Επικοινωνήστε μαζί μας

Νομίζω Ότι Έχω Κάποια Αρρώστια

Νομίζω Ότι Έχω Κάποια Αρρώστια
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 Λεπτά

Κατι έχω!

Το να νομίζει κάποιος ότι έχει κάποια αρρώστια ενώ οι οργανικές εξετάσεις δεν δείχνουν τίποτα το διαταραγμένο, όταν παραπονείται κάποιος ότι αισθάνεται πως θα πάθει κάτι αλλά οι ειδικοί γιατροί βεβαιώνουν ότι δεν βρίσκουν τίποτα που να δικαιολογεί μια τέτοια ανησυχία, όταν υπεραπασχολείται κάποιος με την υγεία του ενώ δεν πάσχει από κάποια αρρώστια καί γενικά όταν η ιατρική βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, τότε φαίνεται κάπως παράξενο το γεγονός ότι αυτός ο άνθρωπος αισθάνεται ότι δεν είναι καλά.

Παρόλαυτά δεν έχουμε λόγο να μην πιστέψουμε αυτό το αίσθημα αυτού του ανθρώπου καί να μην σταθούμε ως συμπαραστάτες, διότι όπως καί να το δεί κανείς, πρόκειται για ένα αίσθημα. Πράγματι δεν έχει κάποια αρρώστια καί ούτε πρόκειται να πάθει κάτι (αν εξαιρέσουμε το λυπηρό γεγονός ότι κάποια μέρα όλοι μας θα πεθάνουμε). Όμως δεν μπορεί ξαφνικά να τρελάθηκε καί βεβαίως υπάρχει σίγουρα κάποιος λόγος γι’αυτή την αναστάτωση που προκαλεί στον εαυτό του αλλά καί στους οικείους του.

Σκέψεις ότι κάποιος θα πάθει κάτι κακό, ή ότι θα πεθάνει ή ότι έχει κάποια αρρώστια κρύβουν καταστάσεις τις οποίες το άτομο δεν αντέχει. Όταν δεν αντέχουμε κάτι καταφεύγουμε σε διάφορες λύσεις. Για παράδειγμα κάνουμε ότι δεν υπάρχει. Το αποφεύγουμε. Αυτές οι προσωρινές λύσεις οπωσδήποτε δεν μπορούν να θεωρηθούν ουσιαστικές λύσεις αφού τα παράπονα συνεχίζονται για καιρό.

YouTube video

Για τον κάθε άνθρωπο τα πράγματα που δεν αντέχει είναι διαφορετικά αλλά καί διαφορετικής έντασης. Κάποιοι άνθρωποι βιώθουν την θλίψη για παράδειγμα με πολύ μεγάλη ένταση, κάποιοι άλλοι δεν την βιώνουν ενώ υπάρχει μέσα τους, κάποιοι άλλοι δουλεύουν περισσότερο έτσι ώστε να μην την σκέφτονται καί να μην τη νιώθουν.

Σε όλες τις περιπτώσεις ένα είναι σίγουρο. Ότι αυτό που υπάρχει (π.χ η θλίψη, άλλοτε ο θυμός, κτλ) εφόσον υπάρχει, έχει λόγους που υπάρχει. Αυτοί οι λόγοι έχουν σημασία για το άτομο που νιώθει αυτή την κατάσταση καί αισθάνεται ότι δεν την αντέχει. Ένα συναίσθημα το οποίο επιμένει για καιρό, είναι έντονο καί περιέχει την ιδέα ή την αίσθηση του ατόμου ότι θα πάθει κάτι κακό ή ότι έχει κάποια αρρώστια, είναι πολύ ενοχλητικό αλλά κυρίως δεν αφήνει το άτομο να απολαύσει τη ζωή του.

Το πρόβλημα αυτό δεν είναι άλυτο όπως μπορεί να φαίνεται στο άτομο. Πολλές φορές τα ψυχολογικά προβλήματα φαίνονται άλυτα στα μάτια των ανθρώπων που βιώνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα μιας ψυχολογικής πίεσης όμως έχουν λύση. Διαβάστε αναλυτικότερα για την υποχονδρια και τις σωματόμορφες  διαταραχες.