Επικοινωνήστε μαζί μας

Κατανόηση της Ιστριονικής διαταραχής προσωπικότητας

Κατανόηση της Ιστριονικής διαταραχής προσωπικότητας
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 Λεπτά

Εάν εσείς ή κάποιος γνωστός σας αντιμετωπίζει τις πολυπλοκότητες της Ιστριονικής διαταραχής προσωπικότητας, η υπηρεσία μας προσφέρει τις γνώσεις και την υποστήριξη που χρειάζεστε.

Με την εξειδικευμένη καθοδήγηση από έναν επαγγελματία ψυχολόγο, μπορείτε να αποκτήσετε μια βαθύτερη κατανόηση της διαταραχής και να μάθετε αποτελεσματικές στρατηγικές για τη διαχείριση της κατάστασης.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις υπηρεσίες μας ή να προγραμματίσετε μια διαβούλευση, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας ή επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα.

 

YouTube video

 

Ορισμός της Ιστριονικής διαταραχής προσωπικότητας

Η Ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας είναι μια ψυχιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από διάχυτη και υπερβολική συναισθηματικότητα και συμπεριφορές που αναζητούν την προσοχή και ξεκινούν στην πρώιμη ενήλικη ζωή.

Ένας επαγγελματίας ψυχολόγος συμβάλλει καθοριστικά στην οριοθέτηση των χαρακτηριστικών και των συμπεριφορών της ιστριονικής διαταραχής, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν ένα μοτίβο δραματικών, σαγηνευτικών ή προκλητικών ενεργειών, μια επιθυμία για έγκριση και συχνά ένα ιμπρεσιονιστικό στυλ ομιλίας που στερείται λεπτομερειών.

Διαγνωστικά κριτήρια και συμπτώματα της Ιστριονικής διαταραχής προσωπικότητας

Σύμφωνα με το διαγνωστικό και στατιστικό εγχειρίδιο ψυχικών διαταραχών, για τη διάγνωση της Ιστριονικής διαταραχής προσωπικότητας, τα άτομα πρέπει να παρουσιάζουν ένα διάχυτο πρότυπο υπερβολικής συναισθηματικότητας και συμπεριφοράς που επιδιώκει την προσοχή, το οποίο αρχίζει από την πρώιμη ενήλικη ζωή και παρουσιάζεται σε διάφορα πλαίσια, όπως υποδεικνύεται από πέντε (ή περισσότερα) από τα ακόλουθα κριτήρια:

1. Αισθάνονται άβολα σε καταστάσεις όπου δεν είναι το επίκεντρο της προσοχής.
2. Η αλληλεπίδραση με τους άλλους χαρακτηρίζεται συχνά από ακατάλληλη σεξουαλικά σαγηνευτική ή προκλητική συμπεριφορά.
3. Εμφανίζει ταχέως μεταβαλλόμενη και ρηχή έκφραση συναισθημάτων.
4. Χρησιμοποιεί συστηματικά τη σωματική εμφάνιση για να τραβήξει την προσοχή στον εαυτό του.
5. Έχει ένα ύφος λόγου που είναι υπερβολικά ιμπρεσιονιστικό και στερείται λεπτομερειών.
6. Δείχνει αυτοδραματοποίηση, θεατρικότητα και υπερβολική έκφραση συναισθημάτων.
7. Είναι ευεπηρέαστος, δηλαδή επηρεάζεται εύκολα από άλλους ή τις περιστάσεις.
8. Θεωρεί ότι οι σχέσεις είναι πιο στενές από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Τα συμπτώματα αυτά δεν πρέπει να οφείλονται σε άλλη ψυχική διαταραχή, φαρμακευτική αγωγή ή άλλη ιατρική κατάσταση.

Κοινοί μύθοι που καταρρίπτονται για την Ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας

Όταν συζητάμε για την Ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας, είναι σημαντικό να καταρρίψουμε διάφορους διαδεδομένους μύθους που μπορούν να οδηγήσουν σε παρανόηση και στιγματισμό των ατόμων που πάσχουν από την πάθηση.

