Επικοινωνήστε μαζί μας

Κατάθλιψη στους εφήβους

Κατάθλιψη στους εφήβους
Χρόνος Ανάγνωσης: 8 Λεπτά

Προειδοποιητικά σημάδια και στρατηγικές για τους γονείς

Η εφηβεία είναι ένα κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης και η εμφάνιση της κατάθλιψης μπορεί να παρουσιάσει σημαντικές προκλήσεις για τους εφήβους.

Ως γονείς, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια και να είμαστε εφοδιασμένοι με αποτελεσματικές στρατηγικές για να τα υποστηρίξουμε σε αυτή τη δύσκολη φάση.

Αυτό το άρθρο παρέχει πολύτιμες γνώσεις και πρακτικές συμβουλές για την αναγνώριση των σημαδιών της κατάθλιψης στους εφήβους και την προώθηση της ψυχικής τους υγείας και της συνολικής ευεξίας τους.

Κατανόηση της εφηβικής κατάθλιψης

Μια βασική πτυχή για να κατανοήσουμε την εφηβική κατάθλιψη είναι η αναγνώριση των διαφόρων παραγόντων κινδύνου που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξή της. Τα αίτια και τα ερεθίσματα της μπορεί να ποικίλουν, αλλά ένας σημαντικός παράγοντας είναι η επιρροή των συνομηλίκων. Οι έφηβοι συχνά βιώνουν έντονη πίεση αν νιώσουν ότι δεν ανταποκρίνονται στις κοινωνικές προσδοκίες, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα απομόνωσης και θλίψης.

Ένας άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο στην εφηβική κατάθλιψη είναι ο αντίκτυπος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η συνεχής έκθεση σε προσεκτικά επιμελημένες αναπαραστάσεις της ζωής των άλλων μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα ανεπάρκειας και σύγκρισης, οδηγώντας σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και συμπτώματα κατάθλιψης.

Σημάδια αυτοτραυματισμού, όπως κόψιμο ή κάψιμο, μπορεί επίσης να είναι δείκτες εφηβικής κατάθλιψης. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να είναι ένας τρόπος για τους έφηβους να αντιμετωπίσουν τον συναισθηματικό πόνο που μπορεί να μην ξέρουν πώς να εκφράσουν ή να χειριστούν.

Η έγκαιρη παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της εφηβικής κατάθλιψης. Όσο περισσότερο παραμένει χωρίς θεραπεία, τόσο πιο σοβαρές μπορεί να γίνουν τα αποτελέσματά του. Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας πρέπει να είναι προσεκτικοί στην αναγνώριση των σημείων και συμπτωμάτων της κατάθλιψης στους εφήβους και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα.

Αναγνωρίζοντας τα προειδοποιητικά σημάδια

Η αναγνώριση των προειδοποιητικών σημείων της εφηβικής κατάθλιψης είναι απαραίτητη για τους γονείς προκειμένου να παρέχουν έγκαιρη υποστήριξη και παρέμβαση. Η έγκαιρη παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει τους εφήβους να πλοηγηθούν σε αυτήν την δύσκολη φάση και να αποτρέψουν την ανάπτυξη πιο σοβαρών προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Ένας από τους βασικούς δείκτες της εφηβικής κατάθλιψης είναι οι συναισθηματικές αλλαγές. Οι έφηβοι μπορεί να εκδηλώνουν επίμονα συναισθήματα θλίψης, απελπισίας ή ευερεθιστότητας. Μπορεί επίσης να έχουν δυσκολία να βιώσουν ευχαρίστηση ή ενδιαφέρον για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβαναν. Οι αλλαγές στη συμπεριφορά μπορεί επίσης να είναι ενδεικτικές της κατάθλιψης. Μπορεί να αποσυρθούν από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, να βιώσουν αλλαγές στην όρεξη ή στα πρότυπα ύπνου ή να παρουσιάσουν πτώση στις ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Τα εμπόδια στην επικοινωνία μπορεί να κάνουν δύσκολο για τους γονείς να αναγνωρίσουν αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια. Οι έφηβοι μπορεί να διστάζουν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ή μπορεί να μην έχουν το λεξιλόγιο για να διατυπώσουν τους εσωτερικούς τους αγώνες. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για τους γονείς να δημιουργήσουν ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον όπου το παιδί τους νιώθει άνετα να συζητά τα συναισθήματά του.

