Επικοινωνήστε μαζί μας

Μετουσίωση Τι Σημαίνει Ψυχολογικά

Μετουσίωση Τι Σημαίνει Ψυχολογικά
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 Λεπτά

Μετουσίωση

Τι Σημαίνει Μετουσίωση ΨυχολογικάΜετουσίωση στην ψυχολογία καλούμε την διεργασία εκείνη η οποία περιγράφηκε για να δηλώσει ανθρώπινες δραστηριότητες φαινομενικά άσχετες προς τη σεξουαλικότητα, τα βαθύτερα νοήματα των οποίων απορρέουν απο τη δύναμη της σεξουαλικής ενόρμησης. Η καλλιτεχνική δραστηριότητα και οι πνευματικές – διανοητικές αναζητήσεις αποτελούν δυο από τα πιο συχνά παράγωγα της μετουσίωσης. Η ενόρμηση θεωρείται μετουσιωμένη όταν παρεκκλίνει προς νέους μή σεξουαλικούς σκοπούς, στοχεύοντας έτσι σε κοινωνικά καταξιωμένα αντικείμενα.

Τι Σημαίνει Μετουσίωση Ψυχολογικά – Τι Σημαίνει Μετουσίωση Ψυχολογικά

YouTube video

Τι Σημαίνει Μετουσίωση Ψυχολογικά – Τι Σημαίνει Μετουσίωση Ψυχολογικά

Άρα λοιπόν βλέπουμε την άμεση σχέση της σεξουαλικότητας με την μετουσίωση. Έτσι μπορούμε να καταλάβουμε ακόμα καλύτερα τον ρόλο της σεξουαλικότητας. Την μεγάλη σημασία της. Την ορμή της και τους σκοπούς της. Η τέχνη, η επιστήμη, η διανόηση και η πνευματική δραστηριότητα είναι σεξουαλικές μεταλλάξεις. Η σεξουαλικότητα ενυπάρχει στον ψυχισμό. Όπως και η επιθετικότητα. Πρόκειται για δύο πόλους οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή δραστηριότητα μέχρι να διοχετευθούν κάπου και να επέλθει η ηρεμία. Και μετά πάλι έρχονται σε δραστηριότητα, δηλαδή ενεργούν και διεκδικούν το δικαίωμά τους να υπάρχουν και να εκφράζονται. Ωστόσο ο σκοπός τους είναι να επενδυθούν σε ένα αντικείμενο. Όταν κάνουμε σχέσεις επενδύουμε ένα μικρό κομμάτι του εαυτού μας εκεί. Αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιούμε συναισθήματα μέσα μας τα οποία τα δίνουμε στον άλλο και που ο άλλος μας τα γυρίζει. Άρα επενδύουμε και επενδύει και ο άλλος σε μας. Το τί επενδύουμε, πως το επενδύουμε, σε τι βαθμό και με ποιο τρόπο, εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από την σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στη φιγούρα που φροντίζει το μωρό και στο μωρό. Η σχέση αυτή μπορεί ασφαλώς να χαρακτηριστεί σεξουαλική αφού εκεί αναπτύσσονται συναισθήματα πολύ μεγάλης ευχαρίστησης και ευεξίας μέσω του χαδιού, της αγκαλιάς και της ανακούφισης από τις δραστηριότητες της σωματικής λειτουργίας. Αργότερα στη ζωή το σώμα θυμάται την ευχαρίστηση, την ανακαλεί και προσθέτει τις ενήλικες προθέσεις του ερωτικού παιχνιδιού. Ωστόσο η σεξουαλική ορμή δεν μπορεί να εκτονώνεται ή να επενδύεται πάντοτε σωματικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις η σεξουαλικότητα μετατίθεται σε άλλες δραστηριότητες μία εκ των οποίων πολύ βασική, είναι το παιχνίδι.

Τι Σημαίνει Μετουσίωση Ψυχολογικά

Μετουσίωση Τι Σημαίνει Ψυχολογικά
Τι Σημαίνει Μετουσίωση Ψυχολογικά

Το παιχνίδι είναι ο προπομπός της εργασιακής απασχόλησης, της συνεργασίας, της επένδυσης στις σχέσεις, της ανάπτυξης διάφορων ενδιαφερόντων καλλιτεχνικών ή επιστημονικών ή διανοητικών, και της περιέργειας. Αν προσέξετε μέσα στις λαικές ρήσεις υπάρχει μία η οποία λέει: “η περιέργεια σκότωσε τη γάτα”. Ουσιαστικά η ρήση αυτή βρίσκει το ανάλογό της στην καταπίεση της σεξουαλικότητας. Όταν λες στον άλλο “μη είσαι περίεργος”, είναι σα να του λες: “δεν δέχομαι ότι μπορεί να έχεις σεξουαλικά ενδιαφέροντα”. Και όσοι από εμάς έχουμε παιδιά ξέρουμε για την περίοδο εκείνη που τα παιδιά ρωτάνε συνεχώς για τα πάντα. Η περιέργεια είναι αποτέλεσμα της σεξουαλικής ορμής η οποία μένει χωρίς επένδυση και μετουσιώνεται σε κάτι άλλο. Η καταπίεση της σεξουαλικότητας ή η μη διάθεσή της σε κάποιον τομέα, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην προσωπικότητα. Στην πρώτη περίπτωση δημιουργεί επιπλέον επιθετικότητα και στη δεύτερη δημιουργεί ρήγμα στην δημιουργία των σχέσεων άρα και στην εικόνα και συνεκτικότητα του εαυτού.

 

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Διαβάστε κι αυτό: Άγχος Κατάθλιψη Σχέσεις Ψυχοθεραπεία

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr

Τι Σημαίνει Μετουσίωση Ψυχολογικά