Το βιοψυχοκοινωνικο μοντελο Ψυχοθεραπεια Ψυχαναλυση Σε αυτό το μοντέλο προτείνεται μια προσέγγιση στην ανθρώπινη συμπεριφορά και στην ανθρώπινη νόσο, η οποία βασίζεται στην ιδέα των αλληλοαπαρτιωνόμενων συστημάτων. Το βίοψυχοκοινωνικό μοντέλο προέρχεται από τη θεωρία των γενικών συστημάτων. Το βιολογικό σύστημα δίνει έμφαση στο ανατομικό, δομικό, μοριακό υπόστρωμα της νόσου και στην επίδρασης τους στη βιολογική λειτουργικότητα του αρρώστου. Το ψυχολογικό σύστημα δίνει έμφαση στους ψυχοδυναμικους παράγοντες, στα κίνητρα και στην προσωπικότητα, σε σχεση με τον τρόπο που βιώνει κανείς τη νόσο και τον τρόπο που αντιδρά σε αυτή. Το κοινωνικό σύστημα δίνει έμφαση στις πολιτισμικές, περιβαλλοντικές και οικογενειακές επιρροές στον τρόπο που εκφράζεται και βιώνεται η νόσος.
Η ζωή μας είναι βιοψυχοκοινωνική. Δεν το λέμε, ούτε το αναλύουμε αλλά μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε. Δεν το συνειδητοποιούμε αλλά χωρίς ψυχολογική ισορροπία δεν ευχαριστιόμαστε τη ζωή, χωρίς βιολογική υγεία ταλαιπωρούμαστε και χωρίς κοινωνικές επαφές μας πεθαίνει η μοναξιά. Ασφαλώς λοιπόν η βιοψυχοκοινωνική σφαίρα είναι το σπίτι μας. Ωστόσο ο άνθρωπος εκφράζεται μέσα από την συναισθηματική του διάσταση. Το κοινό σημείο, εκείνο που συνδέει τα τρία μέρη της ζωής μας, εκεί που μπορούμε να παλέψουμε για να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους και να ζήσουμε εκείνες τις στιγμές που μας φέρνουν ευτυχία ώσπου να ξαναγυρίσουμε στην επανάληψη της καθημερινότητας, είναι το συναισθηματικό στοιχείο. Η συναισθηματική μας ζωή είναι η λιγότερο επεξεργασμένη. Ενώ έχουμε αναπτύξει λογική και μέσα από αυτήν επιστήμη και τεχνολογικές επιτυχίες, στο συναισθηματικό κομμάτι είμαστε πολύ πίσω. Ουσιαστικά το αφήνουμε στη μοίρα του και αυτό ενεργεί ασυνείδητα χωρίς να ξέρουμε τί μας συμβαίνει, γιατί μας συμβαίνει, πως μας επηρεάζει. Όμως με το συναισθηματικό κομμάτι κάνουμε σχέσεις, ερωτευόμαστε, αγαπάμε, σχετιζόμαστε, επικοινωνούμε. Με το συναισθηματικό κομμάτι νιώθουμε τη ζωή, την ύπαρξη και την συγκίνηση. Με το συναισθηματικό κομμάτι επαναστατούμε, με το συναισθηματικό κομμάτι αισθανόμαστε τους άλλους, κινητοποιούμαστε, δίνουμε ή δεν δίνουμε, νιώθουμε γεμάτοι ή ολομόναχοι.
Το βιοψυχοκοινωνικο μοντελο Ψυχοθεραπεια Ψυχαναλυση
Κι όμως, αυτό το κομμάτι το έχουμε αφήσει τελευταίο. Σε όλο τον κόσμο σήμερα θα πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι από πολέμους, από επιθέσεις, από αποτελέσματα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Γιατί το συναισθηματικό κομμάτι δεν είναι επεξεργασμένο. Γιατί η επιθετικότητα κατέχει ισχυρή θέση στον ψυχισμό και παρόλη την δύναμή της και την δράση της, κανείς δεν θέλει να δει από που προέρχεται. Και το θέμα δεν είναι να εξαλειφθεί η επιθετικότητα αλλά να την κατανοήσει κανείς. Αν πας να την εξαλείψεις θα δημιουργήσεις περισσότερη επιθετικότητα. Αν την καταπιέσεις θα δημιουργήσεις εκρήξεις. Αν την βγάλεις από τον ψυχισμό, δεν θα έχεις δύναμη να ζήσεις. Η επιθετικότητα είναι απαραίτητη για τη ζωή. Αλλά πρέπει να την καταλαβαίνεις. Αν δεν την καταλαβαίνεις τότε οι καταστροφικές της πλευρές θα αναλάβουν δράση. Στην ψυχοθεραπεία εκτός των άλλων, βρίσκουμε από που προέρχεται όλη η δύναμη της επιθετικότητας και την διοχετεύουμε εκεί που μπορεί να παίξει ένα ρόλο κοινωνικό και ωφέλιμο και όχι καταστροφικό. Αλλά αυτό παίρνει πολύ καιρό και χρειάζεται αρκετή συναισθηματική δουλειά.
Το βιοψυχοκοινωνικο μοντελο Ψυχοθεραπεια Ψυχαναλυση – Το βιοψυχοκοινωνικο μοντελο Ψυχοθεραπεια Ψυχαναλυση
*Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα
Δείτε επίσης: Σχέσεις Στοργής
Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω
Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University Of Indianapolis University of Middlesex
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Καρνεάδου 37 Κολωνάκι (Δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Τηλ: 211 71 51 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr
Το βιοψυχοκοινωνικο μοντελο Ψυχοθεραπεια Ψυχαναλυση