Επικοινωνήστε μαζί μας
211 715 1801

Αγχος Αντιμετωπιση Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη

Αγχος

Αγχος Αντιμετωπιση Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη

Αγχος Αντιμετωπιση Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη: Αν χάσεις τη δουλειά σου ή αν πάθεις ένα τροχαίο και δεν μπορείς να φροντίσεις τον εαυτό σου ή αν έχει κακοκαιρία και αναβληθεί η πτήση σου, θα ενοχληθείς, μπορεί να αγχωθείς, ίσως και να εκνευριστείς. Αυτά είναι φυσιολογικές αντιδράσεις απέναντι σε πραγματικά δεδομένα. Δεν μπορείς να αλλάξεις τον καιρό, δεν μπορείς να αναρρώσεις γρήγορα όταν έχεις σπάσει το πόδι σου, θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να βρεις καινούρια δουλειά. Αυτά είναι πραγματικά. Το άγχος όμως που έρχεται και δεν έχει πραγματικό λόγο αλλά βασίζεται σε εσωτερικές διαθέσεις και προβληματισμούς, αυτό το άγχος που εμφανίζεται με έναν τρόπο που δεν τον καταλαβαίνουμε, μπορεί να είναι ξαφνικό ή να εγκαθίσταται γρήγορα και χωρίς εμφανή αιτία, αυτό το είδος άγχους το ονομάζουμε νευρωτικό.

Αγχος Αντιμετωπιση Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη – Αγχος Αντιμετωπιση Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη

Αγχος Αντιμετωπιση Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη
Αγχος Αντιμετωπιση Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη

Αγχος Αντιμετωπιση Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη – Από που προέρχεται το νευρωτικό άγχος;

Ο Φροϋντ έλεγε ότι η δυστυχία στον πολιτισμό προέρχεται από τον συμβιβασμό ανάμεσα σε ορμικές διεγέρσεις του έρωτα και στις αντίστοιχες διεγέρσεις του θανάτου. Ως αποτέλεσμα αυτού του συμβιβασμού έρχεται η θυσία της σωματικής δυναμικής. Με απλούστερα λόγια από τη μία πλευρά υπάρχει ο έρωτας που τάσσεται στην πλευρά της ζωής και παλεύει απέναντι στην δύναμη του θανάτου (αρρώστιες, θάνατοι, φόβος αφανισμού, κτλ). Σε αυτό τον πόλεμο αναγκαζόμαστε να κάνουμε κάποιους συμβιβασμούς. Δεν μπορείς να νικήσεις τον θάνατο παρά μόνο ψευδαισθησιακά χρησιμοποιώντας την παντοδυναμία που σου δίνει ο έρωτας. Ο έρωτας όμως δεν μπορεί να διαρκέσεις για πάντα και δεν θα βοηθούσε αν έμενε για πάντα γιατί τότε δεν θα μπορούσαμε να δούμε καθόλου την εξωτερική πραγματικότητα. Γιατί είναι αναγκαίο να βλέπουμε την πραγματικότητα; θα ρωτήσει κανείς. Η πραγματικότητα είναι αναγκαία για την επιβίωση. Αν νιώθω πόνο και δεν πάω να τον εξετάσω, αν τον αγνοήσω θεωρώντας ότι με την παντοδυναμία μου θα τον ξεπεράσω, τότε μπορεί να έχω δυσάρεστες εξελίξεις για τις οποίες θα φταίει η ανάγκη μου να είμαι διαρκώς ερωτευμένος. Οπότε εκεί κάνεις ένα συμβιβασμό. Δεν είσαι παντοδύναμος, δεν μπορείς να νικήσεις όλους τους εχθρούς, δεν είσαι αθάνατος. Συμβιβάζεσαι. Συμβιβάζεις σώμα και ψυχή. Όλοι χρησιμοποιούμε το πνεύμα μας για να συμπληρώσουμε την έλλειψη της σωματικής δύναμης και να πετύχουμε στόχους που δεν μπορούν να ολοκληρωθούν με τη σωματική ρώμη. Οπότε εκεί θυσιάζεις κάποιες από τις φαντασιακές σου υπερδυνάμεις που παραμένουν ζωντανές από την βρεφική και τη νηπιακή ζωή και προσαρμόζεσαι στις πραγματικές ανάγκες. Αυτός όμως ο συμβιβασμός δεν μένει χωρίς συνέπειες.

