Επικοινωνήστε μαζί μας

Ατομική Και Ομαδική Ψυχοθεραπεία

Ατομική Και Ομαδική Ψυχοθεραπεία
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 Λεπτά

Ατομική Και Ομαδική Ψυχοθεραπεία

Ατομική Και Ομαδική Ψυχοθεραπεία Οι ομάδες είναι πιο πολύπλοκες από μία ατομική θεραπεία. Στην ατομική με έχει μόνος του ο θεραπευόμενος. Όπως έχεις την μαμά σου όταν είσαι μικρός. Αλλά κι εκεί μπορεί να μην την έχεις δικιά σου. Είτε επειδή δεν είναι διαθέσιμη συναισθηματικά, είτε επειδή τη μοιράζεσαι με αδέρφια, είτε επειδή υπάρχει και ο μπαμπάς. Και βέβαια ισχύει και το ανάποδο: Μπορεί η ανάγκη του άλλου να είναι να με βλέπει σαν μπαμπά οπότε και πάλι με έχει ολόκληρο, δεν με μοιράζεται στην ατομική. Οι πολύ ανασφαλείς άνθρωποι χωρίς καμία κατανόηση της παιδικής τους ζωής, δεν δέχονται να μπουν σε ομάδες. Οι πιο ώριμοι άνθρωποι, μετά από ένα διάστημα επεξεργασίας διαφόρων προβλημάτων, συνήθως δέχονται να μπουν και δουλεύουν πολύ καλά στο ομαδικό πλαίσιο το οποίο όπως προανάφερα, είναι πιο πολύπλοκο αλλά πάρα πολύ αποτελεσματικό στην κατανόηση του εαυτού.

YouTube video

Σε μια ομαδική θεραπεία, τα συναισθήματα έρχονται με πολύ μεγάλη ευκολία στην επιφάνεια και δουλειά του ειδικού είναι να βοηθήσει να δει ο θεραπευόμενος πρώτα απ’ όλα ότι είναι δικά του. δεύτερο να τα αντέξει και τρίτον να αρχίζει να τα επεξεργάζεται. Όταν αρχίσει να γίνεται αυτό, τότε η ομάδα δουλεύει με κατανόηση του ρόλου της και των εργασιών εκείνων τις οποίες είναι προορισμένη να κάνει.

Στον θεραπευτή ο καθένας προβάλλει όλη του τη ζωή.  Άλλος τα προβλήματα με τον πατέρα του, άλλα τα θέματα με τη μητέρα του, άλλος τις σχέσεις του με τα αδέρφια του, και βέβαια όλων των ειδών τα συναισθήματα όπως φόβο, ανταγωνισμό, αγωνίες, θυμό, μίσος, άγχος αφανισμού, αγάπη, ευγνωμοσύνη, κτλ. Ο θεραπευτής που αναλαμβάνει ομάδες είναι ειδικά εκπαιδευμένος σε αυτό τον τομέα και η εξειδίκευση αυτή του δίνει την δυνατότητα να γνωρίζει πως μπορεί να παρέμβει βοηθητικά και σε ποια στιγμή. Γι’ αυτό κατέχει τη θέση πατέρα στην ομάδα.

Ατομική Και Ομαδική Ψυχοθεραπεία – Ποια Θεραπεία Μου Ταιριάζει; Ατομική ή Ομαδική;

Κατ’ αρχάς ομαδικές θεραπείες είναι οι οικογενειακές και οι θεραπείες ζεύγους. Στις ίδιες αρχές θεραπείας στηρίζονται με κάποιες μικροδιαφορές. Όμως η δυναμική η οποία διέπει το ομαδικό πλαίσιο είναι η ίδια. Οπότε υπάρχουν τρία είδη ομαδικής θεραπείας. Ένα είδος είναι όταν το ζευγάρι έχει προβλήματα. Εκεί πρέπει να κάνουν μαζί θεραπεία. Δεν είναι καθόλου βοηθητικό να τους χωρίσουμε. Τα ζευγάρια, όταν βρουν ένα ψυχοθεραπευτή ειδικευμένο πάνω στο θέμα αυτό, βοηθιούνται πάρα πολύ και δεν εννοώ ότι τα ξαναβρίσκουν απαραίτητα και ζουν μια αγγελική παραδεισένια ζωή. Θεραπεία σε κάποιες περιπτώσεις είναι να κάνεις παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση του διαζυγίου. Εξαρτάται λοιπόν από το αίτημα και από τις προσωπικότητες των μελών.  Όμως τα ζευγάρια όταν κάνουν θεραπεία μαζί, συνήθως ανακαλύπτουν ότι δεν γνωρίζονται. Το σύνηθες είναι ότι μένουν με το στόμα ανοιχτό όταν ακούσουν ή καταλάβουν ποια είναι τα πραγματικά συναισθήματα που έχουν μέσα τους και που ποτέ για πάρα πολλά χρόνια δεν έδειξαν. Αυτά όμως αφορούν τα ζευγάρια.

Ατομική Και Ομαδική Ψυχοθεραπεία
Ατομική Και Ομαδική Ψυχοθεραπεία

Μία άλλη πτυχή, πολύ σημαντική, η πιο σημαντική, είναι εκείνη όπου παρουσιάζονται σοβαρές δυσλειτουργίες στο οικογενειακό πλαίσιο. Ένα μέλος εμφανίζει ψυχολογικά συμπτώματα ή αρρωσταίνει συχνά, χωρίς όμως να υπάρχει σοβαρή οργανική αιτιολογία. Ένας άλλος συχνότατος λόγος δυσλειτουργίας είναι όταν όλοι κατηγορούν τον ένα. Ένας άλλος όταν η οικογένεια καλείται να αντιμετωπίσει καταστροφές, θανάτους, αποτυχίες κτλ. Αυτές είναι τυπικές αιτίες που φέρνουν δυσαρμονία και οδηγούν σε οικογενειακή θεραπεία.

Ατομική Και Ομαδική Ψυχοθεραπεία Ατομική Και Ομαδική Ψυχοθεραπεία

YouTube video

Ατομική Και Ομαδική Ψυχοθεραπεία Ατομική Και Ομαδική Ψυχοθεραπεία

Και βέβαια υπάρχει και η ομάδα η οποία αποτελείται από ανθρώπους τους οποίους έχει επιλέξει ο ειδικός θεραπευτής για να δημιουργήσει ένα θεραπευτικό πλαίσιο για όλους. Οι ομάδες αυτές καθρεφτίζουν πολύ σύντομα τα προβλήματα και τα φέρνουν στην επιφάνεια, Οπότε δημιουργείται άμεσα μία θεραπευτική αντίδραση η οποία βρίσκεται στα χέρια του έμπειρου και γνώστη να φέρει εις πέρας, θεραπευτή. Μην διστάζετε να μπαίνετε σε θεραπευτικές ομάδες όταν σας το προτείνει ο θεραπευτής, Είναι σημαντικά βοηθητικές στην κατανόηση του κόσμου μέσα στον οποίο ζούμε, αλλά και στην κατανόηση του δικού μας μικρόκοσμου.

Δείτε Επίσης: Αγχώδεις Αντιδράσεις

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω

Φροντίδα Ατόμου, Ζεύγους, Οικογένειας, Ομάδας

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University Of Indianapolis University of MiddlesexΔέχομαι κατόπιν ραντεβού
Καρνεάδου 37 Κολωνάκι (Δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Τηλ: 211 71 51 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr

Ατομική Και Ομαδική Ψυχοθεραπεία Ατομική Και Ομαδική Ψυχοθεραπεία Ατομική Και Ομαδική Ψυχοθεραπεία