Επικοινωνήστε μαζί μας

Υπομανία

Χρόνος Ανάγνωσης: < 1 Λεπτό

Η υπομανια αποτελεί μορφή μανίας ελασσονος βαθμού στην οποία οι αποκλίσεις της διάθεσης και της συμπεριφοράς ειναι αρκετα επίμονες και εκσεσημασμενες, ώστε να μην περιλαμβάνονται στην κυκλοθυμία, αλλα δεν συνοδεύονται απο ψευδαισθησεις ή παραληρητικες ιδέες.

Παρατηρείται επιμονη, ήπια έξαρση της διάθεσης (συνεχώς για μερικές ημέρες τουλάχιστον), αυξημένη ενεργητικότητα και δραστηριότητα και συχνά εκσεσημασμένα συναισθήματα ευεξίας και σωματικής και ψυχοδιανοητικής αποδοτικότητας. Παρατηρούνται συχνά αυξημένη κοινωνικότητα, ομιλητικοτητα, οικειότητα, σεξουαλική ενεργητικότητα και μειωμένη ανάγκη για ύπνο, αλλα όχι σε βαθμό που να προκαλούν σοβαρή αναστατωση στην εργασία ή να συνεπάγονται κοινωνική απόρριψη. Η ευερεθιστότητα, όπως και η εξεζητημένη και ανοίκεια συμπεριφορά μπορει να αντικαταστήσει την πιο συχνά παρατηρούμενη ευφορική κοινωνικότητα.
Η συγκέντρωση και η προσοχή μπορει να ειναι διαταραγμένες, μειώνοντας ετσι την ικανότητα για σοβαρή εργασία ή για χαλάρωση και ήρεμη απασχόληση κατα τον ελεύθερο χρόνο. Όμως, όλα αυτά δεν εμποδίζουν τη διακίνηση του ενδιαφέροντος σε εντελώς νέες περιπέτειες και δραστηριότητες ή σε ήπια σπατάλη.

YouTube video