Επικοινωνήστε μαζί μας

Η Ευγνωμοσύνη Η Αγάπη Και Το Δόσιμο

Η Ευγνωμοσύνη Η Αγάπη Και Το Δόσιμο
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 Λεπτά

Η Ευγνωμοσύνη Η Αγάπη Και Το Δόσιμο

Η Ευγνωμοσύνη Η Αγάπη Και Το Δόσιμο Ποια είναι η σχέση της ευγνωμοσύνης με την αγάπη; Είναι άμεση. Μόνο αν δώσω στο παιδί μου αυθόρμητα την αγάπη μου θα μου την γυρίσει πίσω. Αυτό συμβαίνει αν μείνω εκεί. Αν αντέξω τις επιθέσεις του. Αν αντέξω στους πρώτους μήνες της ζωής του, τον τρομερό του φόβο και του προσφέρω μία πραγματική αγκαλιά. Τα μωρά φοβούνται. Φοβούνται πολύ. Πιο πολύ από όλους μας. Είναι ανήμπορα να επιβιώσουν. Και δεν έχουν εαυτό. Ο εαυτός τους είναι σαν αέρας, σαν κύματα, σαν κάτι τόσο εύπλαστο, τόσο μη οριοθετημένο που το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να δηλώσουν τον φόβο της ανυπαρξίας τους. Τα μωρά δεν υπάρχουν. “Βρίσκονται” μόνο μέσα στο σώμα εκείνης της φιγούρας που προσφέρει το σώμα της. Αυτό είναι το δόσιμο.

Η Ευγνωμοσύνη Η Αγάπη Και Το Δόσιμο Η Ευγνωμοσύνη Η Αγάπη Και Το Δόσιμο

YouTube video

Η Ευγνωμοσύνη Η Αγάπη Και Το Δόσιμο – Δύσκολα Πράγματα

Ναι. Αν λέγαμε ότι είναι απλά και εύκολα θα είμασταν ψεύτες. Για έναν που ξεκινάει θεραπεία ναι είναι δύσκολα. Ως θεραπευτής αναγνωρίζω αυτούς τους φόβους γιατί πρώτα τους έχω δει μέσα μου. Χρόνια και χρόνια έκανα τις απαραίτητες θεραπείες στον εαυτό μου προτού να μπορέσω να βοηθήσω κάποιον. Στην θεραπεία πας πίσω. Μπαίνεις στον εαυτό σου βαθιά. Και βλέπεις. Βλέπεις τον εαυτό σου ως εκεί που άρχισες κάποτε να είσαι. Γι’ αυτό και η ψυχαναλυτική θεραπεία που μπορεί να το κάνει αυτό, δεν μπορεί να προσφέρει βοήθεια σε ανθρώπους που δεν έχουν σχηματίσει έναν συνεκτικό εαυτό.

Η Ευγνωμοσύνη Η Αγάπη Και Το Δόσιμο Η Ευγνωμοσύνη Η Αγάπη Και Το Δόσιμο

Η Ευγνωμοσύνη Η Αγάπη Και Το Δόσιμο
Η Ευγνωμοσύνη Η Αγάπη Και Το Δόσιμο

Μπορεί όμως να βοηθήσει όλους εκείνους τους ανθρώπους που το άγχος τους για τον εαυτό τους, από τον εαυτό τους, προς τον εαυτό τους και προς τους άλλους, μπορεί να γίνει αντικείμενο ανάμεσα σε εκείνους και στον θεραπευτή. Η θεραπεία είναι η μοναδική σχέση στον κόσμο μέσα από την οποία μπορείς να δεις τον εσωτερικό σου κόσμο. Να τον κοιτάξεις κατάματα και να επιζήσεις για λίγο ακόμα ανάμεσα στους άλλους και στον κόσμο. Ναι είναι δύσκολα πράγματα. Δύσκολα, βαθιά και αληθινά. Τίποτα όμως δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε μια πραγματική θεραπεία όταν αυτή είναι φτιαγμένη σωστά ώστε να βοηθήσει. Γιατί δημιουργείται ευγνωμοσύνη, δόσιμο και αγάπη στο τέλος. Ο θεραπευτής είναι εφοδιασμένος με διάφορα εργαλεία που έχει δουλέψει χρόνια και χρόνια στον εαυτό του και είναι εκεί για να προσφέρει το πλαίσιο, την στήριξη, την εμβάθυνση, προς το λύσιμο των προβλημάτων και προς την διάνοιξη του δρόμου προς την επανόρθωση. Είτε σε ατομικές θεραπείες, είτε σε θεραπείες ζευγαριών, είτε σε οικογενειακές θεραπείες, είτε σε ομαδικές θεραπείες.

Δείτε επίσης: Μελαγχολία Συμπτώματα και Ανάλυση Της Διαταραχής

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Καρνεάδου 37 Κολωνάκι (δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Τηλ: 211 71 51 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr

Η Ευγνωμοσύνη Η Αγάπη Και Το Δόσιμο Η Ευγνωμοσύνη Η Αγάπη Και Το Δόσιμο