Επικοινωνήστε μαζί μας

Προκλήσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία των διαταραχών προσωπικότητας

Προκλήσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία των διαταραχών προσωπικότητας
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

Τα συμπτώματα των διαταραχών προσωπικότητας συχνά επικαλύπτονται με άλλες προκλήσεις ψυχικής υγείας και διεισδύουν στον πυρήνα της ταυτότητας ενός ατόμου.

Κατά τη θεραπεία, θα διαπιστώσετε την ανάγκη για εξατομικευμένες, ολοκληρωμένες στρατηγικές που συνδυάζουν τη θεραπεία με τη φαρμακευτική αγωγή, ενώ παράλληλα προωθούν την ατομική υποστήριξη που είναι ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία.

YouTube video

Ορισμός των διαταραχών προσωπικότητας

Η διαταραχή της προσωπικότητας είναι ένας τύπος κατάστασης ψυχικής υγείας όπου έχετε ένα άκαμπτο και ανθυγιεινό πρότυπο σκέψης, λειτουργίας και συμπεριφοράς. Αυτά τα μόνιμα πρότυπα αποκλίνουν από τις προσδοκίες του πολιτισμού σας και μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικό άγχος ή προβλήματα στην καθημερινή ζωή.

Από ψυχαναλυτική άποψη, οι διαταραχές προσωπικότητας θεωρούνται ως μόνιμα πρότυπα συμπεριφοράς, νόησης και εσωτερικής εμπειρίας που αποκλίνουν σημαντικά από τις προσδοκίες της κουλτούρας του ατόμου. Τα πρότυπα αυτά είναι βαθιά ριζωμένα στις εμπειρίες της πρώιμης ζωής, ιδίως σε εκείνες που αφορούν τις σχέσεις και την ανάπτυξη του ψυχισμού. Αυτά εμφανίζονται συνήθως στην εφηβεία ή στην πρώιμη ενήλικη ζωή και συχνά οδηγούν σε δυσφορία ή έκπτωση σε κοινωνικούς, επαγγελματικούς ή άλλους σημαντικούς τομείς της λειτουργικότητας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαταραχών προσωπικότητας, ο καθένας με τα δικά του καθοριστικά χαρακτηριστικά.

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας χρησιμοποιούν το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, (DSM-5) ως οδηγό για τη διάγνωση. Το DSM-5-TR περιγράφει δέκα συγκεκριμένους τύπους διαταραχών προσωπικότητας, καθένας από τους οποίους έχει μοναδικά χαρακτηριστικά, αλλά όλοι μοιράζονται το κοινό νήμα των επίμονων, δυσπροσαρμοστικών προτύπων.

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων και η αναζήτηση βοήθειας από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα για τους πάσχοντες.

Κατανόηση της διάγνωσης των διαταραχών προσωπικότητας

Για να κατανοήσετε την πολυπλοκότητα της διάγνωσης της διαταραχής προσωπικότητας, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι αυτές οι διαταραχές αντανακλούν βαθιά ριζωμένα και διαρκή πρότυπα συμπεριφοράς.

Αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόκληση, ιδίως όταν τα συμπτώματα επικαλύπτονται με άλλα ζητήματα ψυχικής υγείας, καθιστώντας δυσκολότερο τον εντοπισμό μιας συγκεκριμένης διαταραχής της προσωπικότητας.

Ωστόσο, αυτή η διάκριση δεν απλοποιεί τη διάγνωση. Μπορεί να εμφανίζετε σημάδια κατάθλιψης ή άγχους που επισκιάζουν τα υποκείμενα χαρακτηριστικά της διαταραχής προσωπικότητας, μπερδεύοντας ακόμη και τους πιο έμπειρους ειδικούς.

Το στίγμα που αποδίδεται στις διαταραχές προσωπικότητας περιπλέκει περαιτέρω το έργο, καθώς μπορεί να επηρεάσει τόσο την αντίληψη όσο και τη θεραπεία των ατόμων που παλεύουν με αυτές τις διαταραχές. Δεν καταπολεμάτε μόνο τα συμπτώματα, αλλά και τις κοινωνικές προκαταλήψεις που μπορεί να θολώσουν την κρίση.

YouTube video

Θεραπευτικές μέθοδοι

Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές μέθοδοι για να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις διαταραχές προσωπικότητας, η καθεμία από τις οποίες είναι προσαρμοσμένη για να αντιμετωπίσει τις μοναδικές προκλήσεις που παρουσιάζουν αυτές οι καταστάσεις. Η θεραπεία, ιδίως η διαλεκτική θεραπεία συμπεριφοράς , χρησιμεύει ως ακρογωνιαίος λίθος στη θεραπεία ασθενών με διαταραχές προσωπικότητας.

Αυτή η προσέγγιση, ενσωματώνει ατομική θεραπεία με εκπαίδευση δεξιοτήτων για την ενίσχυση της συναισθηματικής ρύθμισης και τη βελτίωση της κοινωνικής λειτουργίας.