Αγχος Αντιμετωπιση Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη

Αγχος Αντιμετωπιση Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη

Το μικρό αγόρι θέλει να έχει τη μητέρα του αλλά ο πατέρας του βάζει απαγόρευση εκεί. Παλεύει να τη σπάσει ο μικρός, θυμώνει, φωνάζει, περνάει καιρός σε αυτή τη φάση, μετά συμβιβάζεται. Ταυτίζεται με τον πατέρα του και χρησιμοποιεί τη δυναμική του για να βρει αργότερα μία άλλη γυναίκα και να παίξει το παιχνίδι που δεν μπορούσε να παίξει τότε. Σε αυτή τη διαδρομή έχει περάσει από διάφορα στάδια. Έχει μισήσει την μητέρα του που δεν πάει μαζί του το βράδυ και προτιμά τον πατέρα του, έχει μισήσει τον πατέρα του που του βάζει απαγορεύσεις, τον σκοτώνει μέσα του, έχει άγχος μήπως ο πατέρας εκτός από το όριο της απαγόρευσης χρησιμοποιήσει και την τρομερή δύναμή του, έχει άγχος μήπως ο πατέρας του πεθάνει πραγματικά από την ορμή της επίθεσης του. Αυτά τα άγχη είναι το τίμημα που πληρώνει κανείς προκειμένου να κάνει τον συμβιβασμό να δει σταδιακά την πραγματικότητα και να θυσιάσει την ψυχοσωματική του ορμή δηλαδή να την καταπιέσει. Οπότε εκεί έχουμε ορισμένα οφέλη και ορισμένες συνέπειες. Τα οφέλη είναι προς την πλευρά των σχέσεων που θα είναι ικανός να αναπτύξει κανείς αργότερα και στην αποφυγή μιας καταστροφικής σχέσης με την μητέρα η οποία δεν είναι δικιά του οπότε δεν θα μπορούσε κανείς να φύγει από αυτήν και να ωριμάσει ούτε και να ταυτιστεί με τον πατέρα οπότε η επιθετικότητα θα ΄μπορούσε να περάσει στην πράξη δηλαδή στην πατροκτονία. Η πατροκτονία όμως θα έφερνε καταστροφικά αποτελέσματα διότι μετά η ομάδα αισθάνεται απροστάτευτη και ο καθένας μπορεί να μπει μέσα και να πάρει τη μητέρα και τα θηλυκά δικά της, να σκοτώσει τα αρσενικά και να εξαφανίσει κάθε ίχνος αυτοκυριαρχίας της οικογένειας. Οπότε ο πατέρας φονεύεται μεν φαντασιακά αλλά τον χρειάζεσαι κιόλας. Οπότε δεν τον σκοτώνεις. Τον κρατάς να σε προστατεύει με την παρουσία του και ταυτίζεσαι μαζί του για να μπορείς να φερθείς ενήλικα.

Αγχος Αντιμετωπιση Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη
Αγχος Αντιμετωπιση Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη

Αγχος Αντιμετωπιση Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη – Τα όρια, το πλαίσιο και η τήρησή του

Το νευρωτικό άγχος όπως βλέπετε έχει βαθύτατες αρχέγονες ρίζες. Δεν μπορεί να περιοριστεί ούτε να αγνοηθεί. Μέσα του κρύβει δολοφονίες, φόβο για την δύναμη του πατέρα, φόβος για τον ανταγωνισμό μαζί του, φόβος για το ενδεχόμενο της εξόντωσής του. Τον πατέρα και τον θέλεις και τον μισείς και τον φοβάσαι. Οπότε η λύση είναι να γίνεις σαν κι αυτόν. Με αυτό τον τρόπο θα απολαύσεις τα προνόμια της δύναμης και της εξουσίας, θα έχεις πάρει την θέση του οπότε θα τον έχεις εκτοπίσει, χωρίς όμως να τον σκοτώσεις γιατί σου είναι απαραίτητος. Χωρίς τον πολιτισμό δεν μπορούμε να κρατήσουμε ισορροπίες. Και παρότι ο κόσμος ζει στον πολιτισμό, βρίσκεται συχνά σε εμπόλεμη κατάσταση. Αυτό συμβαίνει λόγω της επιθετικότητας την οποία κουβαλάει ο άνθρωπος μέσα του. Αλλά χωρίς τον πολιτισμό η επιθετικότητα ξεφεύγει.

