις σε πτώση της διάθεσης και μειωμένη ενεργητικότητα και δραστηριότητα (κατάθλιψη). Χαρακτηριστικά, η αποδρομή μεταξύ των επεισοδίων ειναι συνήθως πλήρης και η συχνότητα μεταξύ των δυο φύλων ειναι σχεδόν ίση και εγγιζει πιο πολύ την ισότιμη κατανομή σε σχέση με άλλες διαταραχές της διάθεσης. Ασθενείς οι οποίοι πασχουν μόνο απο επανειλημμένα επεισόδια μανίας, ταξινομούνται ως διπολικοί επειδή ειναι συγκριτικά σπάνιοι και προσομοιάζουν με αυτους, στο οικογενειακό ιστορικό, στην προνοσηρή προσωπικότητα, στην ηλικία έναρξης και στη μακροπρόθεσμη πρόγνωση.

Διπολική Διαταραχή

Διπολική Διαταραχή
Διπολική Διαταραχή

Τα μανιακά επεισόδια έχουν συνήθως απότομη έναρξη και η διάρκεια τους ειναι μεταξύ 2 εβδομάδων και 4-5 μηνών (μέση διάρκεια περίπου 3 μηνών). Οι καταθλίψεις συνήθως διαρκούν περισσότερο (μέση διάρκεια περίπου έξι μηνών) αν και σπανίως υπερβαίνουν το ένα έτος, με εξαίρεση τους ηλικιωμένους. Τα επεισόδια και των δυο τύπων ειναι συχνά επακόλουθα ψυχοπιεστικων γεγονότων ζωής ή άλλων ψυχικών τραυμάτων, αλλα η παρουσία τέτοιων ψυχοπιεστικων παραγόντων δεν ειναι ουσιαστική προϋπόθεση για τη διάγνωση. Το πρώτο επεισόδιο ειναι δυνατόν να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία από τη παιδική μεχρι την γεροντική.

Διπολική Διαταραχή

Διπολική Διαταραχή

Η συχνότητα των επεισοδίων και ο τρόπος αποδρομής και υποτροπής ποικίλλουν και στις δυο περιπτώσεις αν και οι αποδρομες τείνουν να γίνονται βραχύτερες με την πάροδο του χρόνου και οι καταθλίψεις να γίνονται συχνότερες και διαρκέστερες μετά τη μέση ηλικία. Αν και κατα την αρχική αντίληψη της «μανιοκαταθλιπτικής ψύχωσης» είχαν περιληφθεί ασθενείς, οι οποίοι έπασχαν μόνον από κατάθλιψη, ο όρος «μανιοκαταθλιπτική διαταραχή ή ψύχωση» τώρα χρησιμοποιείται ως συνώνυμο της διπολικής διαταραχης.

Διπολική Διαταραχή
Διπολική Διαταραχή

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Δείτε επίσης: Αγχώδης Διαταραχή

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι (δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.psychotherapy.net.gr
www.mixalispaterakis.gr

Διπολική Διαταραχή

 

Συνεδρία εξ’αποστάσεως

 

Για οποιοδήποτε θέμα σας απασχολεί καλέστε μας στο 211 715 1801
ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα:

Αποδέχομαι τη διαχείριση των δεδομένων μου από το psychotherapy.net.gr