Επικοινωνήστε μαζί μας

Το Δέρμα Και Η Ψυχική Ζωή

Χρόνος Ανάγνωσης: 2 Λεπτά

Το Δέρμα

Η σημασια του δέρματος στην ανθρώπινη ψυχοσωματική υπόσταση.

Γνωρίζουμε απο μελέτες και απο την κλινικη παρατήρηση, οτι το σωματικο μας περίβλημα αποτελεί την κιβωτό της εσωτερικής μας εικόνας. Γιατι ειναι εκεινη ακριβώς η εσωτερικη εικόνα η οποια διαμορφώνεται μέσα απο τη δερματική επαφη στους πρώτους μηνες ζωης. Χωρις επαφη, η εικόνα ειναι θολή, αδιαχώριστη, είτε αδιαμόρφωτη, είτε μη συμπαγής – δηλαδή κατακερματισμένη, είτε υπόκειται σε χάσματα, τα οποια σε πραγματικο και συμβολικό επιπεδο αποτελούν ψυχικά κενά.

Η ψυχικη σημασια του δέρματος διαφαίνεται απο τις εκδηλωσεις του, οταν μεσα σε περιόδους πυκνού αγχους εμφανιζονται σημάδια τα οποια υποχωρούν κατα την συνειδητοποιηση των αντίστοιχων αιτιών. Γιατι το δέρμα λειτουργεί ως υποδοχεας αλλα και ως εκδηλωτής. Και γιατι το δέρμα εχει μνήμη. Θυμάται τις αισθήσεις και εκδηλώνει τα συμπτωματα. Ως περίβλημα λοιπον μιας ανθρώπινης υπόστασης με βιολογικές καταβολές και αναπτυξη αισθήσεων, διαδραματίζει ενα εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε ολες τις ψυχικές λειτουργίες.

Οι πολύπλευρες λειτουργίες του και η δομή του, μας δείχνουν οτι ειναι κατασκευασμένο για να λειτουργήσει ως ο ενδιάμεσος εκεινος χώρος, διαμέσου του οποίου θα λάβει χωρα η επικοινωνία. Η επικοινωνία η εσωτερικη με τον ίδιο τον εαυτο και η επικοινωνία η εξωτερική δηλαδή του εαυτού με το περιβάλλον. Χωρις τον ερεθισμό του, δηλαδή το αγγιγμα και το χάδι, δεν υπαρχει επικοινωνία. Ουτε με τον εαυτο ουτε με το περιβάλλον. Είναι αποφασιστικής σημασίας λοιπον η λειτουργία του χαδιού σε ολόκληρο το σώμα κατα την βρεφικη ηλικία διότι καθορίζονται τα ορια του περιβλήματος και με αυτο τον τροπο της εικόνας του σώματος δηλαδή του σωματικού εγω αλλα και του ψυχικού εγω, ως μια ενιαία λειτουργία.

Αλλα και πάντα στη ζωη ειναι σημαντικό το χάδι. Διότι οι αισθήσεις ειναι καταγεγραμμένες στο σώμα. Ξεχνιωνται, απωθούνται, αλλα ειναι καταγεγραμμένες. Η ορμη της ζωης ομως ειναι κρυμμένη εκει. Και για να συνεχιστεί η ζωη, πρεπει να θυμόμαστε την αρχη. Εκει οπου πρωτο σχηματίστηκε ο εαυτός. Η δύναμη αυτης της αίσθησης, μεσω του χαδιού, του σωματικού αγγιγματος, μπορει να επαναφέρει την ορμη της ζωης ακομα και σε περιπτωσεις βαθια διαταραγμένες. Ευτυχώς που υπαρχει το δέρμα για να μας θυμίζει την ουσία της ζωης.
Την επικοινωνία.

YouTube video