Αγχος Αντιμετωπιση Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη

Αγχος Αντιμετωπιση Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη

Όπως επίσης ξεφεύγει όταν οι επιταγές του πολιτισμού γίνονται απόλυτες και υπερβολικές. Είναι τέχνη να μπορείς να θέτεις όρια για να μπορείς να βοηθήσεις τους ανθρώπους να ταυτιστούν μαζί σου και με αυτό τον τρόπο να σε εκτοπίσουν κιόλας οπότε να ανεξαρτητοποιηθούν, αλλά όταν τα όρια είναι καταπιεστικά μπορεί να πετύχεις ακριβώς το αντίθετο. Αυτό που πρέπει να γίνεται και βλέπουμε ότι δουλεύει σωστά, είναι ότι από τα 2 μέχρι τα έξι, τα όρια είναι απαραίτητα και πρέπει να μπαίνουν με μη άκαμπτο τρόπο. Να τηρείς το όριο που βάζεις αλλά να μην είσαι άκαμπτος. Να βάζεις και να τηρείς το όριο με ξεκάθαρο τρόπο, δεχόμενος ότι ο άλλος θα παραπονεθεί, θα ματαιωθεί, θα εκνευριστεί, θα σε μισήσει, θα θελήσει να σε προσπεράσει, να σε προκαλέσει, να σου επιτεθεί. Και πρέπει να τα ανεχθείς όλα αυτά. Να τα δεχθείς. Δεν είναι εύκολο αλλά δημιουργεί ενηλίκους που είναι ευχαριστημένοι τελικά στη ζωή τους και μπορούν να κάνουν σχέσεις και να είναι δημιουργικοί.

Αγχος Αντιμετωπιση Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη

Αγχος Αντιμετωπιση Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη
Αγχος Αντιμετωπιση Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη

Η αντιμετώπιση του άγχους

Όσον αφορά στο νευρωτικό άγχος λοιπόν, ξέρουμε ότι ο άνθρωπος παλεύει ανάμεσα σε επιθυμίες και απαγορεύσεις. Αν όμως τα πράγματα πάνε σχετικά καλά, όπως δηλαδή τα περιέγραψα παραπάνω, τότε οι συγκρούσεις οι οποίες προκύπτουν στον εσωτερικό κόσμο, δεν είναι ούτε τόσο έντονες, ούτε τόσο σημαντικές. Έχουν πάρει σωστούς δρόμους, δηλαδή δεν έχει κρατηθεί μεγάλο μίσος ούτε προς την μητέρα ούτε προς τον πατέρα. Αν όμως κοιμόμαστε με τα παιδιά μας, δεν θέτουμε πλαίσιο, είμαστε υπερβολικοί με τα όρια, δεν βλέπουμε καθόλου τον άλλο παρά μόνο τον εαυτό μας, ζητούμε να ικανοποιηθούν οι δικές μας επιθυμίες, δεν μπορούμε να ανεχτούμε ότι και ο άλλος έχει επιθυμίες οι οποίες ματαιώνονται, τότε οι συγκρούσεις είναι μεγαλύτερες γιατί τα παιδιά απωθούν έντονα το μίσος και το θυμό και δεν δέχονται ότι είναι φυσιολογικό και να θυμώνεις. Οι συνθήκες αυτές δεν ευνοούν μία φυσιολογική λύση των συγκρούσεων και οδηγούν σε λύσεις υποταγής ή αντίδρασης, παθητικότητας ή επιβολής. Άρα όταν έχεις τέτοιες νευρωτικές συγκρούσεις, θα πρέπει να ζωντανέψεις μέσα σου τη ζωή που έζησες ως παιδί, να την ξαναβιώσεις, και εκεί να έχεις διαφορετική αντιμετώπιση από αυτή που είχες όταν ήσουν παιδί. Η διαδικασία παίρνει χρόνο, είναι δύσκολη, θέλει δέσμευση και υπομονή, αλλά λύνει οριστικά τις συγκρούσεις. Αυτό κάνουμε στη σωστή θεραπεία.

Αγχος Αντιμετωπιση Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη

 

 

 

Αγχος Αντιμετωπιση Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη
Αγχος Αντιμετωπιση Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη

 

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε επίσης: Διωκτικοί Φόβοι

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά ότι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής

University of Indianapolis – University of Middlesex
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Καρνεάδου 37 Κολωνάκι (δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Τηλ: 211 71 51 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr

Αγχος Αντιμετωπιση Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη

 

Συνεδρία εξ’αποστάσεως

 

Για οποιοδήποτε θέμα σας απασχολεί καλέστε μας στο 211 715 1801
ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα:

Αποδέχομαι τη διαχείριση των δεδομένων μου από το psychotherapy.net.gr