Επικοινωνήστε μαζί μας

ψυχοθεραπεια To Καθρεπτισμα στις σχεσεις

ψυχοθεραπεια To Καθρεπτισμα στις σχεσεις
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 Λεπτά

Τι σημαίνει “καθρέπτισμα” στον ψυχισμό;

ψυχοθεραπεια : Όταν γεννιόμαστε δεν έχουμε εαυτό ούτε μπορούμε να επιβιώσουμε μόνοι. Γι’ αυτό και έχουμε απολύτως ανάγκη να προσκολληθούμε. Στην προσκόλληση δίνουμε την ύπαρξή μας και η άλλη πλευρά μας απαντά. Αυτή η απάντηση ενδοβάλλεται από εμάς και δημιουργεί μία σταθερή εικόνα αναφοράς. Αυτή είναι η εικόνα που σχηματίζουμε για τον εαυτό μας. Το είδος της απάντησης, ο τρόπος της απάντησης, ο τόνος της απάντησης, το πλαίσιο της απάντησης, ο χρόνος της απάντησης, η διαδικασία της απάντησης, είναι πάρα πολύ σημαντικά στοιχεία γιατί ουσιαστικά αποτελούν τα δομικά υλικά της οικοδόμησης του εαυτού. Αν η φιγούρα προσκόλλησης ενδιαφέρεται για τις ανάγκες του μωρού, τότε δεν θα προσπαθήσει να καθορίσει τον τρόπο που θα φάει, θα κοιμηθεί, θα παίξει, κτλ. Αυτό το ενδιαφέρον είναι που δένει την σχέση της μητέρας και του μωρού και παρέχει την απαραίτητη φροντίδα. Η σχέση όμως μπορεί να δεθεί και με τρόπο που να μην παρέχεται φροντίδα ή η φροντίδα να εκλαμβάνεται με τρόπο τέτοιο που να μην είναι προς όφελος του μωρού.

 

YouTube video

 

Για παράδειγμα έχω αντιμετωπίσει πάρα πολλές φορές το φαινόμενο να θεωρεί μια μητέρα ότι είναι καλό να βάζει πρόγραμμα ύπνου, φαγητού και παιχνιδιού στο μωρό. Αυτό όχι μόνο δεν είναι φροντίδα αλλά κακοποίηση του μωρού. Δεν ακολουθεί τις ανάγκες του και το εξαναγκάζει να συμπεριφερθεί ενάντια στην φυσική τάση των κινήσεων του και της διάθεσή του. Τα μωρά αυτά είναι θυμωμένα με τις μητέρες τους και στην ενήλικη ζωή εμφανίζουν ένα αίσθημα ανικανοποίητου το οποίο δεν μπορούν να καταλάβουν από που προέρχεται. Αλλά είναι περασμένο στο σώμα και συνεπώς στον ψυχισμό. Όπως λοιπόν το βρέφος δημιουργεί τον εαυτό του μέσα απο τις αντιδράσεις της φιγούρας που το φροντίζει, έτσι και ο προβληματισμένος άνθρωπος χρειάζεται μια βοηθητική φιγούρα -σαν καθρέπτη– για να δει, να γνωρίσει και να κατανοήσει τον εαυτό του. Στην ψυχοθεραπεία φαίνεται πολύ γρήγορα ο τρόπος με τον οποίο έχει περάσει στον ψυχισμό το καθρέπτισμα και αυτός είναι ένας πολύ καλός δείκτης ανάμεσα σε διάφορα άλλα στοιχεία, για να δούμε από που προέρχονται τα συμπτώματα.

ψυχοθεραπεια To Καθρεπτισμα στις σχεσεις

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε επίσης: Το Πεδίο Της Εκδήλωσης Της Αγάπης

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.psychotherapy.net.gr
www.mixalispaterakis.gr