Επικοινωνήστε μαζί μας

Οι Σκέψεις Τα Όνειρα Και Τα Συναισθήματα

Οι Σκέψεις Τα Όνειρα Και Τα Συναισθήματα
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 Λεπτά

Οι Σκέψεις Τα Όνειρα Και Τα Συναισθήματα

Οι Σκέψεις Τα Όνειρα Και Τα Συναισθήματα Ο έμπειρος Ψυχοθεραπευτής που στοχεύει σε μία βαθιά προσέγγιση στην δόμηση της προσωπικότητας χρησιμοποιώντας την εκπαίδευσή του στις ψυχοδυναμικές μεθόδους, γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχει ένα τρίπτυχο ψυχολογικών εργαλείων το οποίο χρησιμοποιεί προκειμένου να παρακολουθεί στενά τον θεραπευόμενο. Είναι οι συνειρμοί, η ονειρική διαδικασία και η μεταβιβαστική σχέση. Πιο απλά είναι οι σκέψεις, τα όνειρα και τα συναισθήματα. Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στην σχέση του θεραπευόμενου με τον θεραπευτή την οποία καλούμε: θεραπευτική σχέση.

Οι Σκέψεις Τα Όνειρα Και Τα Συναισθήματα Οι Σκέψεις Τα Όνειρα Και Τα Συναισθήματα

Οι Σκέψεις Τα Όνειρα Και Τα Συναισθήματα
Οι Σκέψεις Τα Όνειρα Και Τα Συναισθήματα

Οι σκέψεις αυτές καθ΄αυτές, οι φαντασιώσεις, μαζί με τα λάθη τα οποία γίνονται στην γλώσσα καθώς και η σύνδεση των θεμάτων τα οποία φέρνει ο θεραπευόμενος στην θεραπεία, τα καλούμε: “ελεύθερους συνειρμούς”. Αυτοί οι ελεύθεροι συνειρμοί είναι το μέσον το οποίο μας οδηγεί στον πυρήνα των προβλημάτων. Η λέξη “κουνέλι” στην περίπτωση ενός ονείρου έκρυβε την φράση “κουνάω την Έλλη”. Οι επόμενοι συνειρμοί έκρυβαν την σχέση με την μητέρα και το λίκνισμα το οποίο εν προκειμένω γινόταν με αδιαφορία. Το άτομο έκανε “αδιάφορες” σχέσεις επί σειρά ετών, επαναλαμβάνοντας την αίσθηση της αδιαφορίας της μητέρας στις ανάγκες του. Όπως ακριβώς γίνεται με τα όνειρα, έτσι ακριβώς γίνεται και με τους ελεύθερους συνειρμούς (σκέψεις) αλλά και με τα συναισθήματα.  Ένας ελεύθερος συνειρμός έφερε την σκέψη της οδήγησης σε μία “γέφυρα”. Ο συνειρμός αυτός έκρυβε την επιθυμία του ατόμου να γεφυρώσει μία σχέση η οποία ήταν σημαντική.

YouTube video

Ένα παράδειγμα από την πλευρά των συναισθημάτων, είναι το πως νιώθει μαζί μου ο θεραπευόμενος. “Σας βλέπω σκεπτικό σήμερα” είναι η δήλωση κάποιου θεραπευόμενου. Εγώ ξέρω ότι δεν ίσχυε αυτό για εμένα εκείνη τη στιγμή. Όταν ρώτησα αν ίσχυε αυτό για το άτομο που είχα απέναντί μου, η απάντηση ήταν: “ναι, εγώ είμαι σκεπτικός σήμερα”. Οπότε ήταν μία προβολή σε μένα. Βλέπετε πόσο σημαντικά είναι αυτά τα στοιχεία εκδήλωσης του ασυνείδητου εαυτού. Αποκαλύπτεται μέσα από τους συνειρμούς, τα όνειρα και τα συναισθήματα. Όμως αυτά υπάρχουν, εμφανίζονται και αναλύονται μέσα στην θεραπευτική σχέση. (Όλα τα παραπάνω παραδείγματα είναι προϊόν φαντασίας και δικής μου σύνθεσης. Ποτέ δεν χρησιμοποιώ τα πραγματικά περιστατικά. Υπάρχει απόρρητο. Ωστόσο τα παραδείγματα αποδίδουν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εσωτερική διαδικασία της ασυνείδητης επικοινωνίας του εαυτού).

Οι Σκέψεις Τα Όνειρα Και Τα Συναισθήματα – Η Θεραπευτική Σχέση

Η θεραπευτική σχέση είναι το πιο σημαντικό στοιχείο σε μια θεραπεία. Είναι αυτή η οποία θα κινητοποιήσει τον ασυνείδητο εαυτό, εκείνη που θα στηρίξει την έκφρασή του, εκείνη που θα αναλύσει τον εσωτερικό κόσμο και τελικά εκείνη η οποία θα φέρει στοιχεία αντικατάστασης των παθολογικών στοιχείων από φυσιολογικά. Ουσιαστικά στόχος της σχέσης αυτής είναι η επούλωση των πληγών. Η επανόρθωση. Στην θεραπευτική σχέση μπαίνει και ο θεραπευτής. Δεν μένει ουδέτερος απόλυτα. Η ουδετερότητα είναι μία σωστή στάση και φέρνει θεραπευτικά αποτελέσματα, όμως η προσωπικότητα του θεραπευτή δεν μένει εκτός του πλαισίου αναφοράς της θεραπευτικής σχέσης. Έτσι με τον καιρό δημιουργείται μία “σύνδεση” ικανή να αντιμετωπίσει τις ροές του άγχους, να αποκαλύψει τις μπερδεμένες ασυνείδητες επιθυμίες και να δημιουργήσει επαφή με τον πραγματικό εαυτό ο οποίος αναδύεται με τον καιρό σε μία πραγματική μακροχρόνια ψυχοθεραπεία.

Οι Σκέψεις Τα Όνειρα Και Τα Συναισθήματα Οι Σκέψεις Τα Όνειρα Και Τα Συναισθήματα

Δείτε Επίσης: Ατομική Και Ομαδική Ψυχοθεραπεία

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω

Φροντίδα Ατόμου, Ζεύγους, Οικογένειας, Ομάδας

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University Of Indianapolis University of MiddlesexΔέχομαι κατόπιν ραντεβού
Καρνεάδου 37 Κολωνάκι (Δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Τηλ: 211 71 51 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr

Οι Σκέψεις Τα Όνειρα Και Τα Συναισθήματα Οι Σκέψεις Τα Όνειρα Και Τα Συναισθήματα