Παρέχει δομημένα εργαλεία που δίνουν τη δυνατότητα στα άτομα να διαχειρίζονται τα έντονα συναισθήματα και να οικοδομούν υγιέστερες σχέσεις.

Πέρα από τη διαλεκτική θεραπεία , η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει εκπαίδευση σε κοινωνικές δεξιότητες, ιδίως για εκείνους των οποίων η κοινωνική λειτουργικότητα είναι αισθητά μειωμένη. Για τις διαταραχές προσωπικότητας της ομάδας Α, η εν λόγω εκπαίδευση μπορεί να διευκολύνει σημαντικά τη δυσφορία στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Εν τω μεταξύ, η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία αποδεικνύεται αποτελεσματική για τις διαταραχές της ομάδας Γ, βοηθώντας στην αναδιαμόρφωση των αρνητικών μοτίβων σκέψης και συμπεριφορών.

Φαρμακευτική αγωγή

Ενώ η θεραπεία αποτελεί το βασικό της διαχείρισης των διαταραχών προσωπικότητας, θα διαπιστώσετε ότι τα φάρμακα, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της σειράς των συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανίζουν οι ασθενείς σας.

Για παράδειγμα, κατά τη θεραπεία των οριακών διαταραχών προσωπικότητας, τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της κατάθλιψης, του θυμού και της παρορμητικότητας. Οι σταθεροποιητές της διάθεσης μπορεί να είναι ευεργετικοί για τους ασθενείς που παλεύουν με τις διακυμάνσεις της διάθεσης, ιδίως όταν αυτές οι διακυμάνσεις συμβάλλουν στη σχεσιακή και συναισθηματική αστάθεια.

Ενώ τα αγχολυτικά φάρμακα μπορούν να καταπραΰνουν το άγχος και την ταραχή, πρέπει να συνταγογραφούνται με προσοχή λόγω του κινδύνου εξάρτησης, ιδίως σε άτομα με ιστορικό κατάχρησης ουσιών.

Τα αντιψυχωσικά φάρμακα μπορεί να ενδείκνυνται για σοβαρά συμπτώματα όπως η ψύχωση, αλλά και για επίμονο άγχος και έντονο θυμό που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες.

Η σημασία της ψυχοθεραπείας στις διαταραχές προσωπικότητας

Ενώ μπορεί να παλεύετε με τις πολυπλοκότητες μιας διαταραχής προσωπικότητας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.

Πέρα από την ατομική θεραπεία, οι ομαδικές συνεδρίες προσφέρουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για την ανταλλαγή εμπειριών και στρατηγικών. Αν και τα φάρμακα δεν αποτελούν άμεση θεραπεία για τις διαταραχές προσωπικότητας, μπορούν να ανακουφίσουν ορισμένα συμπτώματα, μειώνοντας τη λειτουργική έκπτωση που προκαλούν.

Η ψυχοθεραπεία, ή συμβουλευτική είναι μια πρωταρχική και αποτελεσματική προσέγγιση στη θεραπεία των διαταραχών προσωπικότητας. Ενώ οι διαταραχές της προσωπικότητας περιλαμβάνουν μόνιμα πρότυπα συμπεριφοράς, νόησης και εσωτερικής εμπειρίας που αποκλίνουν σημαντικά από τις προσδοκίες της κουλτούρας του ατόμου, η ψυχοθεραπεία μπορεί να συμβάλει στη διαχείριση των συμπτωμάτων, στη βελτίωση της λειτουργικότητας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αυτές τις διαταραχές. Ακολουθούν τρόποι με τους οποίους η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι ευεργετική για τις διαταραχές προσωπικότητας:

Η ψυχοθεραπεία, ιδίως οι ψυχοδυναμικές προσεγγίσεις, αποσκοπεί στην συνειδητοποίηση των υποκείμενων αιτιών των δυσπροσαρμοστικών προτύπων συμπεριφοράς και σκέψης. Η κατανόηση της προέλευσης αυτών των μοτίβων μπορεί να αποτελέσει ένα κρίσιμο βήμα προς την αλλαγή.

Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία  και η διαλεκτική θεραπεία συμπεριφοράς  χρησιμοποιούνται συνήθως για τις διαταραχές προσωπικότητας. Αυτές οι θεραπευτικές προσεγγίσεις επικεντρώνονται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, βοηθώντας τα άτομα να αναπτύξουν υγιέστερους μηχανισμούς αντιμετώπισης, να βελτιώσουν τις διαπροσωπικές δεξιότητες και να διαχειριστούν τα οδυνηρά συναισθήματα.

Πολλές διαταραχές προσωπικότητας συνεπάγονται προκλήσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις. Η ψυχοθεραπεία παρέχει έναν ασφαλή χώρο για τη διερεύνηση και την εξάσκηση υγιέστερων τρόπων σχέσης με τους άλλους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη βελτίωση της επικοινωνίας, τον καθορισμό ορίων και την ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων.

Τα άτομα με διαταραχές προσωπικότητας συχνά παλεύουν με έντονα και δυσρυθμισμένα συναισθήματα. Η διαλεκτική θεραπεία συμπεριφοράς στοχεύει ειδικά στη ρύθμιση των συναισθημάτων, διδάσκοντας στα άτομα πώς να αναγνωρίζουν, να κατανοούν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους πιο αποτελεσματικά.

Οι ψυχοδυναμικές και γνωσιακές-συμπεριφορικές προσεγγίσεις επικεντρώνονται στον εντοπισμό και την αμφισβήτηση των δυσπροσαρμοστικών μοτίβων σκέψης και συμπεριφορών. Μέσω μιας θεραπευτικής σχέσης, τα άτομα μπορούν να εργαστούν για την αντικατάσταση των αυτοξαταστροφικών συνηθειών με πιο προσαρμοστικές αντιδράσεις σε διάφορες καταστάσεις.

Η θεραπευτική  σχέση μεταξύ του θεραπευτή και του ατόμου είναι ζωτικής σημασίας σε όλες τις μορφές ψυχοθεραπείας. Για τις διαταραχές προσωπικότητας, η εδραίωση εμπιστοσύνης και θετικής θεραπευτικής σχέσης είναι απαραίτητη για τα άτομα που μπορεί να έχουν δυσκολία με την εμπιστοσύνη και τη σύνδεση στην καθημερινή τους ζωή.

Τα άτομα  μπορεί να παλεύουν με μια  ασταθή αίσθηση του εαυτού τους. Η ψυχοθεραπεία παρέχει ένα δομημένο περιβάλλον για τη διερεύνηση και την ανάπτυξη μιας πιο συνεκτικής και θετικής ταυτότητας.

Οι διαταραχές προσωπικότητας συχνά απαιτούν μακροχρόνια θεραπεία και η ψυχοθεραπεία παρέχει συνεχή υποστήριξη και παρέμβαση. Οι τακτικές συνεδρίες για μια παρατεταμένη περίοδο επιτρέπουν τη σταδιακή και βιώσιμη ανάπτυξη δεξιοτήτων αντιμετώπισης και θετικών αλλαγών συμπεριφοράς.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος τύπος ψυχοθεραπείας που επιλέγεται μπορεί να εξαρτάται από τη φύση και τη σοβαρότητα της διαταραχής προσωπικότητας. Τα θεραπευτικά σχέδια συχνά εξατομικεύονται ώστε να αντιμετωπίζονται οι μοναδικές ανάγκες και προκλήσεις του κάθε ατόμου. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστάται συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής για ολοκληρωμένη φροντίδα. Συνολικά, η ψυχοθεραπεία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο να βοηθηθούν τα άτομα με διαταραχές προσωπικότητας να ζήσουν μια πιο ικανοποιητική και προσαρμοστική ζωή.

Στρατηγικές αντιμετώπισης

Πρέπει να κατανοήσετε ότι κάθε άτομο αντιμετωπίζει μοναδικές προκλήσεις και οι στρατηγικές αντιμετώπισης πρέπει να εξατομικεύονται ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες του και τις ομάδες συμπτωμάτων που παρουσιάζει.

Η μακροχρόνια ψυχοθεραπεία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στη θεραπεία των διαταραχών προσωπικότητας. Αυτή συχνά περιλαμβάνει διαλεκτική θεραπεία ή γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση δυσλειτουργικών πεποιθήσεων και συμπεριφορών.

Κλείνοντας η συμμετοχή σε ομαδική θεραπεία μπορεί επίσης να προσφέρει μια αίσθηση κοινότητας και να μειώσει τα αισθήματα απομόνωσης.

Επικοινωνία με τον ψυχολόγο ψυχοθεραπευτή

Ένας ψυχοθεραπευτής χρησιμεύει ως σύμμαχος, προσφέροντας έναν χώρο χωρίς κριτική διάθεση για να εξερευνήσετε εις βάθος τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες σας. Σε αυτό το ταξίδι, μπορείτε να αποκτήσετε γνώσεις σχετικά με τα πρότυπα συμπεριφοράς, να αναπτύξετε στρατηγικές αντιμετώπισης και να προωθήσετε την προσωπική σας ανάπτυξη.

Είτε αντιμετωπίζετε συγκεκριμένα ζητήματα,  είτε απλώς αναζητάτε μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού σας, ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας προσφέρει ανεκτίμητη υποστήριξη.

Η ψυχική σας υγεία έχει σημασία και με την καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου επαγγελματία, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις, να οικοδομήσετε ανθεκτικότητα και να δημιουργήσετε μια πιο ουσιαστική και ισορροπημένη ζωή. Η συνεργασία με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει στην προσαρμογή της προσέγγισης στις ατομικές ανάγκες και περιστάσεις. Είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στην ψυχική σας υγεία, να επενδύσετε στην ανθεκτικότητά σας και κάνετε το πρώτο βήμα προς μια πιο ικανοποιητική και ισορροπημένη ζωή.

 

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι (δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.psychotherapy.net.gr
www.mixalispaterakis.gr