Επικοινωνήστε μαζί μας

Ανησυχία Για Τα Αγαπημένα Πρόσωπα

Ανησυχία Για Τα Αγαπημένα Πρόσωπα
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 Λεπτά

Ανησυχία Για Τα Αγαπημένα Πρόσωπα

Ανησυχία Για Τα Αγαπημένα Πρόσωπα

Ακόμα και στο πολύ μικρό παιδί είναι δυνατό να παρατηρήσουμε μια ανησυχία για το πρόσωπο που αγαπά, που δεν είναι απλά και μόνο, όπως θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ένα σημάδι εξάρτησης. Στο ασυνείδητο του παιδιού και του ενηλίκου, δίπλα στις καταστροφικές παρορμήσεις υπάρχει μια βαθιά ανάγκη να θυσιαστεί για να βοηθήσει τα αγαπημένα πρόσωπα που τους έκανε κακό ή που τα κατέστρεψε στη φαντασία του.

Ανησυχία Για Τα Αγαπημένα Πρόσωπα Ανησυχία Για Τα Αγαπημένα Πρόσωπα

YouTube video

Ανησυχία Για Τα Αγαπημένα Πρόσωπα Ανησυχία Για Τα Αγαπημένα Πρόσωπα

Ανησυχία Για Τα Αγαπημένα Πρόσωπα – Γιατί Γίνονται Οι Δολοφονίες

Είναι ένα ερώτημα κοινό και συχνό στους ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την ψυχανάλυση. Γιατί γίνονται οι δολοφονίες; Οι δολοφονίες γίνονται γιατί όταν είμαστε βρέφη, το κάθε κακό είναι υπερβολικά κακό. Το να περιμένεις για παράδειγμα πάρα πολλή ώρα για να σε ταίσουν, σημαίνει ότι πεθαίνεις. Αυτό το “πεθαίνω” σημαίνει ότι πεθαίνει κι ο άλλος επειδή τότε, σε εκείνη την εποχή της ζωής, είμαι ένα με τον άλλο. Οπότε τον σκοτώνω. Δεν είναι από θυμό αλλά από ανάγκη επιβίωσης. Πεθαίνει κανείς για τον άλλο, θυσιάζεται λοιπόν, όταν υπάρχουν αυτές οι ενοχές ότι έχει δολοφονήσει. Θυσιάζεται για να επανορθώσει λοιπόν.

Ανησυχία Για Τα Αγαπημένα Πρόσωπα
Ανησυχία Για Τα Αγαπημένα Πρόσωπα

Τώρα ας μην θεωρήσουμε ότι δεν υπάρχουν και οι καταστροφικές παρορμήσεις όπως είπα στην αρχή. Υπάρχουν και αυτές. Να καταστρέψω αυτό που δεν με ταίζει στην ώρα που έχω ανάγκη, που δεν μου δίνει εκείνο που θέλω, που θέλω να κυριαρχήσω επάνω του και δεν με αφήνει. Οι καταστροφικές παρορμήσεις υπάρχουν και προέρχονται από μία παντοδυναμία η οποία αναπτύσσεται από βιολογικούς παράγοντες και από ψυχολογικούς επίσης. Οι ψυχολογικοί είναι ότι εγώ με τη φιγούρα που με φροντίζει μπορούμε να κατακτήσουμε τον κόσμο και να κάνουμε τα πάντα, και οι βιολογικοί είναι ότι κάθε μέρα νιώθω και πιο δυνατός. Υπάρχουν πολλά στοιχεία εκεί και πολλές παραλλαγές από άνθρωπο σε άνθρωπο όμως οι καταστροφικές παρορμήσεις είναι παρούσες, είναι ασυνείδητες και μειώνονται με την σταδιακή καταπίεση των ορμών η οποία όμως θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, όχι με δικτατορικό τρόπο, όχι με αυστηρότητα, αλλά προσπαθώντας να δείξουμε πως υπάρχει τρόπος να πάρουμε ευχαρίστηση χωρίς να θέλουμε να καταστρέψουμε τους άλλους.

Δείτε Επίσης: Αγχώδεις Αντιδράσεις

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω

Φροντίδα Ατόμου, Ζεύγους, Οικογένειας, Ομάδας

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University Of Indianapolis University of MiddlesexΔέχομαι κατόπιν ραντεβού
Καρνεάδου 37 Κολωνάκι (Δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Τηλ: 211 71 51 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr

Ανησυχία Για Τα Αγαπημένα Πρόσωπα Ανησυχία Για Τα Αγαπημένα Πρόσωπα