Μια συνήθης παρανόηση είναι ότι τα άτομα με την διαταραχή επιδεικνύουν απλώς δραματική συμπεριφορά για να τραβήξουν την προσοχή, χωρίς κάποιο υποκείμενο ψυχολογικό πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, η Ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας είναι μια αναγνωρισμένη διαταραχή ψυχικής υγείας με συγκεκριμένα διαγνωστικά κριτήρια. Δεν πρόκειται για μια επιλογή, αλλά για ένα μοτίβο συμπεριφοράς βαθιά ριζωμένο στην προσωπικότητα του ατόμου.

Ένας άλλος μύθος είναι η πεποίθηση ότι η διαταραχή επηρεάζει μόνο τις γυναίκες. Ενώ μπορεί να διαγιγνώσκεται συχνότερα στις γυναίκες, οι άνδρες μπορούν και υποφέρουν επίσης από αυτή τη διαταραχή. Αυτό το στερεότυπο μπορεί να αποτρέψει τους άνδρες από το να αναζητήσουν τη βοήθεια που χρειάζονται και αξίζουν.

Επιπλέον, υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι τα άτομα με Ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας δεν είναι ικανά να διατηρήσουν γνήσιες σχέσεις. Αν και οι σχέσεις μπορεί να είναι πρόκληση για τα άτομα αυτά, με την κατάλληλη υποστήριξη και παρέμβαση, μπορούν να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν ουσιαστικές σχέσεις.

Ανάλυση συμπεριφορών που αναζητούν προσοχή

Είναι σημαντικό να διερευνήσουμε τις χαρακτηριστικές συμπεριφορές αναζήτησης προσοχής που συχνά επιδεικνύουν τα άτομα με Ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας για να κατανοήσουμε καλύτερα τον αντίκτυπό τους στις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να εκδηλώνονται ως συνεχής ανάγκη για έγκριση, υπερβολική συναισθηματική έκφραση και ακατάλληλη σαγήνη σε κοινωνικές καταστάσεις. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτές οι ενέργειες δεν αποτελούν προσωπική επιλογή αλλά μέρος μιας σύνθετης κατάστασης ψυχικής υγείας.

Συναισθηματικές εκφράσεις στην Ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας

Τα άτομα με Ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας συχνά παρουσιάζουν συναισθηματικές εκφράσεις που είναι υπερβολικές και μεταβάλλονται γρήγορα, αντανακλώντας την ένταση και τη μεταβλητότητα των συναισθημάτων που χαρακτηρίζουν τη διαταραχή. Αυτές οι εκφράσεις μπορεί να φαίνονται υπερβολικά δραματικές ή ακατάλληλα σαγηνευτικές σε διάφορα κοινωνικά πλαίσια.

Η συναισθηματική αστάθεια που παρατηρείται στην διαταραχή αυτή μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τους ψυχοθεραπευτές, καθιστώντας απαραίτητη την προσέγγιση των αλληλεπιδράσεων με υπομονή και μη επικριτική στάση. Οι συναισθηματικές εκφράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν υπερβολικό γέλιο και ακατάλληλα αστεία, ή δάκρυα και ξεσπάσματα κατά τη διάρκεια περιόδων αντιλαμβανόμενης εγκατάλειψης. Η κατανόηση ότι αυτές οι συμπεριφορές πηγάζουν από έναν βαθιά ριζωμένο φόβο παραμέλησης επιτρέπει στους παρόχους υπηρεσιών να προσφέρουν συμπονετική υποστήριξη.

Ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών αντιμετώπισης

Η ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών αντιμετώπισης είναι απαραίτητη για τα άτομα με Ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας ώστε να μπορούν να περιηγηθούν στην πολυπλοκότητα των συναισθηματικών τους εμπειριών και των διαπροσωπικών τους σχέσεων.

Αυτές οι στρατηγικές πρέπει να είναι προσαρμοσμένες ώστε να αντιμετωπίζουν τις μοναδικές προκλήσεις που προκύπτουν από τα χαρακτηριστικά πρότυπα συμπεριφοράς της διαταραχής, όπως η έντονη συναισθηματική έκφραση και η υπερβολική επιθυμία για έγκριση.

Σημαντικό σημείο της διαχείρισης της ιστριονικής διαταραχής προσωπικότητας περιλαμβάνει την καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει την εκμάθηση της αναγνώρισης των δικών μας συναισθηματικών καταστάσεων, την κατανόηση των εκλυτών τους και την ανάπτυξη πιο υγιών τρόπων έκφρασης των συναισθημάτων. Οι πρακτικές ενσυνειδητότητας μπορούν να είναι πολύτιμες από αυτή την άποψη, βοηθώντας τα άτομα να παραμένουν παρόντα και σκεπτόμενα και όχι παρορμητικά.

Μια άλλη κρίσιμη στρατηγική είναι η βελτίωση των διαπροσωπικών δεξιοτήτων. Αυτό επικεντρώνεται στην καλλιέργεια αυθεντικών συνδέσεων με τους άλλους, αντί να επιδιώκει την προσοχή με επιφανειακά μέσα. Οι τεχνικές μπορεί να περιλαμβάνουν εκπαίδευση στη διεκδικητικότητα και την εκμάθηση της επικύρωσης των συναισθημάτων των άλλων, προάγοντας τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση στις σχέσεις.

Τέλος, η επαγγελματική θεραπεία, όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό και την τροποποίηση των δυσπροσαρμοστικών μοτίβων σκέψης και συμπεριφορών. Παρέχει μια δομημένη προσέγγιση για την ανάπτυξη στρατηγικών αντιμετώπισης και τη βελτίωση της συνολικής λειτουργικότητας.

 

YouTube video

 

Πως η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της Ιστριονικής διαταραχής

Η ψυχοθεραπεία χρησιμεύει ως μια σημαντική οδός για τα άτομα που αντιμετωπίζουν την Ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας, προσφέροντας στοχευμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των διάχυτων προτύπων αναζήτησης προσοχής και έγκρισης.

Μέσω της θεραπευτικής διερεύνησης, τα άτομα αποκτούν γνώσεις σχετικά με τις ρίζες αυτών των συμπεριφορών, επιτρέποντας μια στροφή προς μια πιο αυθεντική έκφραση. Οι γνωσιακές-συμπεριφορικές προσεγγίσεις βοηθούν στην αμφισβήτηση και αναδιαμόρφωση των στρεβλών μοτίβων σκέψης που σχετίζονται με την ανάγκη για συνεχή επικύρωση.

Οι ψυχοθεραπευτές συνεργάζονται για να ενισχύσουν την αυτογνωσία και να παρέχουν εργαλεία για τη διαχείριση των έντονων συναισθημάτων, προωθώντας υγιέστερες διαπροσωπικές δυναμικές. Η προσανατολισμένη στους στόχους θεραπεία επιτρέπει στα άτομα να εργαστούν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας πιο ισορροπημένων και ικανοποιητικών σχέσεων.

Με την αντιμετώπιση τόσο των γνωστικών όσο και των συμπεριφορικών πτυχών της διαταραχής, η ψυχοθεραπεία γίνεται μια μετασχηματιστική διαδικασία, ενδυναμώνοντας τα άτομα να περιηγηθούν στη ζωή με μεγαλύτερη αυθεντικότητα και συναισθηματική ανθεκτικότητα.

Επικοινωνία με τον ψυχολόγο ψυχοθεραπευτή

Μπροστά στις πολύπλοκες προκλήσεις που θέτει η Ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας, η καθοδήγηση ενός ψυχοθεραπευτή δεν είναι απλώς μια επιλογή, αλλά ένα αποφασιστικό βήμα προς την ανάκτηση του ελέγχου της συναισθηματικής και διαπροσωπικής σας ευημερίας.

Ένας ψυχοθεραπευτής ενεργεί ως ειδικευμένος σύμμαχος, χρησιμοποιώντας τεχνικές βασισμένες σε αποδείξεις για να περιηγηθείτε στις πολύπλοκες καταστάσεις της διαταραχής.

Ξεκινώντας αυτό το θεραπευτικό ταξίδι, ξεκινάτε ένα μονοπάτι αυτογνωσίας, απελευθερώνοντας από παγιωμένα μοτίβα αναζήτησης συνεχούς προσοχής και αποδοχής.

Συνοψίζοντας, η Ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μια πολύπλευρη ψυχολογική κατάσταση, η οποία απαιτεί οξυδερκή αναγνώριση και εξειδικευμένες θεραπευτικές στρατηγικές.

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι (δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.psychotherapy.net.gr
www.mixalispaterakis.gr