Στρατηγικές Επικοινωνίας για Γονείς

Η ενεργητική ακρόαση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου για τους έφηβους να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους. Αυτό περιλαμβάνει την πλήρη προσοχή σε αυτά που λέει ο έφηβος, τη διατήρηση της οπτικής επαφής και την αναγνώριση των συναισθημάτων του χωρίς κρίση ή διακοπή. Ακούγοντας ενεργά, οι γονείς μπορούν να επιδείξουν ενσυναίσθηση και να επικυρώσουν τις εμπειρίες του εφήβου τους, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και να ενισχύσει μια ισχυρότερη σύνδεση.

Ο ανοιχτός διάλογος είναι μια άλλη σημαντική στρατηγική επικοινωνίας. Η ενθαρρυντική συζήτηση για την κατάθλιψη και την ψυχική υγεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στίγματος και στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι έφηβοι αισθάνονται άνετα να συζητούν τους αγώνες τους. Οι γονείς θα πρέπει να δημιουργούν ευκαιρίες για ανοιχτή συζήτηση, όπως οικογενειακές συναντήσεις, όπου οι έφηβοι μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους.

Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική επικοινωνία. Οι γονείς μπορούν να καλλιεργήσουν εμπιστοσύνη με το να είναι συνεπείς, αξιόπιστοι και υποστηρικτικοί. Αυτό συνεπάγεται με την τήρηση των υποσχέσεων, το σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και τη μη επικριτική συμπεριφορά. Η εμπιστοσύνη επιτρέπει στους εφήβους να αισθάνονται ασφαλείς στο να εμπιστεύονται τα συναισθήματά τους και να αναζητούν βοήθεια όταν χρειάζεται.

Η ενσυναίσθηση είναι ένα κρίσιμο στοιχείο στην αποτελεσματική επικοινωνία με τους εφήβους που παλεύουν με την κατάθλιψη. Κατανοώντας και μοιράζοντας τα συναισθήματα του, οι γονείς μπορούν να προσφέρουν άνεση, υποστήριξη και επικύρωση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους έφηβους να αισθάνονται κατανοητοί και λιγότερη μοναξιά στους αγώνες τους.

Ο καθορισμός ορίων είναι επίσης μια σημαντική πτυχή της επικοινωνίας. Οι γονείς θα πρέπει να θέσουν σαφείς προσδοκίες και όρια, ενώ επιτρέπουν στον έφηβο να εκφραστεί. Ο καθορισμός ορίων βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ της παροχής υποστήριξης και της δυνατότητας στους εφήβους να αναπτύξουν την ανεξαρτησία τους.

Αναζητώντας επαγγελματική βοήθεια

Η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας είναι σημαντική, καθώς παρέχει εξειδικευμένη τεχνογνωσία και καθοδήγηση στους γονείς για την υποστήριξη των εφήβων τους που μπορεί να βιώνουν κατάθλιψη. Όσον αφορά την αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας, υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν τους εφήβους να διαχειριστούν την κατάθλιψή. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία είναι μια τέτοια επιλογή, η οποία εστιάζει στον εντοπισμό και την αλλαγή των αρνητικών προτύπων σκέψης και συμπεριφορών. Μια άλλη θεραπευτική επιλογή είναι η διαπροσωπική θεραπεία, η οποία εστιάζει στη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων και των δεξιοτήτων επικοινωνίας.

Οι ομάδες υποστήριξης μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμες για τους εφήβους με κατάθλιψη, καθώς παρέχουν έναν ασφαλή χώρο για τα άτομα να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να λάβουν υποστήριξη από άλλους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις. Αυτές οι ομάδες μπορούν να τους βοηθήσουν να αισθάνονται λιγότερο μόνοι και να παρέχουν πρόσθετες στρατηγικές αντιμετώπισης.

Εκτός από τις ομάδες θεραπείας και υποστήριξης, μπορούν επίσης να ληφθούν υπόψη ολιστικές προσεγγίσεις. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ενσωμάτωση αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η τακτική άσκηση, μια ισορροπημένη διατροφή, επαρκής ύπνος και τεχνικές διαχείρισης του στρες. Οι ολιστικές προσεγγίσεις τονίζουν τη σημασία της θεραπείας ολόκληρου του ατόμου, αντιμετωπίζοντας όχι μόνο τα συμπτώματα της κατάθλιψης αλλά και τους υποκείμενους παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν σε αυτήν.

Τέλος, η έγκαιρη παρέμβαση είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση της εφηβικής κατάθλιψης. Όσο πιο γρήγορα οι γονείς αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες αποτελεσματικής διαχείρισης και θεραπείας της πάθησης. Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάθλιψης και να ελαχιστοποιήσει τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και την ευημερία του εφήβου.

Προώθηση υγιεινού τρόπου ζωής

Η ανάπτυξη δεξιοτήτων αντιμετώπισης, η ενθάρρυνση της σωματικής δραστηριότητας, η καθιέρωση υγιών προτύπων ύπνου, η κατανόηση της σχέσης μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας και η εξισορρόπηση του χρόνου με την οθόνη του υπολογιστή είναι όλες αποτελεσματικές στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς.

Πρώτον, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τους εφήβους τους να αναπτύξουν δεξιότητες αντιμετώπισης για τη διαχείριση του άγχους και των συναισθημάτων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη διδασκαλία τεχνικών χαλάρωσης, όπως ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ή διαλογισμό επίγνωσης, καθώς και την ενθάρρυνσή τους να ασχοληθούν με δραστηριότητες που τους αρέσουν και τις βρίσκουν θεραπευτικές, όπως η τέχνη ή η μουσική.

Δεύτερον, οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους εφήβους τους να συμμετέχουν σε τακτική σωματική δραστηριότητα. Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, καθώς απελευθερώνει ενδορφίνες και μειώνει τα συναισθήματα στρες και άγχους. Η ενθάρρυνση δραστηριοτήτων όπως το περπάτημα, το τζόκινγκ ή η συμμετοχή σε μια αθλητική ομάδα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσής τους και της συνολικής ευεξίας τους.

Επιπλέον, η καθιέρωση υγιών προτύπων ύπνου είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική υγεία. Οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους εφήβους τους να διατηρούν ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, με στόχο τουλάχιστον 8-10 ώρες ύπνου τη νύχτα. Η δημιουργία μιας χαλαρωτικής ρουτίνας πριν τον ύπνο και ο περιορισμός της πρόσληψης καφεΐνης μπορούν επίσης να προωθήσουν την καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Θα πρέπει επίσης να τονίσουν τη σύνδεση μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας. Η ενθάρρυνση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες μπορεί να προσφέρει βασικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία του εγκεφάλου. Ο περιορισμός των ζαχαρούχων και επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί επίσης να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων διάθεσης και ενέργειας.

Τέλος, οι γονείς θα πρέπει να βοηθήσουν τους εφήβους τους να εξισορροπήσουν τον χρόνο που περνούν μπροστά απο την οθόνη. Η υπερβολική χρήση οθονών, όπως smartphone, tablet και υπολογιστές, έχει συνδεθεί με αυξημένα συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους. Ο καθορισμός ορίων και η ενθάρρυνση εναλλακτικών δραστηριοτήτων, όπως το διάβασμα, τα χόμπι ή ο χρόνος που περνάτε σε εξωτερικούς χώρους, μπορεί να συμβάλει στην προώθηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Βοηθώντας τους εφήβους να αναπτύξουν την ανθεκτικότητα

Η καλλιέργεια της ανθεκτικότητας είναι απαραίτητη για να βοηθήσει τους εφήβους να ξεπεράσουν τις προκλήσεις και να αναπτύξουν ψυχική αντοχή. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης είναι μια κρίσιμη πτυχή της ανθεκτικότητας. Η ενθάρρυνση των εφήβων να θέσουν και να επιτύχουν στόχους μπορεί να τονώσει την αυτοεκτίμησή τους και την πίστη στις ικανότητές τους.

