Για να είμαστε αληθινά καλοί, πρέπει να μπορούμε να μπαίνουμε στη θεσητων άλλων, να μπορούμε να ταυτιζόμαστε μαζί τους. Αυτη η ικανότητα ταύτισης με ενα άλλο πρόσωπο, ειναι ενα απο τα πιο σημαντικα στοιχεία στις ανθρώπινες σχεσεις γενικά και ειναι ακομα μια προϋπόθεση για να αγαπάμε αληθινά και δυνατά.
Δυστυχώς είναι απο τα πιο σπάνια πραγματα σε αυτο τον κόσμο το να μπαίνει κανεις στη θεση του άλλου. Αυτο συμβαίνει επειδη ο άνθρωπος στην βάση του, ειναι ναρκισσιστικό ον. Ενδιαφέρεται κυρίως για τον εαυτό του. Πολλές περιπτώσεις και παραδείγματα αναρίθμητα υπάρχουν γυρω μας, μαμάδες που λένε οτι καταλαβαίνουν τα παιδιά τους, μπαμπάδες που λένε οτι προσφέρουν στις οικογενειές τους, χώρες που λένε οτι βοηθούν αλλες χώρες, φίλοι που λένε οτι βοηθάνε τους φίλους, κι όμως αρκεί να δώσει κανείς λίγη πραγματική προσοχή για να διαπιστώσει ότι όλοι όσοι λένε οτι προσφέρουν βοήθεια στους άλλους, το κανουν με βάση τις δικές τους ανάγκες και όχι με την ανάγκη που οι άλλοι πραγματικά έχουν. Ετσι προκύπτει υποκρισία, οι ανθρωποι αρχιζουν και καταλαβαίνουν οτι δεν γίνονται κατανοητές οι ανάγκες τους, οτι οι ανθρωποι υποκρίνονται, αρχίζουν και μισούν, ελαττώσουν την ανοχή τους και τα προβλήματα μεγαλώνουν.
Χρειάζεται ωριμότητα για να μπορείς να αισθανθείς. Όχι ωριμότητα μόρφωσης ή εκπαίδευσης ή χρονολογικής ηλικίας. Αυτά δεν ειναι ωριμότητα. Η πραγματική ωριμότητα έχει να κάνει με την ευγνωμοσύνη. Οτι δηλαδή μου έδωσες, σε ευχαριστώ που μου έδωσες, πάρε τώρα και εσυ κάτι από μένα. Το να δινεις βασικά είναι η βάση της αγάπης. Και να δέχεσαι φυσικά γιατί αλλιώς είναι προσπάθεια να επιβάλλεις στον άλλο αυτό που αρέσει σε εσένα και αυτό δεν εχει σχέση με ευγνωμοσύνη. Πολλές λεπτομερειες που θελουν ανάλυση οπως βλέπετε αλλα ειναι σημαντικα πραγματα αυτά στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.
Μια προσπάθεια λίγο να ακουσουμε τον διπλανό μας, μπορεί να αποδειχθεί πολλές φορές καλύτερη απο το να σπεύσουμε να πουμε τα δικά μας και ετσι να ανοίξουμε το πρώτο μονοπάτι για να είμαστε αληθινά καλοί όπως λέει και ο τίτλος του άρθρου.