Menu

Ψυχοθεραπεία Διευκρινίσεις

Θα ήθελα να αναφέρω δυο βασικά πράγματα γύρω από το ευρύτερο πλαίσιο της ψυχοθεραπείας προκειμένου να πληροφορηθούν οι ενδιαφερόμενοι σχετικά με το είδος των υπηρεσιών στις οποίες μπορει να εχει πρόσβαση.

 Ξεκινώντας να πω δυο διαδικαστικά. Πρώτον η συνήθης -εκτός εξαιρέσεων- συχνότητα μιας ψυχοθεραπείας είναι μία φορά την εβδομάδα και δεύτερον  η διάρκεια της κάθε συνεδρίας ειναι 45 λεπτά. Πάμε τώρα σε πιο ουσιώδη θέματα.

Η πραγματική ψυχοθεραπεία είναι βιωματική. Δεν έχει σχέση με συμβουλές, ούτε με αλλαγές στον τρόπο που σκέφτεστε, ούτε με τεχνικές που υποτίθεται οτι θα εφαρμόσετε και θα λύσετε τα προβλήματά σας. Αν ο θεραπευτής ειναι εκπαιδευμένος, θα αναπτύξετε προοδευτικά προς αυτόν συναισθήματα που είχατε προς τα πρόσωπα που σας φρόντιζαν όταν ήσασταν μικροί και θα αρχίσετε να τα ξαναζείτε στο θεραπευτικό πλαίσιο μαζί του και εκείνος θα ξέρει πως να σταθεί απέναντι σε αυτη την κατάσταση. Το νόημα της θεραπείας είναι να έχετε σταδιακά "συναισθηματικές επανορθωτικές εμπειρίες" όπως ονομάζονται, αφού ο θεραπευτής δεν είναι εκεί για να επαναλάβει αυτό που περιμένετε οτι θα επαναληφθεί ή αυτό που τον πιέζετε να επαναλάβει αλλα για να χτίσει μαζί σας και για εσάς μία νέα εμπειρία ικανοποιητική για εσάς την οποία θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε στην θέση των τραυματικών ή των όχι προς το όφελός σας μέχρι σήμερα κεκτημένων εμπειριών. Με αυτό τον τρόπο θα είστε προοδευτικά πραγματικά θεραπευμένοι. Οι συναισθηματικές επανορθωτικές εμπειρίες για να συμβούν χρειάζονται καιρό και πολλές επαναλήψεις. Αυτός είναι και ο λόγος που η ψυχοθεραπεια είναι μακροχρόνια διαδικασία. Αυτός είναι και ο λόγος που λέμε οτι η πραγματική ψυχοθεραπεία συμβαίνει μέσα στην θεραπευτική σχέση και όχι όπως οι περισσότεροι νομίζουν μέσα από τεχνικές, συμβουλές και αλλαγές στον τρόπο σκέψης. 

Πάμε τωρα στις ιδιαιτερότητες του τόπου. Δυστυχώς στην Ελλάδα οι περισσότεροι που δηλώνουν ψυχοθεραπευτές δεν εχουν ιδέα από ψυχοθεραπεία. Η ψυχοθεραπεία είναι επιστήμη. Για να γίνεις θεραπευτής πρέπει να εκπαιδευτείς σε ειδικό πλαίσιο τουλάχιστον για τρία με πέντε χρόνια μετά το πανεπιστήμιο. Η εκπαίδευση περιέχει προσωπική θεραπεία, ανάληψη περιστατικών υπο εποπτεία, κλινικοθεωρητικές εργασίες, ειδικά θεωρητικά σεμινάρια και κλινική εμπειρία σε ψυχιατρικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Και να διευκρινίσω κάτι: κανένας ψυχίατρος και κανένας ψυχολόγος δεν είναι ειδικευμένος απο το πανεπιστήμιο ή απο την ειδικότητα της ψυχιατρικής για να κάνει ψυχοθεραπεία. Οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι εκπαιδεύονται επιπλέον των ακαδημαϊκών σπουδών τους για να γίνουν ψυχοθεραπευτές. Εδώ όμως όλοι δηλώνουν ψυχοθεραπευτές πράγμα το οποίο είναι απαράδεκτο και δείχνει και το επίπεδο που έχουμε ως λαός είτε δηλώνοντας κάτι που δεν είμαστε είτε πιστεύοντας κάτι που δεν έχουμε ψάξει. Επισης δυστυχώς υπάρχουν σχολές που ονομάζονται ψυχοθεραπευτικές, οι οποίες όμως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να λέγονται ψυχοθεραπευτικές ή για να ασκούν τέτοιο έργο. Με λίγα λόγια είναι δύσκολο για έναν ο οποίος θέλει να κάνει ψυχοθεραπεία να βρεί το κατάλληλο πλαίσιο. Ωστόσο δεν λείπουν οι κατάλληλοι θεραπευτές οι οποίοι ασκούν με ευθύνη το επάγγελμα και μπορούν να δώσουν πραγματική βοήθεια. Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ότι όλοι οι εκπαιδευμένοι θεραπευτές αμείβονται για την δουλεια τους. Τσάμπα ψυχοθεραπεία δεν υφίσταται ούτε σαν έννοια, ούτε σαν πραγματικότητα αφού αψηφά ένα θεμελιώδη νόμο της ίδιας της ψυχικής ζωής: "οτι ειναι αναγκαίο να δαπανηθεί μία ποσότητα ενέργειας προκειμένου να κινητοποιηθεί ο οργανισμός". Αυτός ο βασικός κανόνας δίνει την αξία στα πράγματα. Όπου ακούσετε δωρεάν ψυχοθεραπεια, να τρέχετε μακριά. Στα σοβαρά δημόσια ψυχιατρικά ιδρύματα στο εξωτερικό που χρειάζεται οι ασθενείς να μπουν σε ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο, μπορείτε να φανταστείτε πως πληρώνουν οι ίδιοι οι ασθενείς; Προσφέροντας έργασία στην κοινότητα του ψυχιατρείου. Δουλεύοντας για την κοινότητα. Πραγματα που εδώ δεν θα συμβούν ούτε σε εκατό χρόνια.

Ο πολιτισμός ειναι πηγή δυστυχίας όπως έλεγε ο Φρόυντ αλλά αυτό συμβαίνει όπως ο ίδιος έλεγε, οσο δεν μπορούμε να εξερευνήσουμε τις σεξουαλικές και επιθετικές μας ορμές. Αν το κάνουμε αυτό, θα ζήσουμε ομαλά στον πολιτισμό. Αυτή την δουλειά έχει αναλάβει η ψυχοθεραπεία με την βοήθεια της θεωρίας της ψυχανάλυσης. 

 

Joomla SEF URLs by Artio

Επικοινωνία


Καρνεάδου 37, Κολωνάκι,