Οι γονείς μπορούν να υποστηρίξουν τους εφήβους αναγνωρίζοντας και γιορτάζοντας τα επιτεύγματά τους, όσο μικρά κι αν είναι. Η διαχείριση του άγχους είναι μια άλλη σημαντική δεξιότητα στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας. Η διδασκαλία σε εφήβους υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης, όπως ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, διαλογισμός ή ενασχόληση με σωματικές δραστηριότητες, μπορεί να τους βοηθήσει να διαχειριστούν αποτελεσματικά το άγχος.

Η προώθηση της ανεξαρτησίας είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της ανθεκτικότητας. Θα πρέπει να επιτρέπουν στους εφήβους τους να λαμβάνουν αποφάσεις και να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες, παρέχοντάς τους την ευκαιρία να μάθουν από τα λάθη τους και να αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Η προώθηση της αυτοφροντίδας είναι απαραίτητη για να αναπτύξουν οι έφηβοι ανθεκτικότητα.

Τέλος, η ενθάρρυνση θετικών σχέσεων είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας. Βοηθώντας τους εφήβους να αναπτύξουν ισχυρές σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια μπορεί να τους προσφέρει ένα σύστημα υποστήριξης που τους βοηθά να περιηγηθούν σε δύσκολες στιγμές. Εστιάζοντας στην οικοδόμηση αυτοπεποίθησης, στη διαχείριση του άγχους, στην προώθηση της ανεξαρτησίας, στην προώθηση της αυτοφροντίδας και στην ενθάρρυνση θετικών σχέσεων, οι γονείς μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσουν τους εφήβους τους να αναπτύξουν ανθεκτικότητα και να ξεπεράσουν τις προκλήσεις.

Εκπαιδεύοντας τον εαυτό σας για την εφηβική κατάθλιψη

Για να κατανοήσετε πλήρως και να υποστηρίξετε αποτελεσματικά, είναι σημαντικό για τους γονείς να εκπαιδεύσουν τον εαυτό τους σχετικά με τις πολυπλοκότητες και τις προκλήσεις της εφηβικής κατάθλιψης. Η εφηβική κατάθλιψη είναι μια σοβαρή κατάσταση ψυχικής υγείας που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ευημερία και τη συνολική ανάπτυξη ενός νέου ατόμου. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις αιτίες και τις επιπτώσεις της, καθώς και τον εντοπισμό των παραγόντων κινδύνου που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνισή της.

Μερικές κοινές αιτίες περιλαμβάνουν τη γενετική προδιάθεση, τις ορμονικές αλλαγές, τα τραύματα και τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής. Οι επιπτώσεις της κατάθλιψης μπορεί να είναι εκτεταμένες, επηρεάζοντας τις ακαδημαϊκές επιδόσεις, τις κοινωνικές σχέσεις και τη σωματική υγεία ενός εφήβου. Η έγκαιρη παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της, καθώς μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης και να μειώσει τον κίνδυνο μακροπρόθεσμων συνεπειών.

Οι γονείς θα πρέπει επίσης να εξοικειωθούν με τους μηχανισμούς αντιμετώπισης που μπορούν να βοηθήσουν τον έφηβο να διαχειριστεί την κατάθλιψή του. Η ενθάρρυνση των συνηθειών υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η τακτική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και ο επαρκής ύπνος, μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο στη διάθεση. Επιπλέον, το να διδάξετε στον έφηβο σας αποτελεσματικές τεχνικές διαχείρισης του άγχους, όπως ασκήσεις βαθιάς αναπνοής και επίγνωση, μπορεί να τον εξουσιοδοτήσει να πλοηγηθεί καλύτερα στα συναισθήματά του.

Ακόμα, η κοινωνική υποστήριξη παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάρρωση ενός εφήβου από την κατάθλιψη. Οι γονείς μπορούν να δημιουργήσουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον ακούγοντας ενεργά τις ανησυχίες του εφήβου τους, παρέχοντας ενσυναίσθηση και κατανόηση και ενθαρρύνοντάς τους να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια όταν χρειάζεται. Εκπαιδεύοντας τους εαυτούς τους για την εφηβική κατάθλιψη, οι γονείς μπορούν να γίνουν πολύτιμοι σύμμαχοι στο ταξίδι του εφήβου τους προς τη θεραπεία και την ευημερία.

Υποστήριξη του ταξιδιού ανάκαμψης του εφήβου

Η υποστήριξη του ταξιδιού ανάκαμψης του εφήβου περιλαμβάνει την παροχή ενός περιβάλλοντος φροντίδας και κατανόησης για τη διευκόλυνση της θεραπείας και της ανάπτυξης. Είναι κρίσιμο να δοθεί προτεραιότητα στην ψυχική τους υγεία και ευεξία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι με την ενθάρρυνση πρακτικών αυτοφροντίδας. Διδάξτε τους τη σημασία της φροντίδας του εαυτού τους σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά. Ενθαρρύνετέ τους να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που τους φέρνουν χαρά και χαλάρωση, όπως η άσκηση, ο αρκετός ύπνος και η εξάσκηση της προσοχής ή του διαλογισμού.

Η συναισθηματική επικύρωση είναι μια άλλη βασική πτυχή της υποστήριξης του ταξιδιού ανάκαμψης του εφήβου σας. Ενημερώστε τους ότι τα συναισθήματά τους ισχύουν και ότι είστε εκεί για να τους ακούσετε και να τους υποστηρίξετε. Επικυρώστε τις εμπειρίες και τα συναισθήματά τους χωρίς κρίση. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να αισθάνονται κατανοητοί, κάτι που είναι απαραίτητο για τη διαδικασία επούλωσής τους.

Η υποστήριξη των συνομηλίκων μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στο ταξίδι ανάκαμψης του εφήβου. Ενθαρρύνετέ τα να συνδεθούν με φίλους ή να συμμετάσχουν σε ομάδες υποστήριξης όπου μπορούν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να βρουν άνεση γνωρίζοντας ότι δεν είναι μόνοι.

Τέλος, ο καθορισμός ρεαλιστικών στόχων είναι απαραίτητος για την υποστήριξη του ταξιδιού ανάκαμψης του εφήβου. Βοηθήστε τους να χωρίσουν τους στόχους τους σε μικρότερα, εφικτά βήματα. Θέτοντας ρεαλιστικές προσδοκίες, μπορείτε να καλλιεργήσετε την αίσθηση της ολοκλήρωσης και να τονώσετε την αυτοεκτίμησή τους.

Συμπερασματικά, η αναγνώριση των προειδοποιητικών συμπτωμάτων της κατάθλιψης στους εφήβους είναι ζωτικής σημασίας για τους γονείς να παρέμβουν έγκαιρα και να αναζητήσουν την κατάλληλη βοήθεια.

Εφαρμόζοντας αποτελεσματικές στρατηγικές επικοινωνίας, δημιουργώντας ένα υποστηρικτικό περιβάλλον στο σπίτι, προωθώντας υγιεινές συνήθειες και βοηθώντας τους εφήβους να αναπτύξουν ανθεκτικότητα, οι γονείς μπορούν να παίξουν ζωτικό ρόλο στην υποστήριξη του ταξιδιού ανάκαμψης των παιδιών τους.

Επιπλέον, η εκπαίδευση του εαυτού του σχετικά με την εφηβική κατάθλιψη και η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας όταν χρειάζεται είναι σημαντικά βήματα για την προώθηση της ψυχικής υγείας και της συνολικής ευημερίας των εφήβων.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής

University Of Indianapolis
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Καρνεάδου 37 Κολωνάκι (δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Τηλ: 211 71 51 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr