Επικοινωνήστε μαζί μας

Ομαδικές Συνεδρίες Ψυχοθεραπείας

Ομαδικές Συνεδρίες Ψυχοθεραπείας
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 Λεπτά

Τί είναι η ομαδική ψυχοθεραπεία;

Η ομαδική ψυχοθεραπεία παρέχει ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να εξερευνήσουν τις σχέσεις τους με τα άλλα μέλη της ομάδας και να ανακαλύψουν νέους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους. Οι θεραπευτικές ομάδες συχνά βασίζονται σε κάποια συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση, όπως η γνωστική-συμπεριφοριστική θεραπεία, η ψυχοδυναμική θεραπεία, η λύση προσανατολισμένη στον πελάτη κ.λπ.

Οι ομάδες μπορεί να αποτελούνται από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα ή προβλήματα, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, οι σχέσεις, η απώλεια, οι επαγγελματικές δυσκολίες, οι εξαρτήσεις, τα ψυχολογικά τραύματα κ.λπ.

Τι είδους διαδικασίες παρέχει η ομαδική ψυχοθεραπεία;

Η ομαδική ψυχοθεραπεία μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:

 1. Υποστήριξη: Η συμμετοχή σε μια ομάδα με άτομα που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα μπορεί να παρέχει συναίσθημα κοινότητας και υποστήριξης.
 2. Αλληλεπίδραση: Η ομαδική δυναμική επιτρέπει την αλληλεπίδραση με άλλα άτομα, καθώς και την παρατήρηση και την ανταπόκριση σε διάφορες συμπεριφορές και αντιδράσεις.
 3. Μάθηση: Οι συμμετέχοντες μπορούν να μάθουν από τις εμπειρίες και τις προκλήσεις των άλλων μελών της ομάδας και να αναπτύξουν νέες προσεγγίσεις και δεξιότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.
 4. Αυτοσυνειδητοποίηση: Η ομαδική ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν μεγαλύτερη αυτοσυνειδητοποίηση, να εξερευνήσουν τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές τους και να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους.
 1. Αλληλεγγύη: Η συμμετοχή σε μια ομάδα μπορεί να προάγει την αλληλεγγύη και την κατανόηση μεταξύ των μελών, καθώς ανακαλύπτουν ότι δεν είναι μόνοι τους στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
 2. Ανάπτυξη δεξιοτήτων: Μέσω της ομαδικής ψυχοθεραπείας, οι συμμετέχοντες μπορούν να αναπτύξουν νέες δεξιότητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων τους, όπως η επικοινωνία, η αντίληψη του εαυτού και η διαχείριση του άγχους.

Είναι κατάλληλη θεραπευτική επιλογή για μένα;

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ομαδική ψυχοθεραπεία μπορεί να προσφέρει ένα αποδοτικό πλαίσιο υποστήριξης και ανάκαμψης, αλλά δεν είναι κατάλληλη για όλους.

Κατά την επιλογή μιας ομάδας ψυχοθεραπείας, μπορεί να είναι χρήσιμο να σκεφτείτε τις προσωπικές σας ανάγκες και προτιμήσεις. Αναρωτηθείτε για τον τύπο του προβλήματος που αντιμετωπίζετε, τις αναμενόμενες προκλήσεις και τους στόχους σας. Επίσης, σκεφτείτε την προτίμηση σας για μια μικρή ή μεγαλύτερη ομάδα, τον χρόνο και τη συχνότητα των συναντήσεων και τη θεραπευτική προσέγγιση που θα θέλατε να ακολουθηθεί.

YouTube video

Τέλος, πριν επιλέξετε μια ομάδα ψυχοθεραπείας, μπορεί να είναι χρήσιμο να πραγματοποιήσετε μία συνεδρία γνωριμίας με τον θεραπευτή, πράγμα το οποίο συνίσταται και φαίνεται ότι θα σας καθοδηγήσει σε όλες σας τις απορίες. Άλλωστε όλοι οι έμπειροι θεραπευτές γνωρίζουν πως να σας ενημερώσουν για την καταλληλότητα της περίπτωσής σας ως προς την ένταξη σας ή όχι σε μία ψυχοθεραπευτική ομάδα.

Ποιές δυναμικές αναπτύσσονται σε μια ομαδική ψυχοθεραπεία;

Οι ομαδικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας μπορούν να αναπτύξουν διάφορες δυναμικές μεταξύ των μελών της ομάδας. Οι κύριες δυναμικές που αναπτύσσονται συνήθως περιλαμβάνουν:
 1. Αλληλεπίδραση: Οι μέλη της ομάδας αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, μοιράζονται τις εμπειρίες, τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους. Αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερη κατανόηση του εαυτού και των άλλων.
 2. Αμοιβαία υποστήριξη: Τα μέλη της ομάδας παρέχουν αμοιβαία υποστήριξη, καθώς ακούνε και συμπαραστέκονται στις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει καθένας.
 3. Κοινότητα και αναγνώριση: τα μέλη της ομάδας αισθάνονται μέρος μιας κοινότητας και αναγνωρίζονται για τις εμπειρίες και την πρόοδο που σημειώνουν.
 4. Ανταλλαγή απόψεων και αντικειμενικότητα: Οι συνεδρίες παρέχουν ένα περιβάλλον όπου τα μέλη μπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις, ακούν διαφορετικές απόψεις και να αναπτύσσουν αντικειμενικότητα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ευρύτερη κατανόηση των προβλημάτων και στην αναζήτηση νέων προοπτικών και λύσεων.
 1. Ανακάλυψη μοτίβων και δυναμικών: Μέσω της ομαδικής δυναμικής, είναι δυνατόν να αναγνωριστούν κοινά μοτίβα και δυναμικές στη συμπεριφορά και τις σχέσεις των μελών. Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να διευκολύνει την κατανόηση των προσωπικών προκλήσεων και των τρόπων αντιμετώπισής τους.
 2. Αντίθεση και πρόκληση: τα μέλη της ομάδας μπορεί να αντιμετωπίσουν προκλήσεις και αντιθέσεις από άλλα μέλη, που μπορούν να οδηγήσουν σε πιο βαθιές συζητήσεις και ανακαλύψεις για τον εαυτό τους.

Αυτές οι δυναμικές είναι μερικά από τα στοιχεία που μπορούν να αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια των ομαδικών συνεδριών ψυχοθεραπείας. Κάθε ομάδα και κάθε συνεδρία μπορεί να έχει τη δική της μοναδική δυναμική, ανάλογα με τα μέλη και τις συγκεκριμένες ανάγκες της.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, η ομαδική ψυχοθεραπεία είναι μια αποδοτική μορφή θεραπείας που προσφέρει υποστήριξη, αλληλεπίδραση, μάθηση και αυτοσυνειδητοποίηση. Μέσα από τη συμμετοχή σε μια ομάδα με άτομα που αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα θα βρείτε έναν θεραπευτικό δρόμο κατάλληλο για εσάς.

 

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Καρνεάδου 37 Κολωνάκι (δίπλαστον Ευαγγελισμό)
Τηλ: 211 71 51 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr