Επικοινωνήστε μαζί μας

Τα Οφέλη Της Ομαδικής Ψυχοθεραπείας

Τα Οφέλη Της Ομαδικής Ψυχοθεραπείας
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 Λεπτά

Τα Οφέλη Της Ομαδικής Ψυχοθεραπείας

Τα Οφέλη Της Ομαδικής Ψυχοθεραπείας  Ας δούμε τα οφέλη θεραπειών που δεν είναι ατομικές. Μία τέτοια είναι η θεραπεία ζευγαριού. Προτείνω στα ζευγάρια να κάνουν μαζί θεραπεία και όχι ξεχωριστά. Διότι δύο διαφορετικοί θεραπευτές οδηγούν το ζευγάρι σε διάσπαση αναγκαστικά, όσο καλοί και αν είναι, επειδή έχουν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης, κουλτούρας και φιλοσοφίας. Μία άλλη μη ατομική θεραπεία είναι η οικογενειακή. Επίσης προτείνω στις οικογένειες να σταματήσουν να ρίχνουν την ευθύνη σε ένα μέλος, πράγμα που το συνηθίζουν) και να προσέλθουν σε μία οικογενειακή θεραπεία όλοι τους. Ποτέ δεν φταίει ένας. Αυτό είναι απλώς μία φαντασίωση δηλαδή μία άμυνα η οποία απομονώνει τους υπόλοιπους από τις ευθύνες τους και την συμμετοχή τους στην ομάδα. Από εκεί και πέρα υπάρχει η ομαδική θεραπεία άγνωστων ατόμων τα οποία διαλέγει προσεκτικά ένας αναλυτικός θεραπευτής προκειμένου να μπορέσουν να δουλέψουν μαζί σε μία ομαδική ενδοσκοπική επεξεργασία της παιδικής τους ζωής η οποία εμφανίζεται μέσω της μεταβίβασης των συναισθημάτων στο ομαδικό θεραπευτικό πλαίσιο και στο πρόσωπο του θεραπευτή. Είναι ο καλύτερος τρόπος θεραπείας που οδηγεί στην απελευθέρωση από τα συμπτώματα και στην βαθύτερη κατανόηση του εαυτού.

Τα Οφέλη Της Ομαδικής Ψυχοθεραπείας Τα Οφέλη Της Ομαδικής Ψυχοθεραπείας Τα Οφέλη Της Ομαδικής Ψυχοθεραπείας

Τα Οφέλη Της Ομαδικής Ψυχοθεραπείας
Τα Οφέλη Της Ομαδικής Ψυχοθεραπείας Τα Οφέλη Της Ομαδικής Ψυχοθεραπείας

Οι Διάφοροι και Διαφορετικοί Τρόποι Θεραπείας

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ψυχοθεραπείας. Και διάφορες σχολές. Και διαφορετικές κατευθύνσεις. Φυσικά επίσης υπάρχουν και διάφορες θεωρίες οι οποίες προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί δημιουργούνται τα διάφορα προβλήματα στον εαυτό, στον χαρακτήρα και στην προσωπικότητα. Με άλλα λόγια προσπαθούν να εξηγήσουν από που προέρχονται τα διάφορα ψυχολογικά προβλήματα και πως μπορεί κανείς να τα προσεγγίσει θεραπευτικά.

YouTube video

Η επιστημονική έρευνα, η κλινική παρατήρηση, η θεραπευτική εφαρμογή της θεωρίας και η εξέλιξη της αναλυτικής ψυχοδιαγνωστικής μας έχει οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση όλης αυτής της προβληματικής. Ξέρουμε δηλαδή πως μπορεί κανείς να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του. Μέσα από ποια διαδικασία. Πως το ξέρουμε; Το ξέρουμε επειδή βλέπουμε πως τα συμπτώματα των ψυχολογικών διαταραχών μειώνονται και τελικά εξαφανίζονται. Μια ψυχοθεραπεία μπορεί να γίνει με τρόπο ατομικό, ή ομαδικό. Η ομάδα έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει πολλαπλά καθρεφτίσματα με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες να αρχίζουν να βλέπουν αρκετά σύντομα ποια είναι εκείνα τα σημεία στον εαυτό τους που χρειάζονται περισσότερη ενδοσκόπηση και κατανόηση. Η ατομική θεραπεία είναι πιο προσωπική, πιο δυαδική και συνιστάται στις περιπτώσεις που το άτομο αισθάνεται ιδιαίτερα ευάλωτο και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη ντροπή ή τις ενοχές του ή την επιθετικότητά του μέσα σε ένα σύνολο ανθρώπων. Στην ουσία όμως θα πρέπει η εξέλιξη μιας θεραπείας να οδηγεί στην ενσωμάτωση του ατόμου σε ένα σύνολο μέσα στο οποίο μπορεί να δώσει και να πάρει ευχαρίστηση.

Δείτε Επίσης: Αυτοεκτίμηση Και Ευχαρίστηση

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι (δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.psychotherapy.net.gr
www.mixalispaterakis.gr

 

Τα Οφέλη Της Ομαδικής Ψυχοθεραπείας Τα Οφέλη Της Ομαδικής Ψυχοθεραπείας  Τα Οφέλη Της Ομαδικής Ψυχοθεραπείας