Επικοινωνήστε μαζί μας

Οθονη Ονείρου

Χρόνος Ανάγνωσης: 3 Λεπτά

Είστε έτοιμοι να δώσετε προτεραιότητα στην ψυχική σας υγεία; H υπηρεσία μας προσφέρει την καθοδήγηση και την υποστήριξη που χρειάζεστε.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις υπηρεσίες μας ή να προγραμματίσετε μια διαβούλευση, επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα είτε μέσω τηλεφώνου στο 211 7151 801, είτε μέσω email πατώντας εδώ.

Έννοια που εισήγαγε ο B. D. Lewin: κάθε όνειρο προβάλλεται σε μια λευκή οθόνη, που συνηθως ο ονειρευόμενος δεν αντιλαμβάνεται και η οποία συμβολίζει το μητρικό στήθος. Η οθόνη ικανοποιεί την επιθυμία να κοιμηθεί.

Σε ορισμένα όνειρα (λευκό όνειρο) η οθόνη εμφανίζεται μόνη, πραγματοποιώντας μια παλινδρόμηση στον πρωτογενή ναρκισσισμό. Η έννοια αυτή απεικονίζει πώς τα όνειρα αντανακλούν τις βαθύτερες ασυνείδητες επιθυμίες, τους φόβους και τις εσωτερικές συγκρούσεις μας.

Κατανόηση της οθόνης των ονείρων

Τα όνειρα, σύμφωνα με τον Lewin, δεν είναι απλές νυχτερινές φαντασιώσεις, αλλά έχουν βαθιά ψυχολογική σημασία. Είναι ένας καμβάς όπου ο ασυνείδητος νους προβάλλει τις επιθυμίες, τους φόβους και τις άλυτες συγκρούσεις του. Η οθόνη των ονείρων, επομένως, χρησιμεύει ως μεταφορικός χώρος όπου εκδηλώνονται αυτές οι προβολές, καθοδηγούμενες από μια φροϋδική ερμηνεία των ενδόμυχων συναισθημάτων του κοιμώμενου.

Η έννοια της οθόνης των ονείρων υπογραμμίζει τη σύνθετη σχέση μεταξύ των ασυνείδητων επιθυμιών μας και των συμβολικών τοπίων στα οποία περιηγούμαστε στα όνειρά μας. Αναδεικνύει το ρόλο της προβολής στη διαμόρφωση των αφηγήσεων που εκτυλίσσονται στον ύπνο μας, υποδηλώνοντας ότι κάθε στοιχείο μέσα σε ένα όνειρο, όσο αφηρημένο κι αν είναι, αποτελεί αντανάκλαση βαθιά ριζωμένων συναισθηματικών και ψυχολογικών αναγκών.

YouTube video

Η οθόνη των ονείρων στη σύγχρονη ψυχολογία

Στη σύγχρονη ψυχολογία, η έννοια της οθόνης των ονείρων έχει εξελιχθεί, αντανακλώντας μια διαφοροποιημένη κατανόηση των επιπτώσεών της για τη θεραπεία και την κατανόηση του ασυνείδητου. Αρχικά αναγνωρίστηκε ως μια συμβολική αναπαράσταση του μητρικού στήθους, όπως υποστήριξε ο B.D. Lewin, η ονειρική οθόνη έχει καταλήξει να υποδηλώνει ένα ευρύτερο φάσμα ψυχολογικών σημασιών. Χρησιμεύει ως καμβάς για την προβολή ασυνείδητων επιθυμιών και φόβων, καθιστώντας την ερμηνεία του κρίσιμη πτυχή της ψυχαναλυτικής πρακτικής.

Οι μέθοδοι ερμηνείας έχουν διαφοροποιηθεί, ξεπερνώντας τα φροϋδικά και λεβινιανά πλαίσια και ενσωματώνοντας γνωστικές και αφηγηματικές προσεγγίσεις. Αυτές οι μεθοδολογίες αποσκοπούν στην αποκρυπτογράφηση του περιεχομένου των ονείρων που εμφανίζονται στην οθόνη των ονείρων, αποκαλύπτοντας τις υποκείμενες συναισθηματικές και ψυχολογικές διεργασίες. Οι κλινικές εφαρμογές έχουν επεκταθεί, με τους θεραπευτές να χρησιμοποιούν τις γνώσεις από την οθόνη των ονείρων για να αντιμετωπίσουν θέματα που κυμαίνονται από το άγχος έως το τραύμα, προσφέροντας μια μοναδική οδό για την κατανόηση του εσωτερικού κόσμου των ασθενών.

Αναλύοντας τα λευκά όνειρα

Η εξερεύνηση του φαινομένου των λευκών ονείρων προσφέρει ένα παράθυρο στα βαθύτερα βάθη του ανθρώπινου νου, όπου η οθόνη των ονείρων εκδηλώνεται στην πιο πρωταρχική της μορφή. Από ψυχαναλυτική άποψη, τα όνειρα αυτά, που χαρακτηρίζονται από τη ζωηρή λευκότητά τους, προσκαλούν μια συμβολική ερμηνεία βαθιά ριζωμένη στις ασυνείδητες επιθυμίες του ατόμου. Αυτές οι σκληρές εικόνες μπορούν να θεωρηθούν ως ένας καμβάς πάνω στον οποίο ο ψυχισμός προβάλλει τις πιο θεμελιώδεις επιθυμίες και φόβους του.

Η εμβάθυνση στα λευκά όνειρα μέσω της ανάλυσης παλινδρόμησης αποκαλύπτει μια παλινδρόμηση σε μια κατάσταση πρωτογενούς ναρκισσισμού, απηχώντας την έννοια του BD Lewin για την οθόνη των ονείρων ως συμβολική αναπαράσταση του μητρικού στήθους. Αυτή η παλινδρόμηση δεν σηματοδοτεί απλώς μια λαχτάρα για παρηγοριά και τροφή, αλλά και μια υποχώρηση σε μια φάση αδιαφοροποίητης ενότητας με τη μητρική φιγούρα, γεγονός που υποδηλώνει βαθιές ψυχολογικές επιπτώσεις.

Οφέλη της ψυχοθεραπείας

Πώς η κατανόηση των λευκών ονείρων και η έννοια της οθόνης των ονείρων ενημερώνει τις θεραπευτικές πρακτικές στην ψυχοθεραπεία;

Η κατανόηση αυτών των εννοιών επιτρέπει στους θεραπευτές να ξεκλειδώσουν σημαντικά θεραπευτικά οφέλη εισχωρώντας στον ασυνείδητο συμβολισμό που περικλείουν τα λευκά όνειρα.

Χρησιμοποιώντας τεχνικές ερμηνείας που λαμβάνουν υπόψη το ρόλο της οθόνης των ονείρων, οι θεραπευτές μπορούν να διευκολύνουν μια διαδικασία κατά την οποία τα άτομα αρχίζουν να ξετυλίγουν τα νοήματα και τα σύμβολα που τους παρουσιάζει το ασυνείδητό τους. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο βοηθά στην κατανόηση του εσωτερικού τους κόσμου αλλά ενθαρρύνει επίσης τη θεραπευτική διερεύνηση των πρώιμων σχεσιακών εμπειριών και των επιθυμιών τους για ασφάλεια και εκπλήρωση, τις οποίες αντιπροσωπεύει μεταφορικά η οθόνη των ονείρων.

Οι κλινικές εφαρμογές αυτής της γνώσης είναι τεράστιες. Ενισχύει τη θεραπευτική σχέση προσφέροντας ένα διαφοροποιημένο πλαίσιο μέσω του οποίου οι θεραπευτές μπορούν να ερμηνεύσουν τα όνειρα. Αυτό, με τη σειρά του, υποστηρίζει μια βαθύτερη εμπλοκή με το ψυχικό περιεχόμενο του ατόμου, προωθώντας ένα χώρο για βαθιά θεραπεία και ενόραση. Τελικά, η ενσωμάτωση της έννοιας της οθόνης των ονείρων στις ψυχοθεραπευτικές πρακτικές εμπλουτίζει την εργαλειοθήκη του θεραπευτή, επιτρέποντας την αποτελεσματικότερη και ενσυναισθητικότερη υποστήριξη του πελάτη.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, μέσα από την έννοια της οθόνης των ονείρων μπορούμε να εξερευνήσουμε τα υποσυνείδητα πεδία της ψυχολογίας των ονείρων. Προερχόμενο από τη θεωρητικοποίηση του BD Lewin και επεκτεινόμενο στο σύγχρονο ψυχολογικό λόγο, το φαινόμενο αυτό υπογραμμίζει τη δαιδαλώδη σχέση μεταξύ των ονειρικών εικόνων και των θεμελιωδών ψυχαναλυτικών θεμάτων.

Η ανάλυση των λευκών ονείρων, ειδικότερα, φωτίζει τη βαθιά παλινδρόμηση σε καταστάσεις πρωτογενούς ναρκισσισμού, εμπλουτίζοντας έτσι την κατανόηση της ερμηνείας των ονείρων και τις επιπτώσεις της στην ψυχοθεραπεία.

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.psychotherapy.net.gr
www.mixalispaterakis.gr