Επικοινωνήστε μαζί μας

Συμπτώματα και σημάδια καταθλιπτικής διαταραχής

Συμπτώματα και σημάδια καταθλιπτικής διαταραχής
Χρόνος Ανάγνωσης: 8 Λεπτά Αν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιος κοντινός σας άνθρωπος παρουσιάζει σημάδια καταθλιπτικής διαταραχής, τότε είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε. Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την υπηρεσία μας και πώς μπορεί να σας ωφελήσει. Η κατανόηση των συμπτωμάτων είναι το πρώτο βήμα προς την αναζήτηση αποτελεσματικής θεραπείας και υποστήριξης.

Η καταθλιπτική διαταραχή, αποτελεί σημαντική πρόκληση για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Οι ψυχολόγοι αναγνωρίζουν ότι η διαταραχή δεν είναι απλώς μια παροδική κατάσταση θλίψης, αλλά μια σύνθετη αλληλεπίδραση συναισθηματικών, γνωστικών και σωματικών διαταραχών που μπορεί να υπονομεύσει σοβαρά την ευημερία ενός ατόμου.

Συμπτώματα όπως το επίμονο αίσθημα απελπισίας, το μειωμένο ενδιαφέρον για δραστηριότητες που απολάμβαναν προηγουμένως και η διάχυτη κόπωση είναι μερικά μόνο από τα ανησυχητικά σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία αυτής της διαταραχής. Εξίσου κρίσιμες είναι και οι γνωστικές διαταραχές, όπως η δυσκολία συγκέντρωσης και η αναποφασιστικότητα, οι οποίες μπορεί να έχουν βαθιές συνέπειες στον επαγγελματικό και κοινωνικό τομέα του ατόμου.

 

YouTube video

 

Τι είναι η καταθλιπτική διαταραχή

Η καταθλιπτική διαταραχή είναι μια πολύπλευρη κατάσταση ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από επίμονα συναισθήματα θλίψης, απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για δραστηριότητες και μια σειρά σωματικών και γνωστικών συμπτωμάτων που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινή λειτουργικότητα.

Τα συμπτώματα και τα σημάδια της καταθλιπτικής διαταραχής καλύπτουν συναισθηματικούς, συμπεριφορικούς και σωματικούς τομείς. Τα άτομα μπορεί να εμφανίζουν καταθλιπτική διάθεση, μειωμένο ενδιαφέρον για όλες σχεδόν τις δραστηριότητες, σημαντικές αλλαγές στο βάρος, αϋπνία ή υπερυπνία και κόπωση. Τα γνωστικά συμπτώματα περιλαμβάνουν μειωμένη συγκέντρωση, αναποφασιστικότητα και επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου. Αυτά τα συμπτώματα πρέπει να επιμένουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες για τη διάγνωση μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής.

Συναισθηματικά συμπτώματα της καταθλιπτικής διαταραχής

Τα συναισθηματικά συμπτώματα βρίσκονται στο επίκεντρο της καταθλιπτικής διαταραχής και εκδηλώνονται με ποικίλους τρόπους που μπορούν να υποβαθμίσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Τα άτομα με κατάθλιψη συχνά βιώνουν επίμονα συναισθήματα θλίψης ή καταθλιπτικής διάθεσης που δεν υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να συνοδεύεται από απώλεια του ενδιαφέροντος ή της ευχαρίστησης σε δραστηριότητες που κάποτε απολάμβαναν, οδηγώντας σε απόσυρση από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και μείωση της συμμετοχής στις ασχολίες της ζωής.

Τα συναισθήματα αναξιότητας ή υπερβολικής ενοχής είναι συχνά και μπορεί να μην είναι ανάλογα με την κατάσταση, υποδεικνύοντας μια διαστρεβλωμένη αυτοεκτίμηση που επηρεάζεται από την καταθλιπτική κατάσταση.

Επιπλέον, όσοι πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί να αναφέρουν μια αίσθηση απελπισίας, μια ζοφερή προοπτική για το μέλλον ή μια διάχυτη αίσθηση κενού. Η ευερεθιστότητα ή η απογοήτευση για ασήμαντα θέματα μπορεί επίσης να είναι ένα χαρακτηριστικό, ιδιαίτερα στους εφήβους και τους άνδρες.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται αυτά τα συναισθηματικά συμπτώματα ως πιθανοί προάγγελοι της καταθλιπτικής διαταραχής, καθώς μπορούν να διευκολύνουν την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση, που είναι κρίσιμες για την αποτελεσματική θεραπεία και υποστήριξη.

Γνωστικά σημάδια της καταθλιπτικής διαταραχής

Η γνωστική εξασθένιση, συχνά μια λιγότερο αισθητή αλλά εξίσου εξουθενωτική πτυχή της καταθλιπτικής διαταραχής, μπορεί να εκδηλωθεί ως δυσκολία στη συγκέντρωση, τη μνήμη και τη λήψη αποφάσεων. Αυτά τα γνωστικά σημάδια είναι κρίσιμο να αναγνωρίζονται, καθώς μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινή λειτουργικότητα και τη συνολική ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Τα άτομα με καταθλιπτική διαταραχή μπορεί να βιώνουν διάχυτη αναποφασιστικότητα, κάνοντας ακόμη και τις επιλογές ρουτίνας να φαίνονται υπερβολικές. Η ικανότητά τους να συγκεντρώνονται μπορεί να είναι μειωμένη, οδηγώντας σε μειωμένη παραγωγικότητα και πιθανή απόσυρση από δραστηριότητες που κάποτε θεωρούσαν ελκυστικές. Επιπλέον, μπορεί να προκύψουν προβλήματα μνήμης, με τα επηρεαζόμενα άτομα να δυσκολεύονται να ανακαλέσουν σημαντικές πληροφορίες ή να βιώνουν γενική λήθη.

Η ενθάρρυνση της επαγγελματικής βοήθειας είναι υψίστης σημασίας, καθώς τα γνωστικά συμπτώματα μπορούν να ανακουφιστούν με κατάλληλες θεραπευτικές στρατηγικές. Η έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση μπορεί να διευκολύνει την καλύτερη διαχείριση αυτών των γνωστικών προκλήσεων, επιτρέποντας μια πορεία προς τη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας.

Φυσικοί δείκτες της καταθλιπτικής διαταραχής

Ενώ τα γνωστικά συμπτώματα μπορεί να είναι ανεπαίσθητα, αλλά έχουν αντίκτυπο, η καταθλιπτική διαταραχή εκδηλώνεται επίσης μέσω διαφόρων σωματικών δεικτών που δεν πρέπει να παραβλέπονται. Αυτοί οι δείκτες είναι ζωτικής σημασίας για την ολιστική αξιολόγηση και υποστήριξη των ατόμων που παλεύουν με αυτή την κατάσταση.

Ένα κοινό σωματικό σημάδι είναι η επίμονη κόπωση ή η μείωση της ενέργειας, η οποία μπορεί να εμποδίσει σημαντικά την καθημερινή λειτουργικότητα. Οι διαταραχές του ύπνου, είτε πρόκειται για αϋπνία είτε για υπερυπνία, είναι επίσης διαδεδομένες και συχνά επιδεινώνουν τα ψυχολογικά συμπτώματα της κατάθλιψης.

Επιπλέον, τα άτομα μπορεί να παρουσιάσουν αλλαγές στην όρεξη ή το βάρος, το οποίο μπορεί να είναι είτε απώλεια είτε αύξηση, αντανακλώντας τον αντίκτυπο της διαταραχής στις σωματικές λειτουργίες. Σωματικοί πόνοι, όπως πονοκέφαλοι, μυϊκή ένταση ή γαστρεντερικά προβλήματα, χωρίς σαφή ιατρική αιτία, μπορεί επίσης να είναι συμπτώματα της καταθλιπτικής διαταραχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα σωματικά παράπονα μπορεί μερικές φορές να είναι το πρωταρχικό πρόβλημα που τίθεται υπόψη των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης.

Διακυμάνσεις της διάθεσης στην καταθλιπτική διαταραχή

Οι διακυμάνσεις της διάθεσης, που συχνά αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της καταθλιπτικής διαταραχής, μπορεί να κυμαίνονται από επίμονη θλίψη έως συναισθήματα κενού και συναισθηματικό μούδιασμα. Αυτές οι συναισθηματικές διακυμάνσεις μπορούν να παραλύσουν τα άτομα, καθιστώντας τις τακτικές δραστηριότητες και αλληλεπιδράσεις προκλητικές.

Οι αλλαγές στη διάθεση που σχετίζονται με την διαταραχή δεν είναι τα φυσιολογικά σκαμπανεβάσματα που βιώνει ο καθένας. Είναι πιο έντονες, μεγαλύτερης διάρκειας και συχνά έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή λειτουργία του ατόμου. Δεν είναι ασυνήθιστο αυτές οι διακυμάνσεις να παρεμβαίνουν στην ικανότητα του ατόμου να εργάζεται, να διατηρεί υγιείς σχέσεις και να συμμετέχει σε πρακτικές αυτοφροντίδας.

Αλλαγές συμπεριφοράς στα άτομα με καταθλιπτική διαταραχή

Οι αλλαγές στη συμπεριφορά των ατόμων με καταθλιπτική διαταραχή μπορεί να εκδηλωθούν ως αισθητή απόσυρση από τις κοινωνικές δραστηριότητες και απώλεια ενδιαφέροντος για χόμπι που κάποτε ήταν ευχάριστα. Αυτές οι αλλαγές αντικατοπτρίζουν συχνά τον βαθύ αντίκτυπο που έχει η κατάθλιψη στα κίνητρα και τα επίπεδα ενέργειας ενός ατόμου.

Ο μετασχηματισμός μπορεί επίσης να περιλαμβάνει αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα, παραμέληση της προσωπικής φροντίδας και μείωση της απόδοσης στην εργασία ή στο σχολείο. Δεν είναι ασυνήθιστο για όσους πάσχουν από κατάθλιψη να παρουσιάζουν αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου, στην όρεξη και στα γενικά επίπεδα δραστηριότητας. Αυτά τα συμπτώματα συμπεριφοράς μπορούν να λειτουργήσουν ως σημάδια που προτρέπουν την ανάγκη για συμπονετική παρέμβαση και υποστήριξη.

Επιπτώσεις στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις

Εκτός από τις αλλαγές στη συμπεριφορά που παρατηρούνται στα άτομα με καταθλιπτικής διαταραχής, συχνά υπάρχει σημαντικός αντίκτυπος στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της τάσης απομόνωσης και των δυσκολιών στη διατήρηση σχέσεων. Αυτή η απομόνωση μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω τα συμπτώματα της κατάθλιψης, δημιουργώντας έναν βρόχο ανατροφοδότησης που μπορεί να εμποδίσει την ανάρρωση.

Η κοινωνική απόσυρση που χαρακτηρίζει την διαταραχή συχνά εκδηλώνεται ως μειωμένο ενδιαφέρον για δραστηριότητες που απολάμβαναν προηγουμένως και ως αισθητή μείωση της συμμετοχής στην οικογένεια και τους φίλους. Τα άτομα μπορεί να αποφεύγουν τις κοινωνικές συναθροίσεις, να αισθάνονται συγκλονισμένα από τη σκέψη της αλληλεπίδρασης ή να αγωνίζονται με τη διατήρηση των προσωπικών σχέσεων λόγω του αισθήματος της αναξιότητας ή του αντιληπτού βάρους για τους άλλους.

Μοτίβα ύπνου και καταθλιπτική διαταραχή

Τα διαταραγμένα πρότυπα ύπνου παρατηρούνται συχνά σε άτομα που πάσχουν από καταθλιπτική διαταραχή. Αυτό αποτελεί συχνά τόσο σύμπτωμα όσο και παράγοντα που συμβάλλει στην κατάσταση. Οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να εκδηλωθούν ως αϋπνία, όπου κάποιος δυσκολεύεται να πέσει ή να παραμείνει κοιμισμένος, ή ως υπερυπνία, που χαρακτηρίζεται από υπερβολική υπνηλία και παρατεταμένη διάρκεια ύπνου.

Αυτές οι ανωμαλίες όχι μόνο επιδεινώνουν τα συναισθήματα θλίψης και απελπισίας που σχετίζονται με την κατάθλιψη, αλλά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη γνωστική λειτουργία, τη συγκέντρωση και την καθημερινή απόδοση.

Κατα την θεραπεία, τονίζουμε τη σημασία της παρακολούθησης των συνηθειών ύπνου ως αναπόσπαστο μέρος της συνολικής αξιολόγησης των συμπτωμάτων. Η αντιμετώπιση αυτών των συνηθειών μέσω εξατομικευμένων συστάσεων και παρεμβάσεων για τον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη διαχείριση της καταθλιπτικής διαταραχής.

Αλλαγές στην όρεξη

Ακριβώς όπως οι συνήθειες του ύπνου μπορεί να μεταβληθούν σημαντικά στα άτομα με καταθλιπτική διαταραχή, οι αλλαγές στην όρεξη και τις διατροφικές συνήθειες είναι επίσης συνήθεις ενδείξεις αυτής της κατάστασης ψυχικής υγείας. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να εκδηλωθούν ως μειωμένη επιθυμία για φαγητό, που οδηγεί σε απώλεια βάρους, ή ως αυξημένη επιθυμία για φαγητό, που ενδεχομένως οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτές οι μεταβολές στην όρεξη δεν είναι απλώς θέμα επιλογής ή θέλησης- συχνά αποτελούν ακούσια αντίδραση στην υποκείμενη συναισθηματική δυσφορία και στις νευροχημικές ανισορροπίες που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Μια έντονη αλλαγή στην όρεξη, είτε πρόκειται για μείωση είτε για αύξηση, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Δυσκολίες συγκέντρωσης σε άτομα με καταθλιπτική διαταραχή

Οι δυσκολίες συγκέντρωσης μπορούν να εμποδίσουν σημαντικά την ικανότητα ενός ατόμου να εκτελεί καθημερινές εργασίες, αντικατοπτρίζοντας ένα κοινό και διαταραγμένο σύμπτωμα της καταθλιπτικής διαταραχής. Όσοι πάσχουν μπορεί να διαπιστώσουν ότι η διάρκεια της προσοχής τους μειώνεται σημαντικά ή ότι οι σκέψεις τους είναι μονίμως θολές, καθιστώντας τις αποφάσεις και την επίλυση προβλημάτων αποθαρρυντικές.

Απώλεια ενδιαφέροντος

Η διάχυτη απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για δραστηριότητες που προηγουμένως απολάμβαναν είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της καταθλιπτικής διαταραχής, που συχνά μειώνει την εμπλοκή του ατόμου στη ζωή και τις καθημερινές ρουτίνες. Αυτή η έλλειψη ενδιαφέροντος, που κλινικά ονομάζεται ανηδονία, μπορεί να εκδηλωθεί σε διάφορες πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των χόμπι, των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και της εργασίας. Τα άτομα που επηρεάζονται μπορεί να διαπιστώσουν ότι οι δραστηριότητες που κάποτε έφερναν χαρά και ενθουσιασμό τώρα αισθάνονται βαρετές ή επαχθείς, οδηγώντας σε απόσυρση και μείωση της παραγωγικότητας.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η απώλεια ενδιαφέροντος δεν είναι μια εκούσια επιλογή ή μια παροδική διάθεση, αλλά μια σημαντική αλλαγή στη συναισθηματική ανταπόκριση που απαιτεί συμπονετική παρέμβαση. Η αντιμετώπιση αυτού του συμπτώματος συχνά περιλαμβάνει την ενθάρρυνση του ατόμου να συμμετέχει σε δραστηριότητες που μπορούν να διεγείρουν το ενδιαφέρον και την ευχαρίστηση, έστω και οριακά στην αρχή.

Αυτοεκτίμηση και ενοχές

Με βάση την κατανόηση της ανηδονίας στην καταθλιπτικής διαταραχής, η μειωμένη αυτοεκτίμηση και τα επίμονα αισθήματα ενοχής είναι πρόσθετα συμπτώματα που μπορούν να εμποδίσουν περαιτέρω τη συναισθηματική ευημερία και την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Όσοι πάσχουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να τρέφουν αρνητικές αυτοαντιλήψεις, πιστεύοντας ότι είναι ανεπαρκείς ή ανάξιοι. Αυτή η αυτοκριτική προοπτική μπορεί να παρεμποδίσει σημαντικά την ικανότητα του ατόμου να συμμετέχει σε κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και να επιδιώκει προσωπικούς στόχους.

Τα επίμονα αισθήματα ενοχής, συχνά παράλογα ή υπερβολικά, είναι επίσης ενδεικτικά της καταθλιπτικής διαταραχής. Τα άτομα μπορεί να αναπολούν τα λάθη του παρελθόντος ή να αναλαμβάνουν την ευθύνη για γεγονότα που δεν ελέγχονται από αυτά, οδηγώντας σε μια συντριπτική αίσθηση ενοχής. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν εξουθενωτικό κύκλο αυτοκατηγοριών και μετάνοιας που το μόνο που κάνει είναι να βαθαίνει την καταθλιπτική κατάσταση.

Σκέψεις αυτοτραυματισμού ή αυτοκτονία

Το ενδεχόμενο αυτοτραυματισμού ή οι σκέψεις αυτοκτονίας είναι ένα σοβαρό και οδυνηρό σύμπτωμα της καταθλιπτικής διαταραχής που απαιτεί άμεση επαγγελματική φροντίδα. Τέτοιες σκέψεις είναι ενδεικτικές μιας σοβαρής συναισθηματικής κατάστασης όπου το άτομο αισθάνεται καταβεβλημένο σε σημείο που να σκέφτεται να προκαλέσει βλάβη στον εαυτό του ως μέσο διαφυγής από τον ψυχολογικό του πόνο.

Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον όπου το άτομο θα αισθάνεται ασφαλές να εκφράσει αυτές τις σκέψεις χωρίς το φόβο της κρίσης. Η άμεση αξιολόγηση του κινδύνου και της σοβαρότητας αυτών των σκέψεων είναι κρίσιμη, όπως και η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού σχεδίου ασφαλείας που περιλαμβάνει την αφαίρεση της πρόσβασης σε πιθανά μέσα αυτοτραυματισμού και τη διασφάλιση ότι το άτομο δεν μένει μόνο του κατά τη διάρκεια περιόδων κρίσης.

 

YouTube video

 

Πως η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της καταθλιπτικής διαταραχής

Η ψυχοθεραπεία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανακούφιση των επιπτώσεων της καταθλιπτικής διαταραχής προσωπικότητας, προσφέροντας εξατομικευμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των διάχυτων αρνητικών προτύπων σκέψης, συναισθημάτων και συμπεριφοράς.

Μέσω μιας θεραπευτικής συμμαχίας, τα άτομα συμμετέχουν σε αυτοεξερεύνηση, εντοπίζοντας δυσπροσαρμοστικά μοτίβα σκέψης και διαστρεβλωμένες αυτοαντιλήψεις. Οι γνωστικές-συμπεριφορικές προσεγγίσεις στοχεύουν στις αρνητικές πεποιθήσεις, προωθώντας υγιέστερες γνωστικές διαδικασίες.

Οι ψυχοθεραπευτές συνεργάζονται με τα άτομα για να αναπτύξουν στρατηγικές αντιμετώπισης για τη διαχείριση των διάχυτων συναισθημάτων ανεπάρκειας και απαισιοδοξίας. Έμφαση δίνεται στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας, στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και στην προώθηση θετικών διαπροσωπικών δεξιοτήτων.

Η προσανατολισμένη στους στόχους θεραπεία παρέχει ένα δομημένο πλαίσιο για τα άτομα να εργάζονται προς την επίτευξη εφικτών στόχων, ενισχύοντας την αίσθηση της ολοκλήρωσης. Με την αντιμετώπιση τόσο των γνωστικών όσο και των συμπεριφορικών πτυχών της διαταραχής, η ψυχοθεραπεία μετατρέπεται σε μια μετασχηματιστική διαδικασία, ενδυναμώνοντας τα άτομα να απελευθερωθούν από παγιωμένα αρνητικά πρότυπα και να καλλιεργήσουν μια πιο θετική και προσαρμοστική προσέγγιση της ζωής.

Επικοινωνία με τον ψυχολόγο ψυχοθεραπευτή

Ένας ψυχοθεραπευτής λειτουργεί ως συμπονετικός οδηγός, χρησιμοποιώντας τεκμηριωμένες στρατηγικές για να ξετυλίξει τα βαθιά ριζωμένα αρνητικά πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς που σχετίζονται με την καταθλιπτική διαταραχή προσωπικότητας.

Ξεκινώντας αυτό το θεραπευτικό ταξίδι, ξεκινάτε ένα μονοπάτι αυτογνωσίας, οικοδόμησης ανθεκτικότητας και θετικής μεταμόρφωσης. Μην περιηγείστε μόνοι σας στις πολυπλοκότητες της καταθλιπτικής διαταραχής προσωπικότητας- αναλάβετε την ευθύνη της ψυχικής σας υγείας. Απευθυνθείτε σε έναν ψυχοθεραπευτή σήμερα και ξεκινήστε ένα μεταμορφωτικό ταξίδι προς μια πιο ελπιδοφόρα και γεμάτη ζωή. Η απόφασή σας να αναζητήσετε επαγγελματική υποστήριξη σηματοδοτεί τη δέσμευσή σας για τη δική σας ευημερία και μια προληπτική στάση απέναντι στις προκλήσεις της καταθλιπτικής διαταραχής προσωπικότητας.

Συμπερασματικά, η καταθλιπτική διαταραχή χαρακτηρίζεται από μια σύνθετη αλληλεπίδραση συναισθηματικών, γνωστικών και σωματικών συμπτωμάτων που μπορεί να παρεμποδίσει σοβαρά τη λειτουργικότητα ενός ατόμου.

Η αναγνώριση αυτών των συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της επίμονης θλίψης, της μειωμένης σκέψης, των σωματικών παραπόνων, της αστάθειας της διάθεσης, των προβλημάτων συγκέντρωσης, της ανηδονίας, της μειωμένης αυτοεκτίμησης και του αυτοκτονικού ιδεασμού, είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη παρέμβαση.

Η αυξημένη ευαισθητοποίηση και η κατανόηση αυτών των δεικτών είναι απαραίτητες για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, η οποία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα για όσους πάσχουν από αυτή την εξουθενωτική κατάσταση.

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι (δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.psychotherapy.net.gr
www.mixalispaterakis.gr