Επικοινωνήστε μαζί μας

Stress – Αγχος εξωτερικης πηγής

Stress – Αγχος εξωτερικης πηγής
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 Λεπτά

Όταν λέμε stress δεν εννοούμε το εσωτερικό αλλά το εξωτερικό άγχος. Το άγχος της καθημερινότητας για παράδειγμα.

Το άγχος των σύγχρονων ρυθμών. Το άγχος επίτευξης ενός στόχου. Αυτού του είδους τα άγχη αφορούν τις εξωτερικές συνθήκες καί συνήθως μπορούν να γίνουν διαχειρίσιμα με απλές παρεμβάσεις. Στις περιπτώσεις που αυτό το εξωτερικό άγχος χρησιμοποιείται απλώς για να καλύψει βαθύτερες εσωτερικές ανησυχίες (αυτό συμβαίνει συνήθως) τότε το άτομο προσφευγει σε θεραπεία ώστε να ανακαλύψει γιατί θέλει να αποφεύγει τις ανησυχίες αυτές. σε αυτη την περιπτωση μιλάμε για αγχος εσωτερικής πηγής.

Άγχος εσωτερικής πηγής

Ο ανθρώπινος ψυχισμος εχει καποια όρια αντοχής. Δεν αντέχει τα πάντα, ουτε ανέχεται τα πάντα. Οταν τα όρια αντοχής ξεπεραστούν η οταν απειλούνται να ξεπεραστούν, τοτε ενεργοποιούνται οι λεγόμενοι ασυνείδητοι μηχανισμοί άμυνας του εγω. Το παρακάτω παραδειγμα ειναι χαρακτηριστικό:

«Δεν αντέχω να παραδεχτω οτι σε μισω γιατι φοβαμαι οτι θα δεχτώ επίθεση απο εσενα και το αντιστρέφω. Σου δείχνω δηλαδή αντίθετα με τα πραγματικά μου αισθήματα οτι σε αγαπώ». Αυτός ο μηχανισμός λεγεται αντιθετικος σχηματισμός»

Πολλα περισσοτερα στοιχεια για το αγχος, τις πηγες και τις εκδηλώσεις του, μπορείτε να βρείτε σε γραπτή μορφή αλλα και σε μορφή video στο ειδικό τμήμα για το αγχος

YouTube video

Τι κανουν οι περισσότεροι ανθρωποι με το άγχος τους

Οι περισσότεροι ανθρωποι καλυπτουν το εσωτερικό αγχος τους μεσα απο τις εξωτερικές συνθήκες. Λενε για παραδειγμα στο σύντροφο τους οτι δεν εχουν χρόνο να απασχολουνται με ασημαντα θέματα τα οποια αφορουν στην σχεση τους η απλως τα υποτιμούν μη δίνοντας τους σημασια ενώ στην ουσία θελουν να τα αποφύγουν γιατι δεν μπορούν η δεν ξέρουν πως να τα αντιμετωπισουν. Αυτα βέβαια θα γινουν φαντάσματα και θα γυρίσουν να ξαναχτυπήσουν την πόρτα της σχέσης και στο τελος θα την καταστρέψουν κι αυτην και μαζι και οτι εχει δημιουργηθεί γύρω γύρω (π.χ παιδια).

Ενας αλλος πολυ ωραίος τρόπος για να αποφύγει κανεις τα προβληματα του ειναι να δουλεύει παρα πολυ, σαν φοιτητής να απασχολείται μονο με το διάβασμα, σαν νοικοκυρά να ζει μονο μεσα στην κουζίνα, και ου τω καθεξης. Ειναι τοσο ισχυρές οι πιέσεις του εσωτερικού αγχους οταν δεν το ακούει κανεις που ο ανθρωπος κάνει λυσσαλέες προσπάθειες να του κλείσει το στομα. Το ονομάζει stress, το αποδίδει σε εξωτερικούς παράγοντες (οι άλλοι φταίνε, η δουλεια φταίει, οι συνθήκες φταίνε κτλ), το βάζει σε διάφορα μοντέλα δήθεν θεραπειας (Άλλοι το λένε stress management, άλλοι το λένε yoga, άλλοι το λένε: «μην άγχωνεσαι», άλλοι παίρνουν φυτικής προέλευσης συμπληρωματα – καλά ειναι ολα αυτα σαν δραστηριότητες αλλα δεν εχουν σχεση με την θεραπεια του αγχους) εκεινο ομως δεν υποχωρεί. Γυρίζει και χτυπά ξανα και ξανα με απίστευτη πειθαρχία στον τροπο που το κάνει και στις ωρες που το κάνει. Το αγχος ειναι παρών γιατι δεν ακουγεται. Και θα συνεχίσει μεχρι το τελος της ζωης να ειναι παρών αν δεν ακουστεί. Κι επειδή δεν μπορεί κανεις να το κατανοήσει δηλαδή να βρει τις πηγες του, μόνος του, γιαυτο χρειαζεται να επισκεφθεί ειδικό ψυχικης υγειας. Εκει θα ανακαλυψει τις πηγες του, θα το ακούσει, θα ανταποκριθει στις ανάγκες του, δεν θα το αφήσει να φωνάζει χωρις να το φροντίζει και τοτε εκεινο θα μειωθεΙ ωσότου δεν θα εχει πια καμμια σημασια να εκδηλώνεται. Για να γίνει αυτο, ο ασθενής με την αγχώδη νευρωση θα πρέπει να ζητησει βοήθεια.