Επικοινωνήστε μαζί μας

Ψυχολογικά Προβλήματα

Ψυχολογικά Προβλήματα
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 Λεπτά

Ψυχολογικά Προβλήματα

Ψυχολογικά Προβλήματα: Είναι ένας γενικός όρος που συχνά κρύβει πολλά και πολύ διαφορετικά θέματα ψυχοπαθολογίας από ένα άγχος το οποίο εμφανίζεται χωρίς προφανείς αιτίες μέχρι ψυχωσικές εκδηλώσεις όπως το να ακούει κανείς φωνές. Τα ψυχολογικά προβλήματα υπάρχουν επειδή υπάρχει εαυτός. Ο εαυτός είναι ένα φαινόμενο το οποίο εμφανίζεται λόγω της επαφής η οποία αναπτύσσεται μεταξύ της φιγούρας που φροντίζει το μωρό και του νεογέννητου.

Ψυχολογικά Προβλήματα
Ψυχολογικά Προβλήματα

Αν δεν υπάρχει η επαφή; – Ψυχολογικά Προβλήματα

Το να μην υπάρχει καθόλου επαφή σημαίνει ότι το μωρό δεν θα ζήσει αφού εξαρτάται αποκλειστικά από τη φροντίδα κάποιου άλλου. Το να έχει να φάει δεν είναι αρκετό. Συνήθως τα παιδιά που είναι εγκαταλελειμένα από συναισθηματική άποψη, είτε πεθαίνουν γρήγορα, είτε, αν ζήσουν έχουν σοβαρά προβήματα με την συνεκτικότητα του εαυτού, με την αυτοεκτίμηση και μπορεί να αναπτύξουν ισχυρά σημεία αποδιοργάνωσης.

Ψυχολογικά Προβλήματα
Ψυχολογικά Προβλήματα

Η επαφή δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας – Ψυχολογικά Προβλήματα

Τί εννοούμε με τον όρο επαφή; Στην αρχή της ζωής είναι εξαιρετικά σημαντική η σωματική επαφή. Δεν αφήνουμε το μωρό να κλαίει, το αγκαλιάζουμε, το χαιδεύουμε. Στη διάρκεια του φαγητού δεν είναι μόνο η τροφή που χρειάζεται για να καλυφθεί η πείνα αλλά είναι σημαντική η όλη διαδικασία, από το πως πιάνουμε το παιδί που είναι ωραίο να νιώθει άνετα και από τον τρόπο που θέλει να τοποθετεί το σώμα του, το κεφάλι του κατά τη διάρκεια του ταίσματος. Το ίδιο ισχύει και για την διαδικασία της πέψης αλλά και για όλες τις δραστηριότητες που έχει ένα νεογέννητο. Η σωματική επαφή είναι επικοινωνία και δίνει την αίσθηση ότι κάθε τι κακό μπορεί να αντιμετωπιστεί και ότι ο εαυτός μπορεί να έχει ευχάριστη διάθεση οπότε σχηματίζεται ασφάλεια και αυτοεκτίμηση εκεί.

YouTube video

Τί Λύσεις Υπάρχουν; Ψυχολογικά Προβλήματα

Τα προβλήματα με τον εαυτό, δηλαδή η ψυχολογική συμπτωματολογία, τα προβλήματα σχέσεων, προσαρμογής, αναποφασιστικότητας, άγχους, διάθεσης, και κατάθλιψης χρειάζονται ειδική φροντίδα. Αυτή η φροντίδα, ξέρουμε σήμερα ότι έχει να κάνει με το μοίρασμα του εαυτού με κάποιον που είναι εκπαιδευμένος να καταλαβαίνει με τον καιρό τί συμβαίνει στον ψυχισμό του ατόμου. Εκεί καθρεφτίζει όλα τα εσωτερικά προβλήματα και μπορεί να τα ξαναζήσει. Γιατί να τα ξαναζήσει; Γιατί έτσι κι αλλιώς τα ξαναζεί επαναλαμβάνοντάς τα στις σχέσεις του. Η θεραπευτική σχέση είναι η μόνη στην οποία αυτά μπορούν να φανούν, να βιωθούν. Κι αν αυτό ακούγεται τρομακτικό, δεν θα πρέπει γιατί κάθε πράγμα στον εσωτερικό κόσμο, μόλις μπορεί να έρθει στην επιφάνεια χάνει την μεγεθυμένη επίδρασή του. Και υπάρχει συνέχεια. Ο θεραπευτής είναι εκεί για να συνεχίσει τη σχέση και όχι για να την εγκαταλείψει. Όταν το πρόβλημα μπορέσει να επικοινωνηθεί, τότε ξεκινά μια ολόκληρη διαδικασία επανόρθωσης που σταδιακά δεν μειώνει μόνο τα συμπτώματα αλλά απελευθερώνει τον άνθρωπο. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πάρα πολλές εσωτερικές διαδικασίες οι οποίες χρειάζεται να φροντιστούν και αισθήματα τα οποία επικοινωνεί ο θεραπευόμενος στον θεραπευτή. Αισθήματα που είναι κρυμμένα στα Ψυχολογικά Προβλήματα και καταπιεσμένα συνήθως από την εποχή των τριών με έξι ετών ή και παλαιότερα σε κάποιες περιπτώσεις. Όλα αυτά φροντίζονται στη θεραπεία.

 

Δείτε επίσης: Υποχονδρία

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University Of Indianapolis University of Middlesex
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Καρνεάδου 37 Κολωνάκι (Δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Τηλ: 211 71 51 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr